24.3 C
Athens

Ολυμπιακός – Άρης 2-1: Άξιζαν κάτι καλύτερο οι Κίτρινοι, ένα ακόμα βήμα για το 47ο ο Θρύλος (hls)

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες, επικρατώντας του ανταγωνιστικού Άρη με 2-1 χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ελ Αραμπί (85')

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη με 2-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής των Play Offs της Super League. Οι Θεσσαλονικείς πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση, αλλά υπέστησαν την πρώτη ήττα τους επί εποχής Μπούργος ύστερα από τρεις διαδοχικές νίκες. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν προβληματική παρουσία στον αγωνιστικό και η απόδοσή τους δεν κυμάνθηκε σε υψηλό επίπεδο, αλλά στο τέλος μίλησε η εμπειρία και η κλάση ορισμένων ποδοσφαιριστών τους.

Ο Άρης έφτασε στα όριά του τον Ολυμπιακό για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι Πρωταθλήματος, αλλά ο Θρύλος πήρε αυτό που ήθελε και… ρεβάνς για την ήττα του στο «Κλεάνθης Βικελίδης» πριν από μία εβδομάδα. Σε ένα παιχνίδι με πολλή ένταση και πολύ VAR, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς άρχισε με νίκη τη διαδικασία των Play Offs της Super League, φτάνοντας τους 68 βαθμούς ύστερα από 27 αγωνιστικές (21-5-1). Παράλληλα, διατήρησε το εντός έδρας αήττητο (12-2-0).

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί αστόχησε σε πέναλτι στο 40′, καθώς ο Χουλιάν Κουέστα απέκρουσε στη δεξιά γωνία, αλλά το χτύπημα έπρεπε να επαναληφθεί από τη στιγμή που ο τερματοφύλακας του Άρη δεν πατούσε κανένα από τα δύο πόδια του στη γραμμή του τέρματος, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Διαιτητής και δεύτερος βοηθός έχασαν τη φάση, όπως και οι VAR.

Ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με κεφαλιά του Παπέ Αμπού Σισέ στο 45’+1′, με τον Σενεγαλέζο κεντρικό αμυντικό να φτάνει τα 6 γκολ στη σεζόν, σε σύνολο 34 αγώνων.

Ο διαιτητής Ευάγγελος Μανούχος πήρε πίσω την απόφασή του για πέναλτι υπέρ του Άρη στο 51′ (ο Αμπουμπακάρ Καμαρά πάτησε τον Τόμας Βατσλίκ και δεν ανατράπηκε από τον Τσέχο τερματοφύλακα, αλλά εκβίασε το πέναλτι, πέφτοντας εύκολα στο χορτάρι), ενώ οι Θεσσαλονικείς ισοφάρισαν στο 61′ με τον Μπαντού Εντιαγέ.

Το τελικό 2-1 διαμόρφωσε στο 85′ ο Ελ Αραμπί, ο οποίος ανέλαβε και τη δεύτερη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του στην αναμέτρηση, όντας εύστοχος. Η παράβαση δόθηκε σε παρατεταμένο κράτημα του Φαμπιάνο πάνω στον Σισέ, ο οποίος παρεμποδίστηκε την ώρα που επιχειρούσε άλμα για κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ του Ματιέ Βαλμπουενά.

Να σημειωθεί πως περίπου 50 οπαδοί του Άρη έδωσαν το «παρών» στο Καραϊσκάκης, ενισχύοντας την ομάδα τους.

Ο αγώνας

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και δύο νέα πρόσωπα (Μανωλάς αντί Μπα και Ρεάμπτσιουκ αντί Κίτσου) συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στον Άρη, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (6/3, 2-1), για την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος.

Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Μανωλάς, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ροντρίγκες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μασούρας την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης. Να σημειωθεί πως οι Μανωλάς και Σισέ έπαιξαν για πρώτη φορά ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο από την αρχή ενός αγώνα.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Μαντί Καμαρά, Λόπες, Παπασταθόπουλος, Βρουσάι, Φαντιγκά, Αγκιμπού Καμαρά, Βαλμπουενά, Τικίνιο. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Ουσεϊνού Μπα και Παπαδόπουλο προκειμένου να καταρτιστεί η τελική 20άδα.

Ο Χερμάν Μπούργος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1 και δύο αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που κέρδισε τον Ολυμπιακό στην προηγούμενη αγωνιστική. Ο Κούεστα ήταν ο τερματοφύλακας. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σούντγκρεν (αντί Σάκιτς), Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Γκάνεα. Οι Σάσα και Ματίγια ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τους Ιτούρμπε, Εντιαγέ και Μπρούνο Γκάμα (αντί Μαντσίνι) μπροστά τους (από δεξιά προς αριστερά, αντίστοιχα) και τον Αμπουμπακάρ Καμαρά στην κορυφή της επίθεσης.

Το θερμό χειροκρότημα για τον Άκη

Ο Ολυμπιακός μπήκε με επιθετική διάθεση και σκοπό να κυριαρχήσει από νωρίς, αλλά μετά τον αρχικό ενθουσιασμό ο Άρης κατάφερε να ισορροπήσει και να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την εστία του. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν τρεις στατικές φάσεις (δύο κόρνερ και ένα φάουλ) στο πρώτο δεκάλεπτο, με εκτελεστή τον Ζοάο Καρβάλιο, αλλά πέρασαν όλα ανεκμετάλλευτα.

Στο 19ο λεπτό, διαδραματίστηκε μία πολύ όμορφη στιγμή στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι φίλαθλοι των δύο ομάδων χειροκρότησαν παρατεταμένα για ένα λεπτό και φώναξαν το όνομα του Άλκη Καμπανού, τιμώντας τη μνήμη του 19χρονου φιλάθλου του Άρη. Όλα ξεκίνησαν όταν οι περίπου 50 οπαδοί των φιλοξενούμενων φώναξαν στο 19ο λεπτό το όνομα του αδικοχαμένου. Ο κόσμος του Ολυμπιακού χειροκρότησε αμέσως και οι οργανωμένοι οπαδοί από τη Θύρα 7 άρχισαν να φωνάζουν «Άλκης ζωντανός, για πάντα Αρειανός», με αποτέλεσμα να χειροκροτήσουν ιπποτικά και οι οπαδοί του Άρη.

Ο Βατσλίκ φώναξε «παρών»

Στο εικοσάλεπτο, δεν υπήρχε ούτε υποψία ευκαιρίας. Οι Πειραιώτες είχαν την εδαφική υπεροχή, χωρίς κάτι περισσότερο. Στο 21′, ήρθε η πρώτη απειλή με τον Καμαρά να σουτάρει από δεξιά στη μικρή περιοχή και την μπάλα να καταλήγει κόρνερ μετά την κόντρα που έβαλε ο Ρέαμπτσιουκ.

Η σέντρα-σουτ του Καρβάλιο από αριστερά στο 24′ δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα κατέληξε άουτ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και ύστερα από λάθος στην άμυνα των φιλοξενούμενων, ο Ελ Αραμπί βρέθηκε πρόσωπο με τον Κουέστα, αλλά ήταν πλάγια, σε θέση μέσα αριστερά. Έτσι, ο τερματοφύλακας του Άρη έκλεισε το οπτικό πεδίο του Μαροκινού επιθετικού και απομάκρυνε δύο φορές τον κίνδυνο.

Σίγουρα, μετά το 20′, το παιχνίδι απέκτησε αγωνιστικό ρυθμό. Και στο 28′, ο Άρης είχε την καλύτερη ευκαιρία της αναμέτρησης μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Σούντγκρεν πλαγιοκόπησε από δεξιά και πάσαρε παράλληλα στον Ιτούρμπε (από τον οποίο άρχισε η φάση, «ανοίγοντας» την μπάλα στα δεξιά), ο οποίος πλάσαρε στην κίνηση με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Βατσλίκ κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό και απέκρουσε.

Ο Ελ Αραμπί αστόχησε σε πέναλτι, αλλά ο Σισέ έδωσε τη λύση

Στο 37′, ο Άρης ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Λαλά στον Σασά, αλλά ο Ολυμπιακός βγήκε στην αντεπίθεση και στο 38′ κέρδισε πέναλτι. Ο Λαλά συνεργάστηκε άψογα με τον Ροντρίγκες, βρίσκοντας τον συμπαίκτη του με τακουνάκι. Ο Γκάνεα ανέτρεψε τον Γκάρι και ο διαιτητής υπέδειξε σωστά το σημείο του πέναλτι. Οι Θεσσαλονικείς διαμαρτυρήθηκαν για την προηγούμενη φάση, όπου όντως υπήρξε παράβαση, αλλά ήταν εκτός μεγάλης περιοχής. Στο 40′, ο Ελ Αραμπί ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά το χτύπημα πέναλτι δεν ήταν καλό και ο Κουέστα απέκρουσε πέφτοντας στη δεξιά γωνία της εστίας του. Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Ωστόσο, το πέναλτι έπρεπε να επαναληφθεί, καθώς όπως φάνηκε στο replay o Κουέστα δεν πατούσε με το ένα τουλάχιστον πόδι στη γραμμή (όπως απαιτεί ο κανονισμός) όταν εκτέλεσε ο Μαροκινός.

Στο 41′, ο Καρβάλιο εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ που έψαχνε πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Στο 45’+1′, ο Καρβάλιο εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο Σισέ με φοβερό άλμα πήρε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Άρη. Ο στόπερ Φαμπιάνο έχασε τον Σενεγαλέζο στόπερ στη φάση του γκολ και ο παίκτης του Ολυμπιακού πέτυχε το 5ο γκολ του στο φετινό Πρωτάθλημα (στην 20ή συμμετοχή του). Μάλιστα, ο Σισέ είχε σκοράρει και στον εντός έδρας αγώνα με την Άρη, στην κανονική διάρκεια της Super League, υπογράφοντας τη νίκη της ομάδας του με 1-0 (12/12/21).

Ο Μανούχος πήρε πίσω το πέναλτι που ο ίδιος υπέδειξε

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Αγκιμπού Καμαρά να παίρνει τη θέση του Μασούρα. Στο 47′, ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια διπλή ευκαιρία για το 2-0. Ο Μπουχαλάκης εκτέλεσε φάουλ από κεντρική θέση, παίκτης του Άρη έδιωξε με το κεφάλι και ο Εμβιλά έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με την μπάλα να προσκρούει στο οριζόντιο δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ελ Αραμπί έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Εμβιλά είχε δεύτερη επιθετική προσπάθεια για γκολ, σουτάροντας με το αριστερό (και ερχόμενος έξω από τον αγωνιστικό χώρο) και τον Κουέστα να διώχνει ενστικτωδώς πάνω στη γραμμή.

Ο Άρης κέρδισε πέναλτι στο 49′, αλλά η απόφαση ανατράπηκε μέσω VAR. Ο Μπρούνο Γκάμα με κάθετη πάσα έβγαλε τον Καμαρά σε θέση τετ α τετ. Ο επιθετικός από τη Μαυριτανία πέρασε τον Βατσλίκ και έπεσε στο έδαφος, σε θέση μέσα αριστερά στη μεγάλη περιοχή. Αρχικά, ο διαιτητής Μανούχος υπέδειξε την άσπρη βούλα, αλλά κλήθηκε από τον VAR να εξετάσει το βίντεο στο μόνιτορ. Ήταν μία περίεργη φάση, καθώς ο επιθετικός από τη Μαυριτάνια βρήκε τον Βατσλίκ στο χείλος και ο Τσέχος τερματοφύλακας μάτωσε στο συγκεκριμένο σημείο. Στο 51′, ο Μανούχος πήρε πίσω την απόφασή του και έδειξε κίτρινη κάρτα στον Καμαρά είτε για θέατρο είτε για το μαρκάρισμα με τις τάπες στον αντίπαλό του.

Η κάθετη πάσα του Καμαρά που «έκοψε» στα δύο την άμυνα

O Μαρτίνς ετοίμαζε διπλή αλλαγή, αλλά ο Άρης βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 61′ (1-1). Με έξοχη κάθετη πάσα του Καμαρά και την μπάλα να περνάει από την πλάτη του Μανωλά, ο Εντιαγέ βγήκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ και με δεξί σουτ από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Οι Μαντί Καμαρά και Βαλμπουενά αντικατέστησαν τους Μπουχαλάκη και Καρβάλιο στο 63′. Ο κόουτς των Πειραιωτών έκανε και τρίτη αλλαγή, με τον Τικίνιο να παίρνει τη θέση του Ροντρίγκες.

Ο Ολυμπιακός έπαιζε, πλέον, με 4-4-2. Στο 70′, ο Μπούργος άλλαξε τους εξτρέμ τους, με τους Πάλμα και Χαΐροβιτς να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν στο 72′, όταν η μπάλα έφτασε στα πόδια του Αγκιμπού Καμαρά στο ύψος της μεγάλης περιοχής και σούταρε με το δεξί, για να αποκρούσει με δυσκολία ο Κουέστα, κρατώντας το 1-1. Η μπάλα κόντραρε στον Φαμπιάνο και ο Ισπανός τερματοφύλακας απέκρουσε ενστικτωδώς με το αριστερό πόδι.

Το παιχνίδι είχε ρυθμό και οι φιλοξενούμενοι ήταν επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις, καθώς ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει ψηλά τις γραμμές του. Στο 76′, ο Λούμορ πήρε τη θέση του Γκάνεα, ο οποίος αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού. Οι Πειραιώτες πίεζαν για το γκολ της νίκης. Στο 79′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Μανωλάς έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά ο Μαντί Καμαρά δεν πρόλαβε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι για να τη σπρώξει στα δίχτυα. Στο 81′, ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Λαλά.

Εύστοχος τη δεύτερη φορά ο Ελ Αραμπί

Στο 83′, ο Αγκιμπού έστρωσε στον Μαντί Καμαρά, ο οποίος σούταρε στην κίνηση και ο Κουέστα έδιωξε σε κόρνερ. Στο 83′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε το κόρνερ από δεξιά και ο Σισέ κέρδισε πέναλτι, μετά το αγκάλιασμα του Φαμπιάνο. Ο Μανούχος υπέδειξε την παράβαση χωρίς δισταγμό, καθώς ο στόπερ του Άρη κράτησε με τα δύο χέρια τον στόπερ του Ολυμπιακού. Και στο δεύτερο πέναλτι της ομάδας στον αγώνα, ο Ελ Αραμπί ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 2-1 στο 85′. Ο Μαροκινός επιθετικός σούταρε πιο ψύχραιμα και «ξεγέλασε» αυτήν τη φορά στον Κουέστα, στέλνοντάς τον στην αντίθετη γωνία. Ο Βατσλίκ μπλόκαρε την κεφαλιά του Μπράμπετς στο 90’+5′ και ο Θρύλος άρχισε νικηφόρα τη διαδικασία των Play Offs της Super League.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 2-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 45’+1′ Σισέ, 85′ πέν. Ελ Αραμπί / 61′ Εντιαγέ

Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος (ΕΠΣ Αργολίδας)
Βοηθοί: Κωνσταντίνος Ψάρρης (ΕΠΣ Ζακύνθου), Ιορδάνης Δημητριάδης (ΕΠΣ Καστοριάς)
Τέταρτος: Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)
Διαιτητής VAR: Δημήτριος Καραντώνης (ΕΠΣ Ημαθίας)
Διαιτητής AVAR: Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (ΕΠΣ Αρκαδίας)

Κίτρινες κάρτες: 33′ Μανωλάς, 43′ Μπουχαλάκης / 39′ Κουέστα, 51′ Αμπουμπακάρ Καμαρά, 67′ Γκάνεα, 83′ Φαμπιάνο, 84′ Ματίγια, 86′ Σάσα, 90’+2′ Εντιαγέ

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (81′ Βρουσάι), Μανωλάς, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκης (63′ Μαντί Καμαρά), Ροντρίγκες (63′ Τικίνιο), Καρβάλιο (63′ Βαλμπουενά), Μασούρας (46′ Αγκιμπού Καμαρά), Ελ Αραμπί.

Άρης (Μπούργος): Κουέστα, Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα (76′ Λούμορ), Σάσα, Ματίγια, Ιτούρμπε (70′ Χαΐροβιτς), Εντιαγέ, Μπρούνο Γκάμα (69′ Πάλμα), Αμπουμπακάρ Καμαρά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς