18.8 C
Athens

«Τέσσερις Έλληνες στην ενδεκάδα»: Οι εμπνεύσεις του… Παναή και το κοινοτικό Δίκαιο

Ο Χρήστος Υφαντής χτυπά με συγκατάβαση στην πλάτη τον Παναγιώτη Δημητρίου, μετά τη «ρηξικέλευθη πρόταση» του τελευταίου η οποία είναι γνωστό τοις πάσι πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί βάσει του ισχύοντος κοινοτικού νομικού πλαισίου...

Όση καλή διάθεση να έχει κάποιος να πάρει (λέμε τώρα!!) στα σοβαρά αυτή την ΕΠΟ και να συνομιλήσει μαζί της για το ελληνικό ποδόσφαιρο, έρχεται η ηγεσία της Ομοσπονδίας με τις απείρου κάλλους και θράσους εμπνεύσεις της και επιβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα πλέον θέμα επικινδυνότητας, αλλά ηλιθιότητας!

«Υποχρεωτική συμμετοχή στην ενδεκάδα των ομάδων της Super League 1 τεσσάρων ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες» είναι η πρόταση που «σκέφτηκε» (λέμε τώρα!!) ο Παναής (κατά κόσμον Παναγιώτης Δημητρίου) και κατέθεσε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, έμπλεος υπερηφάνειας «για την προστασία του Έλληνα ποδοσφαιριστή και των εθνικών ομάδων».

https://athlosnews.gr/epo-episimi-i-protasi-dimitriou-gia-ypochreotiki-parousia-4-ellinon-stis-endekades-ton-omadon-tis-sl1/

Ευγενείς, είτε εκ φύσεως, είτε από συναδελφική ανάγκη οι εκπρόσωποι των Big 4 (ο Μποροβήλος απουσίαζε από τη συνεδρίαση) δεν του είπαν από την αρχή «κόψε τις λαλακίες», αντιμετώπισαν την έμπνευση του με χαμόγελα συγκατάβασης, έκαναν μια-δυο ψιλοαναφορές στο κοινοτικό δίκαιο και στην υπόθεση Μποσμάν και αποδέχθηκαν «να αποφανθεί αν το κοινοτικό δίκαιο ισχύει» η Νομική Υπηρεσία της ΕΠΟ, δηλαδή ο Μπάρτζης που «κάνει κακά και τσίσια μαζί» μόλις τον αγριοκοιτάξει ο Φιλιππούσης.

Εννοείται πως η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι το ανέκδοτο της χρονιάς, αλλά ποιος έχει τώρα όρεξη να γελάσει με αυτούς τους απίθανους που έχουν εγκατασταθεί στο Πάρκο Γουδή και πίνουν το αίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η περίπτωση τους είναι για πολλά κλάματα, ας τα δουν αυτά οι Ενώσεις και όσοι αποφασίζουν.

Επειδή, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό (εννοείται, ως θέμα, η ικανότητα των διοικούντων την ΕΠΟ να αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς την πραγματικότητα) φρόντισαν ήδη μερικοί «δικοί τους άνθρωποι» να ξεφτιλίσουν την έμπνευση του Παναή, αποκαλύπτοντας είτε την απόφαση Μποσμάν, είτε τις αντιδράσεις της UEFA σε αυτές τις γελοιότητες μήπως και καταλάβουν οι ινστρούχτορες του Πάρκου πως «λάμπουν επειδή είναι τενεκέδες ξεγάνωτοι πεταμένοι στον ήλιο».

Στα σοβαρά τώρα αυτού του είδους οι προτάσεις, οι κουβέντες και οι αποφάσεις είναι από γελοίες έως εξωφρενικές, τα ανάλογα θέματα έχουν επιλυθεί από την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες, κανένας και για κανένα λόγο δεν μπορεί να θεσμοθετήσει εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ακόμη και με τις συνδεδεμένες χώρες, όπως είναι η Τουρκία), κάθε ανάλογη απόπειρα προσκρούει στον σκληρό πυρήνα της κοινοτικής νομοθεσίας, συνεπώς όλο το θέμα είναι να ‘χαμε να λέγαμε ή «δουλειά δεν είχε ο διάολος…».

Γιατί υφίσταται ανάλογη πρόβλεψη στον ΚΑΠ για το πρωτάθλημα της Super League 2; Επειδή, όταν διαμορφώθηκε ο κανόνας συμφωνήθηκε από τις ΠΑΕ της κατηγορίας πως δεν θα προσβληθεί από κανένα, τσίμπησαν όλοι κι από ένα καλό κομματάκι από την πίτα των επιχορηγήσεων, διάθεση να προσβάλλει την διάταξη δεν έχει κανένας, έμεινε αμανάτι και ισχύει… έτσι χωρίς πρόγραμμα.

Η Super League 1 σε σχέση με την δεύτερη «επαγγελματική» κατηγορία είναι η μέρα με τη νύχτα, τα ποσά που διακινούνται τεράστια, τα προσδοκώμενα έσοδα διαστημικά και η συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA δέλεαρ για τον κάθε επενδυτή, σοβαρό ή σοβαρότερο, συνεπώς δεν προκύπτει το κατάλληλο έδαφος για να ρυθμιστεί με απαγορεύσεις ένα τόσο κρίσιμο θέμα κόντρα στην κοινοτική νομοθεσία.

Στην ουσία είναι απαγορευτική και η σκέψη ακόμη για να τεθούν νομικά εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, όποιος επιχειρήσει κάτι ανάλογο θα βρει μπροστά του τα συμφέροντα των ομάδων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ίδια την UEFA, καθώς η τελευταία εγκρίνει τις τροποποιήσεις των κανονισμών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να ανάλογη ρύθμιση.

Άραγε σκέφθηκε ποτέ ο Παναής και όσοι τον ώθησαν σε αυτή την πρόταση (μάλλον για μερικούς πολύ συντεχνιακούς λόγους) πως ένα θεσμικό καθεστώς απαγορεύσεων, που θέτει εν αμφιβόλων, ακόμη και εμμέσως, την βασική ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι casus belli για την UEFA, η οποία είναι αδύνατο να επιτρέψει να εγκριθεί μια τέτοια διάταξη;

Τέλος πάντων, μια που το είπαν, μια που ξεχάστηκε ήδη η έμπνευση του Παναή («καιγόταν» να τη συζητήσει στην ΕΕΠ), τα κουκιά είναι μετρημένα, τίποτε εκτός κοινοτικής νομοθεσίας δεν μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση και να εγκριθεί, οπότε πάμε γι’ άλλα!

Ενημερώνω, απλώς, πως σε παλιότερη ανάλογη κρούση προς την UEFA με το επιχείρημα «αν συμφωνήσουν εγγράφως όλοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ σε μια αντίστοιχη διάταξη;» η απάντηση ήταν «ακόμη και όλοι να συμφωνήσετε ούτε που μας απασχολεί».

Τελεία, παράγραφος…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Sport5: «Χαρτονομίσματα στους διαιτητές, χειρονομίες στους οπαδούς, θα τιμωρηθεί ο Δ. Γιαννακόπουλος από τη Euroleague;» (vids)

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Sport 5 ανέβασε οπτικοακουστικά «ντοκουμέντα» που δείχνουν τον Δ. Γιαννακόπουλο να κάνει άσεμνη χειρονομία στους οπαδούς και να κουνάει χαρτονομίσματα στους διαιτητές, ενώ αναρωτιέται αν θα τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ντόρτμουντ – Παρί 1-0: Οι ατρόμητοι Βεστφαλοί έκαναν το πρώτο βήμα για τον τελικό του Champions League

Οι απίθανοι Βεστφαλοί έκαναν τρομερή εμφάνιση απέναντι στην Παρί και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League όπου θέλουν να βρεθούν μετά από 11 χρόνια