17.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Όλα κύλησαν λάθος με τον Ονιεκούρου

Ο πιο αδύναμος κρίκος της μεσοεπιθετικής γραμμής του Ολυμπιακού, βάσει (υψηλού) κόστους και (μηδαμινής) προσφοράς, δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες και θα αναζητηθεί τρόπος παραχώρησής του ενόψει της επόμενης σεζόν

Κατώτερος των περιστάσεων. Από ανεπαρκής αγωνιστικά έως και αδιάφορος (υπήρξαν και τέτοιες στιγμές) πάνω στο χορτάρι. Η καριέρα του Χένρι Ονιεκούρου στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Δεν είναι τόσο οι κάκιστοι αριθμοί για εξτρέμ στον Πρωταθλητή Ελλάδας (ένα γκολ και μία ασίστ σε 27 συμμετοχές), αλλά η γενικότερη άνευρη και απαθής εικόνα του εντός αγωνιστικού χώρου, που δείχνει μη αναστρέψιμη.

Ο Νιγηριανός εξτρέμ έχει μείνει εκτός αποστολής στα τελευταία τρία παιχνίδια Πρωταθλήματος (κόντρα σε ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης και Άρη), απόρροια των έντονων αποδοκιμασιών από οπαδούς της ομάδας κατά τη στιγμή της αλλαγής του στον επαναληπτικό ευρωπαϊκό αγώνα με την Αταλάντα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (24/2). Το «χαρτί» δεν γυρίζει, ακόμα και αν πάρει (και άλλες) ευκαιρίες στην τελική ευθεία της σεζόν.

Ο προπονητής των Πρωταθλητών Ελλάδας, Πέδρο Μαρτίνς, στήριξε την επιλογή του, ίσως και περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αλλά μετά το περιστατικό που διαδραματίστηκε στο εντός έδρας παιχνίδι με την ιταλική ομάδα αποφάσισε να ρίξει τους τόνους και να προστατέψει τον παίκτη, αλλά πρωτίστως το υπόλοιπο σύνολο. Το μόνο που δεν θέλει ο Ολυμπιακός από εδώ και πέρα, για να τελειώσει όπως πρέπει τη σεζόν, είναι γκρίνια και «γιούχα» όταν ένας ποδοσφαιριστής έρχεται κάθε φορά σε επαφή με την μπάλα.

Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει μόνο η επιτυχία σε μία μεταγραφή, αλλά και η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα όσα χρήματα και αν πληρώσει ένας σύλλογος. Είτε αυτά είναι πολλά είτε όχι, που για τα δεδομένα της συγκεκριμένης κίνησης, το ποσό κρίνεται φυσιολογικό για το τι ισχύει στην Ευρώπη, αλλά πολύ υψηλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο 24χρονος winger αποτέλεσε την πιο δαπανηρή προσθήκη του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι, έναντι 4.500.000 ευρώ (τόσο κόστισε η μεταγραφή του από τη Μονακό, ανεξάρτητα από το «εξωπραγματικό» ετήσιο συμβόλαιό του, που ξεπερνάει το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ ετησίως), σε μία υπόθεση που είχε απασχολήσει και σε προηγούμενη μεταγραφική περίοδο τους Ερυθρόλευκους, οπότε είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό η απαιτούμενη προεργασία. Άλλωστε, στην αρχή αυτού του μεταγραφικού ζητήματος, ο παίκτης δεν ήταν και τόσο «ζεστός» στο ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Αν ντύθηκε στα ερυθρόλευκα με «βαριά καρδιά», το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Πάντως, σε αυτήν τη σχέση, όλα πήγαν λάθος από την αρχή. Τα πράγματα κύλησαν άσχημα και ο ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε ποτέ να δείξει χαρακτήρα και να βγάλει αντίδραση.

Το μοναδικό γκολ του Ονιεκούρου μέχρι σήμερα με τη φανέλα του Ολυμπιακού σημειώθηκε στο δεύτερο παιχνίδι του με την ομάδα, δημιουργώντας προσδοκίες, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι ιδανική για καμία από τις δύο πλευρές, που δεσμεύονται με συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2025. Ο Ολυμπιακός έχει έναν ακριβοπληρωμένο παίκτη να μην μπορεί όχι μόνο να κάνει τη διαφορά, αλλά ούτε και τα βασικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από την πλευρά του, ο Ονιεκούρου δείχνει ανήμπορος να αντιστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του και να βοηθήσει την ομάδα σε δύο σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού, όπως είναι αυτός της δημιουργίας και της εκτέλεσης. Το πιο ανησυχητικό από όλα, όμως, είναι ότι η εικόνα του Νιγηριανού πάνω στο χορτάρι αγγίζει το όριο της απάθειας και της αδιαφορίας.

Ονιεκούρου

Η χαμένη ευκαιρία με την ΑΕΚ και το μοναδικό καλό του ημίχρονο στο Μπέργκαμο

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, σε επίπεδο ελληνικού Πρωταθλήματος, όπου θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και δεν το έπραξε, είχε καταγραφεί στα μέσα Φεβρουαρίου, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 46ο λεπτό (αντί του Mαντί Καμαρά).

Ο Χένρι Ονιεκούρου είχε αποτελέσει την πρώτη επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς για να διορθώσει το πρόβλημα της δημιουργίας και της εκτέλεσης που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την ΑΕΚ, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (13/2, 1-0). Προφανώς, ο προπονητής των Πρωταθλητών Ελλάδας είχε ως πρόθεση να κάνει την ομάδα του πιο επιθετική, αποκτώντας επιπλέον απειλή από τα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής. Φευ…

Τη διαφορά κλήθηκε να κάνει ένας παίκτης που έχει να σκοράρει από τον Αύγουστο του 2021 (ένα γκολ έχει όλο και όλο στην Μπρατισλάβα), ενώ η μοναδική του ασίστ έχει καταγραφεί τον περασμένο Νοέμβριο κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ένα γκολ και μία ασίστ σε 27 συμμετοχές, τις 16 ως βασικός, είναι ο απολογισμός του Νιγηριανού εξτρέμ, ο οποίος κατά έναν περίεργο ρόλο συνέχισε να παίρνει ευκαιρίες μέχρι να προκύψει η έντονη αντίδραση του κόσμου προς το πρόσωπό του. Δεν τις δικαιολόγησε ούτε στο ελάχιστο με την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι αποδεκτό μία τόσο δαπανηρή καλοκαιρινή μεταγραφή να έχει το απόλυτο μηδέν σε 14 συμμετοχές στη Super League (κανένα γκολ, καμία ασίστ).

Μάλιστα, στο ματς με την ΑΕΚ, ο διεθνής κυνηγός είχε τη δυνατότητα να «κλειδώσει» τη νίκη στις καθυστερήσεις, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε το ανεπανάληπτο τετ α τετ που τού παρουσιάστηκε. Ούτε σε αυτήν την εκπληκτική κάθετη πάσα πάρε-βάλε του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, δεν κατάφερε να μπει στο «πνεύμα» της φάσης και να σουτάρει αποφασιστικά και με ορμή απέναντι στον τερματοφύλακα. Σε μία φάση που έπρεπε να μπει με την μπάλα στα δίχτυα…

Μία «ηλιαχτίδα» ελπίδας «αχνοφάνηκε» στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Αταλάντα στην Ιταλία για τα πλέι οφ του Europa League, αλλά ακόμα και στο καλύτερο ημίχρονο που έκανε με τους Ερυθρόλευκους, αποδείχθηκε μοιραίος. Ο Νιγηριανός winger συμμετείχε στην πίεση, άλλοτε ψηλά και άλλοτε στο μισό γήπεδο, κερδίζοντας μπάλες και βγαίνοντας ωραία στην κόντρα επίθεση. Οι αποφάσεις του, όμως, με την μπάλα στα πόδια ήταν κακές, όπως στο χαμένο τετ α τετ του 34′, με το σκορ στο 0-1, έχοντας ένα απογοητευτικό τελείωμα.

Η ουσία είναι πως ο Χένρι Ονιεκούρου, στην πρώτη του σεζόν με τον Ολυμπιακό, απασχόλησε την επικαιρότητα της ομάδας για τους λάθους λόγους. Για το πόσες φορές έβαψε το μαλλί του είτε σε καλό είτε σε κακό τάιμινγκ (όπως μετά τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς) και την αγωνιστική ανεπάρκεια που «έβγαλε», σε διάρκεια αγώνων (και όχι σε μεμονωμένα ματς), στο χορτάρι.

Ο Νιγηριανός μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να δείξει πράγματα και τα θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, που είναι η ταχύτητα, η ενέργεια και η καλή σχέση του με το γκολ (τουλάχιστον με αυτά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ξεχώριζε στην Τουρκία). Οι δύο πλευρές δεν ταίριαξαν μεταξύ τους, αυτό είναι ξεκάθαρο και φυσιολογικό στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Και με το έναν ή τον άλλον τρόπο το προσεχές καλοκαίρι, θα γίνει αυτό που πρέπει…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς