21.2 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο Σισέ μπορεί να γίνει στόπερ των 10+ γκολ τη σεζόν

Ο Σενεγαλέζος στόπερ ήταν καθοριστικός στη νίκη επί του Άρη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αγωνιστικά δείχνει να μην έχει ταβάνι

Ο Ολυμπιακός έχει το ειδικό βάρος και τη φανέλα που τού επιτρέπουν να βγαίνει άμεσα από μία δύσκολη κατάσταση, αλλά και την πολυτέλεια να «καθαρίζει» αγώνες ακόμα και με τους κεντρικούς αμυντικούς του.

Μετά την πρώτη ήττα στη σεζόν, σε επίπεδο Πρωταθλήματος, από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα μπορεί να μην είχε καλή απόδοση για ένα ακόμα ματς, αλλά επέστρεψε άμεσα στις νίκες κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, διατηρώντας τη διαφορά των 12 βαθμών από τον δεύτερο της κατάταξης, ΠΑΟΚ. Πλέον, απομένουν 9 αγώνες για την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Πρωταθλήματος και, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, ζητούμενο σε αυτήν την παράξενη (για μία σειρά από λόγους, όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις) σεζόν είναι η ουσία. Θέαμα, από την επόμενη…

Ο Παπέ Αμπού Σισέ είχε να σκοράρει από το αντίστοιχο παιχνίδι με τον Άρη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (12/12/21, 1-0), για την κανονική διάρκεια της Super League. Άνοιξε το δρόμο της 21ης νίκης στο Πρωτάθλημα (21-5-1) με μία καρφωτή κεφαλιά, ενώ κέρδισε το πέναλτι προς το τέλος μετά το «αγκάλιασμα» του Φαμπιάνο και το παρατεταμένο κράτημα με τα δύο χέρια του αντιπάλου. Άνετα, ο Σενεγαλέζος μπορεί να γίνει στόπερ των 10 γκολ ανά σεζόν. Ήδη, έχει 6 τέρματα σε 34 συμμετοχές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς. Βάσει σωματοδομής, έχει το πακέτο προκειμένου να αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες στις στατικές φάσεις, αρκεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις τοποθετήσεις του στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων.

Παρά το ύψος του και την κυριαρχική φυσιογνωμία του πάνω στο χορτάρι, ορισμένες φορές έχει άτσαλα τελειώματα, πηγαίνοντας άγαρμπα πάνω στην μπάλα. Ο πανύψηλος κεντρικός αμυντικός έχει το μπόι για να βοηθάει και στο επιθετικό κομμάτι. Άλλωστε, τα φάουλ και τα κόρνερ παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και με ύψος 1,98μ. είναι κρίμα να μην τελειοποιήσει τις κινήσεις του και τον τρόπο που βάζει το σώμα του στις στατικές φάσεις.

Η βελτίωση του Σισέ σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού είναι αισθητή και δείχνει, πλέον, εντός αγωνιστικού χώρου πως είναι ένας κεντρικός αμυντικός που δεν έχει αγωνιστικό ταβάνι. Έχοντας περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα ατομικά λάθη και στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, ο 26χρονος διεθνής είναι πιο συγκεντρωμένος από ποτέ άλλοτε στο ποδόσφαιρο. Με την μπάλα στα πόδια είναι πια «άλλος παίκτης», έχοντας δουλέψει εκπληκτικά το αριστερό του πόδι, που όταν είχε έρθει στον Ολυμπιακό δεν ήταν καν το καλό του!

Τώρα, παίζει ως αριστερός στόπερ είτε σε τετράδα είτε σε τριάδα στην άμυνα, ενώ μην ξεχνάμε πως στην αρχή της σεζόν είχε αγωνιστεί ως αριστερός μπακ στον επαναληπτικό με τη Νέφτσι Μπακού για τα προκριματικά του Champions League λόγω των πολλών απουσιών που είχαν προκύψει σε εκείνο το ματς. Είναι με διαφορά ο κορυφαίος στόπερ στη σεζόν εντός συνόρων. Πάντα ήταν γρήγορος και δυναμικός, βγάζοντας ενέργεια και ένταση πάνω στο χορτάρι, αλλά παρουσιάζει, πλέον, βελτίωση στο ψηλό παιχνίδι (σε θέση επίθεσης και όχι άμυνας, όπου πάντα δέσποζε) και στη συγκέντρωση, όντας πνευματικά έτοιμος ανά πάσα στιγμή να διαχειριστεί όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν είτε ένα ματς εξελίσσεται καλά είτε όχι.

Στο παιχνίδι με τον Άρη, ο Πρωταθλητής Αφρικής με τη Σενεγάλη έπαιξε για πρώτη φορά με τον Κώστα Μανωλά ως παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας. Είναι ένα ενδιαφέρον δίδυμο, που ακόμα δεν έχει «δουλευτεί» και χρειάζεται παιχνίδια για να «δέσει». Είναι νωρίς να κριθεί επειδή ο Άρης, πράγματι, στο δεύτερο ημίχρονο έβγαλε δύο-τρεις έξοχες κάθετες πάσες στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού. Από μία τέτοια, προήλθε και το γκολ της προσωρινής ισοφάρισης. Άλλωστε, οι Ερυθρόλευκοι παίζουν με τις γραμμές ψηλά, ιδιαίτερα στα ματς εντός συνόρων, οπότε είναι φυσιολογικό να προκύπτουν και τέτοιες περιπτώσεις από τη στιγμή που γίνεται ένα λάθος στη μεσαία γραμμή και χάνεται η μπάλα. Υπάρχουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και σε άλλες ομάδες, όπως φάνηκε και στην περίπτωση με το γκολ του Άρη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές πως ο Πέδρο Μαρτίνς πρόκειται να αφήσει στην άκρη το εκτεταμένο rotation μέχρι να κατακτηθεί και μαθηματικά το 47ο Πρωτάθλημα. Μετά τον αποκλεισμό από την Αταλάντα στο Europa League, ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε από επτά αλλαγές στα τρία ματς που ακολούθησαν μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος κόντρα σε ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης και Άρη (εκτός), αλλά στον πρώτο αγώνα των Play Offs της Super League έκανε μόλις δύο αλλαγές στο βασικό σχήμα συγκριτικά με το προηγούμενο παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Τα «πειράματα» λογικά έχουν τελειώσει μέχρι να εξασφαλιστεί ο τίτλος, ενώ στον ορίζοντα υπάρχουν και οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου απέναντι στον ΠΑΟΚ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς