22.5 C
Athens

Τζανάκης: Σε έξαρση η Όμικρον 2 – Τα σχολεία είναι εκκολαπτήριο κορωνοϊού

Για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Ομικρον 2 μίλησε σήμερα ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στο MEGA επεσήμανε πως η παραλλαγή «Όμικρον 2» έχει δώσει τη θέση της στη Δέλτα και μάλιστα βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης.

«Η επέλαση της Ομικρον 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα. Αντικαθιστά την Oμικρον, η παραλλαγή Δέλτα δεν υπάρχει πλέον. Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσον αφορά τη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα.

Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να ενισχύσουμε τον ρόλο της μάσκας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έξαρση της Όμικρον 2 σε οίκους ευγηρίας και σε άλλους υγειονομικούς φορείς. Ο ιός εισδύει και προκαλεί προβλήματα και ίσως θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτές τις δομές», δήλωσε.

Σχετικά με τη νόσηση των παιδιών και τη διασπορά στις σχολικές μονάδες, ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Το σχολικό περιβάλλον είναι ευάλωτο υγειονομικά, τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν τις μάσκες. Τα σχολεία είναι ένα εκκολαπτήριο κορωνοϊού. Και τα εμβολιασμένα και τα ανεμβολίαστα παιδιά το περνούν ήπια».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας εξήγησε πού οφείλονται τα βασικά συμπτώματα της πιο πρόσφατης παραλλαγής: «Η Όμικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι. Δε θα δώσει έξαρση όπως η όμικρον, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς