20.6 C
Athens

Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες στην Αττάλεια – Λαβρόφ: «Η Ρωσία δε σκόπευε να επιτεθεί στην Ουκρανία»

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κουλέμπα, η συζήτηση δεν οδήγησε σε καμία ουσιαστική πρόοδο, καθώς η χώρα του δεν έλαβε δέσμευση όχι μόνο για προσωρινή κατάπαυση πυρός αλλά ούτε για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο ίδιος είναι έτοιμος για οποιαδήποτε συνάντηση ξανά με τη ρωσική πλευρά.

«Αυτή η συζήτηση ήταν και εύκολη και δύσκολη μαζί. Εύκολη γιατί ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε τις παραδοσιακές του ρητορίες για την Ουκρανία. Και δύσκολη γιατί έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να βρω μια λύση για αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία». δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η πιο απελπιστική κατάσταση γίνεται στη Μαριούπολη. Η πόλη βομβαρδίζεται από αέρος. Βάλλεται από το πυροβολικό και ήρθα εδώ με έναν σκοπό ανθρωπιστικό. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μέσα και έξω από τη Μαριούπολη. Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος.

Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις. Όταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά, επισημαίνοντας και πως θα κάνει τα πάντα για την επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής μεταξύ των δύο προέδρων, είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνείται συνάντηση με τον Ζελένσκι, ωστόσο πρέπει να γίνουν προετοιμασίες.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά της Δύσης λέγοντας ότι προμηθεύει το Κίεβο με φονικά όπλα, τόνισε μάλιστα πως δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα και πως η Μόσχα δεν σκόπευε να επιτεθεί ούτε στην Ουκρανία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς