22.6 C
Athens

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αναλάβει την ανακατασκευή του μαιευτηρίου της Μαριούπολης

Τη στήριξή του προς τον ουκρανικό λαό εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τετραμερή συνάντηση της Ρώμης, δηλώνοντας την πρόθεση της χώρας μας να βοηθήσει στην ανακατασκευή του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη Ρώμη ανάμεσα στον -οικοδεσπότη- Μάριο Ντράγκι, των πρωθυπουργών της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, καθώς και του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς νοσεί με κορωνοϊό.

«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης»

Βασικό θέμα στη συζήτηση των τεσσάρων πλευρών ήταν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το χαρακτηρίζει «κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας», τονίζοντας παράλληλα πως «κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις δηλαδή που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση.

Συμφωνούμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνον εθνικές. Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, πρόκειται και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα γιατί αυτή η κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού», είπε και συμπλήρωσε:

«Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Συμφωνήσαμε το κείμενο που θα εγκρίνουμε. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς