22.6 C
Athens

Ιαπωνία: Σεισμός 7,3 ρίχτερ και ειδοποίηση για τσουνάμι – Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση, το μέγεθος της οποίας ανέρχεται στους 7,3 βαθμούς, ταρακούνησε κτίρια αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο Τόκιο χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ο σεισμός, στην ίδια περιοχή που καταστράφηκε από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών πριν από 11 χρόνια που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, σημειώθηκε σε βάθος 60 χιλιομέτρων, 57 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK, ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Φουκουσίμα και Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους των νομών Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και Γιαμαγκάτα να αναμένουν μετασεισμούς.

Η δόνηση ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών και έως και 6+ στην κλίμακα της ιαπωνικής έντασης δόνησης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η JMA εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι και για κύματα ύψους ενός μέτρου, μετέδωσε το NHK αναφέροντας κύματα ύψους 20 εκατοστών σε ορισμένα σημεία.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση τυχόν ζημιών μετά τον σεισμό, που συγκλόνισε μεγάλες περιοχές της Ιαπωνίας.«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασώσουμε πληγέντες (από τον σεισμό) και να επικοινωνήσουμε κατάλληλα τις πληροφορίες», είπε.

Η Tokyo Electric Power Company δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 στην πρωτεύουσα, και ότι ελέγχει την κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα και σε άλλους σταθμούς, μετέδωσε το NHK.

Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ζημιές σε αυτά ή σε διυλιστήρια πετρελαίου στην ακτή, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Περίπου 156.000 σπίτια έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία Tohoku Power Electric.

Η σιδηροδρομική εταιρεία JR East, η οποία εξυπηρετεί τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σημαντικές διακοπές στο δίκτυό της.

Η Tepco ανέφερε στο Twitter ότι διενεργεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011.

Η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά είπε ότι δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Οναγκάου, στο τμήμα Μιγιάγκι που γειτνιάζει με αυτό της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία τήρησε ενός λεπτού σιγή την περασμένη Παρασκευή στη μνήμη της καταστροφής του 2011, η οποία άφησε πάνω από 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους και ανάγκασε περισσότερους από 165.000 ανθρώπους στην επαρχία Φουκουσίμα να εκκενώσουν τα σπίτια τους λόγω ραδιενεργών εκπομπών από το κατεστραμμένο εργοστάσιο. Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες είχαν λιώσει.

Οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να μετρούν 33.365 εκτοπισμένους σήμερα, το 80% των οποίων ζει έξω από το διαμέρισμα της Φουκουσίμα.

Εκτός από το τιτάνιο έργο της απορρύπανσης και αποσυναρμολόγησης του πυρηνικού σταθμού, υπάρχουν πολλές άλλες προκλήσεις, ξεκινώντας από τη φήμη των τοπικών προϊόντων διατροφής, αν και η ασφάλειά τους ελέγχεται αυστηρά.

Σε σταυροδρόμι πολλών μεγάλων τεκτονικών πλακών, η Ιαπωνία πλήττεται τακτικά από σεισμούς και έχει αυστηρά κατασκευαστικά πρότυπα, έτσι ώστε τα κτίριά της να αντέχουν σε ισχυρούς σεισμούς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς