15.9 C
Athens

Η δυναμική του Τζουλιάνι φέρνει εξέλιξη στον ανεβασμένο Ολυμπιακό

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν την καλύτερη φετινή εμφάνισή τους κόντρα στον ΠΑΟΚ και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τη μεταμόρφωση στο μπλοκ-άμυνα και τις ορατές ελπίδες τίτλου χάρη στη δουλειά του σπουδαίου Ιταλού προπονητή

Έχουν περάσει 10 λεπτά από τη λήξη του ντέρμπι στο Ρέντη και οι λιγοστοί οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν δικαίωμα να βρίσκονται εκεί (η αναμέτρηση διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών) φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι αναγνωρίζοντας πως στα χέρια του Ιταλού οι Ερυθρόλευκοι έκαναν την καλύτερη φετινή εμφάνιση τους.

Δεν είναι μόνο η νίκη με 3-0 απέναντι στον ΠΑΟΚ, όσο η συνολική ε γιικόνα σε ένα ματς που δεν ξεκίνησε ιδανικά: Η απώλεια του Πέριτς πριν τον αγώνα λόγω ίωσης (ο πιο φορμαρισμένος σκόρερ του συλλόγου στη Β’ φάση, παρά τα ζητήματά του στην υποδοχή) όσο και η παγωμένη ατμόσφαιρα λόγω της τιμωρίας, έδιναν ένα προβάδισμα στον Δικέφαλο ο οποίος είχε καλά αποτελέσματα κόντρα στους Ερυθρόλευκους, έστω κι αν στη Θεσσαλονίκη στο τελευταίο ματς των δύο ομάδων είχε δυσκολευτεί για ένα διάστημα.

Εκείνο το ματς το είχε διαβάσει εξαιρετικά ο Τζουλιάνι παρότι μετά το χαμένο δραματικό πρώτο σετ υπήρξε ψυχολογική κατάρρευση και αναποτελεσματικότητα. Πάνω σε εκείνο το καλό διάστημα του Ολυμπιακού πάτησε ο Ιταλός που πάτησε στις αδυναμίες του ΠΑΟΚ και τον έδεσε κόμπο.

Μπορεί να μην είχε άσσο, ωστόσο η πίεση από το σέρβις ήταν υψηλή. Ο Γουόλς απομακρύνθηκε από το φιλέ (όπου όταν είχε τη δυνατότητα έπαιζε μόνο με τον Πετρέα γιατί ο Μπράουν δεν έπιασε τις καλές του επιδόσεις όντας τραυματίας) και είχε μόνο τις επιλογές των Μπαρνς και Ούντρις στο πρώτο σετ. Οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν τρομερή ενέργεια στο μπλοκ-άμυνα παλεύοντας για κάθε μπάλα, βγάζοντας μια νοοτροπία που απουσίαζε φέτος.

Εννοείται όλα ξεκίνησαν από την άψογη υποδοχή. Ο Ζήσης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ το δίδυμο των Μιγιαΐλοβιτς – Δαλακούρα ήταν άψογο στην πρώτη μπάλα βγάζοντας και τρομερές άμυνες στην πίσω ζώνη. Μόλις ένα λάθος στις 37 φορές που μπήκαν στο «σημάδι» του ΠΑΟΚ. Ειδικά ο Εβρίτης ακραίος αρπάζει διαρκώς τις ευκαιρίες και πήρε και σημαντικούς πόντους σε κόντρα μπάλες και δη στο διάστημα που ο Ολυμπιακός έψαχνε την ανατροπή στο 17-21 του πρώτου σετ. Παράλληλα, ο Σέρβος επωμίστηκε κι εκείνος το κομμάτι της υποδοχής για να αφήσει τον Τέπαν να ηγηθεί επιθετικά.

Και ο Εσθονός κυριάρχησε. Αυτοπεποίθηση, απίθανα χτυπήματα σε στημένο τριπλό μπλοκ με τις γρήγορες πάσες του ανεβασμένου Στιβαχτή αλλά και στοχευμένο δυνατό σέρβις.

Συνολικά όμως αυτό που μέτρησε ήταν πως ο Ολυμπιακός ήταν ομάδα που ήξερε τι να κάνει και με έναν προπονητή διαβασμένο που δούλεψε πολύ στην τακτική και με τα τάιμ άουτ του στο πρώτο σετ (στο 17-21) αλλά και την είσοδο του Ηρακλή Παπαδόπουλου αντί του Στιβαχτή (ψήλωσε το μπλοκ) πίστεψε στην ανατροπή και στη συνέχεια δεν άφησε περιθώριο στον ΠΑΟΚ να κάνει το οτιδήποτε.

Η επιλογή του Ιταλού προπονητή δικαιώνει απόλυτα τους ανθρώπους του συλλόγου που δεν πήγαν σε μια λύση ανάγκης και επέμειναν στην πρόσληψή του, εκμεταλλευόμενοι και το τάιμινγκ της αποχώρησής του από τη Ρεσόβια. Συμπλήρωσε δύο μήνες στην Ελλάδα και έχει κερδίσει τους παίκτες του που δουλεύουν καλύτερα σε ατομικό επίπεδο αλλά και ομαδικά με περισσότερη τακτική. Παράλληλα, ο Τζουλιάνι αξιολογεί το υλικό του και γνωρίζει καλύτερα το πρωτάθλημα ενόψει της επόμενης σεζόν ανεξαρτήτως του φινάλε της φετινής.

Η Β’ φάση βρίσκει έναν διαφορετικό Ολυμπιακό με δύο νίκες σε ντέρμπι με καθαρό σκορ και καθαρά στο κόλπο του τίτλου με ανεβασμένη ψυχολογία πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Μαρούσι. Ο χρόνος είναι σύμμαχος και αν οι Ερυθρόλευκοι συνεχίσουν με την ίδια απόδοση στο μίνι πρωτάθλημα, τότε θα έχουν καταφέρει κάτι που στα τέλη του 2021 έμοιαζε… ακατόρθωτο.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ μπήκε σε μια κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί στην αρχή του πρωταθλήματος. Δεν ξέρουμε αν ο Μπαρνς περιέπλεξε τα πράγματα με τους ξένους, το σίγουρο είναι πως μέσα σε τρεις αγωνιστικές ο Δικέφαλος κατάφερε να βρεθεί από πρώτος και με μικρή διαφορά, τρίτος, να παίζει για τη ζωή του με τον φορμαρισμένο Φοίνικα που θα πάει στη Θεσσαλονίκη στο καλύτερο φεγγάρι του τα τελευταία χρόνια.

Ο Καλμαζίδης είδε στο Ρέντη κομβικούς παίκτες του να είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κι αν για τον Κουμεντάκη το συγκεκριμένο ματς ήταν μια κακή παρένθεση στη συνολικά καλή φετινή πορεία του, για τον Γουόλς τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο Καναδός γίνεται πολύ προβλέψιμος στο σετ παιχνίδι κι όταν από τον ΠΑΟΚ λείπει το μπλοκ οι πάσες είναι αργές στο «4» και λουκούμι στο αντίπαλο μπλοκ. Στην κόντρα μπάλα έχει πιο γρήγορη σκέψη και η συμπεριφορά του είναι διαφορετική, δίχως να σημαίνει αυτό πως είναι κακός πασαδόρος.

Η επόμενη αγωνιστική με τα δύο ντέρμπι θα κρίνει πολλά στην εξέλιξη της Β’ φάσης, η οποία έχει γίνει πιο συναρπαστική από ό,τι την περιμέναμε αρχικά, με όλα τα αποτελέσματα να είναι ανοιχτά. Εκτός φυσικά αν παίζουν οι τέσσερις με τον Μίλωνα ή την Κηφισιά και δη τη δεύτερη που μοιάζει να περιμένει να τελειώσει η σεζόν: Μια σεζόν που αλλιώς τη φανταζόταν και τελικά καταλήγει να παίζει για να παίζει. Δίχως τρόπο παιχνιδιού, δίχως να κοντράρει τους μεγάλους όπως άλλες χρονιές. Και δεν φταίνε μόνο οι ξένοι για αυτό.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Πραγματική μάχη οι αγώνες στο ΣΕΦ, ίσως να πιστέψαμε ότι με το πρώτο ματς τελείωσε η αποστολή μας εδώ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού περιμένει πολύ σκληρές μάχες στο ΣΕΦ για την πρόκριση στο Final Four και τόνισε πως στο Game 2 η Μπαρτσελόνα πήρε δίκαια τη νίκη αφού έδειξε μεγαλύτερη επιθυμία στο παρκέ

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο μυθικός Πετρούνιας, έγραψε ιστορία στους κρίκους!

Ο μυθικός Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία στο Ρίμινι καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για 7η φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης και έσπασε το ρεκόρ του Κρίστιαν Μπέρκι

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93: Δύο πρώην… Έλληνες και ο αειθαλής Χουέρτας έστειλαν τους Ισπανούς στον τελικό του BCL

Η τριάδα Γκάι, Σερμαντίνι και Χουέρτας έβαλε 82 πόντους στο Περιστέρι, το οποίο έπεσε αξιόμαχα στον ημιτελικό του παρθενικού Final Four της ιστορίας του στο Basketball Champions League