22.6 C
Athens

Ολυμπιακός: Σκληρός, επιθετικός και έτοιμος για πλεονέκτημα έδρας!

Όταν έβγαλε σκληράδα στην άμυνα και επιθετικότητα μπροστά, ο Ολυμπιακός πέρασε... αέρα από το Κάουνας και πήρε μία ακόμα νίκη τετράδας. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Έφυγε ένα ψυχολογικό βάρος! Σε μία από τις πιο παραδοσιακές μάχες της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός ξόρκισε τον κακό του δαίμονα, κερδίζοντας σε ένα γήπεδο που είχε να πράξει κάτι ανάλογο από το 2016 (και ύστερα από έξι σερί ήττες) και κόντρα σε μία ομάδα, η οποία είχε βρει το «κουμπί» του τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας τους Ερυθρόλευκους στα όριά τους.

Ο Θρύλος νίκησε την πιο φορμαρισμένη Ζαλγκίρις της σεζόν, που προερχόταν από τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια της, έχοντας κερδίσει, μεταξύ άλλων, τόσο τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και την Μπαρτσελόνα εντός έδρας. Σε ένα δύσκολο γήπεδο για κάθε φιλοξενούμενη ομάδα, ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα όταν έπρεπε και πήρε μία ακόμα πολύτιμη νίκη.

Το παιχνίδι ήταν άκρως ανταγωνιστικό και σκληρό. Για τρία δεκάλεπτα καμία από τις ομάδες δεν κατάφερε να ξεφύγει και να πάρει διαφορά ασφαλείας. Στην τέταρτη περίοδο, ο Κυπελλούχος Ελλάδας «έτρεξε» επιμέρους σκορ 26-14, βάζοντας μεγάλα σουτ και έχοντας «μπροστάρηδες» τους Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Σλούκα έβγαλε μεγαλύτερη ενέργεια και ένταση από τους αντιπάλους του και στις δύο πλευρές του παρκέ, παίζοντας με σκληράδα και επιθετικότητα. Ο «Παπ» ήταν απολαυστικός σε άμυνα και επίθεση και με 6/10 σουτ, 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ «έκλεισε στόματα» για μία ακόμα φορά, αν και δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Ο Έλληνας φόργουορντ είναι πάντα συνεπής στην άμυνα και όταν παίρνει πρωτοβουλίες στην επίθεση και είναι εύστοχος, τότε η ομάδα αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο απόδοσής της.

Έχουμε επισημάνει το «κλειστό» rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα και στο Κάουνας συνέβη το εξής εκπληκτικό. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν μόλις 7 παίκτες. Οι Ντόρσεϊ, Παπανικολάου και Βεζένκοβ δεν βγήκαν δευτερόλεπτο, ο Φαλ έπαιξε στο τρίτο και ο ανεβασμένος Χασάν στο τέταρτο δεκάλεπτο, ενώ στον άσο έπαιξαν οι Γουόκαπ και Σλούκας. Βέβαια, πρέπει να επισημαίνουμε πως στο δεύτερο δεκάλεπτο έδωσαν πράγματα οι Πρίντεζης, ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης, αναλογικά με τον περιορισμένο χρόνο που αγωνίστηκαν.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο… άστοχος όσο δείχνουν τα 8/26 τρίποντα (30.8%) με τα οποία ολοκλήρωσε τον αγώνα, καθώς αν βγει από την εξίσωση το 1/7 του Ντόρσεϊ (δικαιούται και ο Τάιλερ ένα άστοχο βράδυ), η ομάδα μέτρησε 7/19. Πάντως, ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ έβαλε το σουτ που έπρεπε κάνοντας το 59-66 με τρίποντο στο 33′, με το νερό να μπαίνει στο αυλάκι από εκεί και πέρα και τον Θρύλο να διατηρεί το προβάδισμα μέχρι τέλους. Οι Λεκαβίτσιους και Νέμπο (έβαλε 17 πόντους με 7/9 δίποντα και 3/3 βολές) έκαναν ζημιά, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά, στα κρίσιμα, ειδικά ο Λιθουανός γκαρντ «σίγησε» (2/6 τρίποντα συνολικά, αλλά 0/4 στο δεύτερο μέρος).

Ο Μάρτιν συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις» και ο Φαλ έχει τη δυνατότητα, πλέον, να ξεκουράζεται στο φινάλε και να μην τελειώνει τα παιχνίδια, όπως συμβαίνει συνήθως. Ο Αμερικανός σέντερ έπαιξε περισσότερο από τον Γάλλο «γίγαντα» στο Κάουνας, ενώ στους τρεις τελευταίους αγώνες στην Ευρωλίγκα έχει σκοράρει 44 πόντους με 19/24 δίποντα! Έχει βρει ξανά τον περυσινό καλό εαυτό του, σωματικά είναι πια πολύ καλά σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν και παίζει ξανά με αυτοπεποίθηση σε άμυνα και επίθεση (κυρίως). Είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό να έχει τους δύο βασικούς «ψηλούς» του σε τέτοια εντυπωσιακή αγωνιστική κατάσταση, σε σταθερή βάση, ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης έχουν μπροστά τους ακόμα τέσσερις αγώνες. Το πλεονέκτημα έδρας είναι, ουσιαστικά, εξασφαλισμένο. Η τρίτη θέση δεν είναι απαγορευτική. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 4η θέση είτε υπολογίζονται στη βαθμολογία τα αποτελέσματα με τις ρωσικές ομάδες (17-10) είτε όχι (16-8). Και στις δύο περιπτώσεις, η διαφορά από την 3η Αρμάνι Μιλάνο είναι μία νίκη, οπότε η προπαγάνδα καταρρέει για μία ακόμα φορά σαν τραπουλόχαρτο. Στον Θρύλο δεν έχει χαριστεί τίποτα.

Όσο για το επικείμενο παιχνίδι με τον ουραγό της Ευρωλίγκας (είτε με τις ρωσικές ομάδες είτε χωρίς, παραμένει ουραγός και ούτε αυτό αλλάζει), πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως όλα τα υπόλοιπα ματς. Με σεβασμό στο μπάσκετ και κανένα άγχος για να γίνει αυτό που πρέπει το βράδυ της Πέμπτης (17/3) στο ΣΕΦ. Συνεχίζουμε δυνατά για το 14-7 με ξένους διαιτητές…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς