21.4 C
Athens

Ο «αντιεμπορικός» κύριος Πάουλο

Με αφορμή την προσφορά της Ντανγκντάι, του Μπέντο, για τον Σεμπά ας κάνουμε μια ανασκόπηση στα πεπραγμένα, αλλά και σε όλα όσα… άφησε ο Πορτογάλος φεύγοντας από το Λιμάνι

Έφτασε στον Πειραιά αρχές Αυγούστου το 2016, με το προφίλ του σκληρού προπονητή που θα βάλει τάξη σε μια ομάδα, που λίγες ημέρες πριν είχε γνωρίσει τον… εξευτελιστικό «αστεράτο» αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σεβά.

Με τα χίλια ζόρια πέρασε τον… σκόπελο της Αρούκα και έβγαλε την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα. Σε έναν όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιουνγκ Μπόις και Αστάνα, ο Ολυμπιακός του «Παύλου» τερμάτισε δεύτερος και κληρώθηκε με την Οσμάνλισπορ. Σχετικά εύκολα υπέταξε τους Τούρκους για να φτάσει στους 16, (μια πορεία δηλαδή αντίστοιχη με τη μεγάλη ομάδα του Βαλβέρδε το 2012) όπου οι ερυθρόλευκοι αποκλείστηκαν (όχι υπό τις οδηγίες του Μπέντο!) από την έτερη τούρκικη, την Μπεσίκτας των Κουαρέσμα και Αμπουμπακάρ.

Δύσκολα θα είχε κάποιος παράπονο από την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού του Μπέντο. Μερικοί ίσως του χρέωναν πως κατέληξε δεύτερος σε έναν σχετικά εύκολο όμιλο, εκ των υστέρων, όμως, φάνηκε πως το έργο του «πρωτοπόρου» ΑΠΟΕΛ ήταν αρκετά πιο δύσκολο, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στο πρωτάθλημα, ο «αγέλαστος Πάουλο» πήρε σχεδόν σβηστά όλα τα ντέρμπι του πρώτου γύρου (3-0 τον Παναθηναϊκό από το πρώτο ημίχρονο, 2-1 τον ΠΑΟΚ, 3-0 την ΑΕΚ).

Είχε φροντίσει, από τις πρώτες του κιόλας μέρες, να προωθήσει και να στηρίξει τρία «χρυσά» παιδιά από την Ακαδημία, τον Ρέτσο, τον Ανδρούτσο και τον Μανθάτη, ενώ όταν τον Γενάρη ο Ολυμπιακός αναζητούσε στόπερ, ο ίδιος ζήτησε να προβιβαστεί ο Νικολάου.

Σίγουρα, του χρεώνεται ο παραγκωνισμός των Τσόρι, Καμπιάσο και Μάριν, τριών παιχτών με βαριά συμβόλαια και ονόματα. Εκ των υστέρων, βέβαια, φάνηκε πως ο «Παύλος» είχε ξανά δίκιο, αφού το επόμενο καλοκαίρι ο μεν Τσόρι βρέθηκε να παίζει στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, ενώ ο δε Καμπιάσο κρέμασε τα παπούτσια του και ασχολήθηκε με την προπονητική. Όσο για τον Μάριν, παρέμεινε στο Λιμάνι και αποτέλεσε έναν από τους κύριους υπεύθυνους για το φετινό… μπάχαλο στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια.

Ο Μπέντο έφυγε από τον Ολυμπιακό στις 6 Μαρτίου 2017, αφήνοντας την ομάδα πρώτη με διαφορά 7 βαθμούς από τον δεύτερο Πανιώνιο και προίκα τέσσερα παιδιά από την Ακαδημία, στα βασικά ατού.

Στο δια ταύτα; Από την επιλογή του Μπέντο να στηρίξει τους πιτσιρικάδες, ο Ολυμπιακός γέμισε τα ταμεία του με 22 εκατομμύρια ευρώ (Ρέτσος). Εξασφάλισε ένα πολύ αξιόλογο «8αρι» για τα επόμενα χρόνια (Ανδρούτσος). Έχει δύο ακόμη νεαρούς που αν προσεχθούν, μπορούν επίσης να καθιερωθούν στο ερυθρόλευκο ρόστερ (Μανθάτης, Νικολάου).

Ταυτόχρονα, επί Μπέντο ο «άμπαλος» Σεμπά, έμαθε μπάλα και πέτυχε 7 γκολ με 12 ασίστ. Τελευταίο ματς που θυμόμαστε έναν… κανονικό Βραζιλιάνο Σεμπά ήταν εκείνο το 3-0 απέναντι στον Ηρακλή, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι πρώτες μουρμούρες για τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Πλέον, όντας προπονητής στην Κίνα, ο Μπέντο θέλει τον Σεμπά μαζί του, προσφέροντας στον Ολυμπιακό ένα ποσό κοντά στα 3 εκατομμύρια. Δύσκολα θα βρουν καλύτερα λεφτά οι ερυθρόλευκοι για έναν παραγκωνισμένο παίχτη, που το επόμενο καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του.

Ακόμη και σήμερα, λοιπόν, ο Μπέντο προσφέρει στον Ολυμπιακό! Κανείς δεν είπε πως στη διάρκεια της θητείας του ήταν αλάνθαστος. Όλοι οι προπονητές που πέρασαν έκαναν λάθη. Ακόμη και ο «πολυαγαπημένος» Βαλβέρδε δεν ήθελε τον Μήτρογλου και τον έστελνε δανεικό από δω κι από κει, μη μπορώντας να βρει χώρο γι’ αυτόν στην τακτική του.

Η κριτική, όμως, από την ισοπέδωση και την απαξίωση απέχει έτη φωτός. Στην Ελλάδα βέβαια η απόσταση καλύπτεται και σε 5 λεπτά…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς