18.7 C
Athens

Η ουκρανική Μπάρκομ εντάσσεται στην κορυφαία κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος βόλεϊ

Στο πολωνικό πρωτάθλημα βόλεϊ εντάσσεται από την επόμενη σεζόν (2023-2024) η Μπάρκομ Καζάνι που εδρεύει στο Λβιβ της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή (18/3) η διοργανώτρια Αρχή ανακοίνωσε πως έπειτα από πολλούς μήνες συζητήσεων, πάρθηκε η απόφαση να ενσωματωθεί η ουκρανική ομάδα στην κορυφαία κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν σχετίζεται με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά ήταν κάτι που ήθελαν όλες οι πλευρές εδώ και αρκετούς μήνες. Ο πρόεδρος της Μπάρκομ, Όλεγκ Μπαράν, παρουσίασε ένα λεπτομερές πλάνο και οργανωτικές προτάσεις για το επόμενο πρωτάθλημα, με το εποπτικό συμβούλιο της πολωνικής λίγκας να αποδέχεται τη συμφωνία αλλά να απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ουκρανικού συλλόγου.

Ήδη πάντως γνωστοποιήθηκε πως το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 16 ομάδες αντί για 14. Εκτός από την Μπάρκομ, θα ανέβει μία ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία και η τελευταία της πρώτης θα δώσει μπαράζ παραμονής με τη δεύτερη της βαθμολογικής κατάταξης στη δεύτερη κατηγορία.

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία κατά κάποιο τρόπο επίσπευσε τις διαδικασίες προκειμένου ο ουκρανικός σύλλογος – ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα στην ιστορία του – να ενταχθεί στην πολωνική λίγκα. Σημειώνεται πως τη σεζόν 2019-2020 ο ΠΑΟΚ είχε τεθεί αντιμέτωπος με την Μπάρκομ στη φάση των «32» του CEV Cup. Οι Ασπρόμαυροι είχαν επικρατήσει με 3-1 στην Ουκρανία αλλά στον επαναληπτικό στη Θεσσαλονίκη είχαν γνωρίσει την ήττα με 3-0 και είχαν χάσει και το χρυσό σετ με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί τους επόμενους μήνες είναι το ποια θα δηλωθεί ως έδρα της Μπάρκομ από τη στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται. Το Λβιβ βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία στα σύνορα με την Πολωνία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς