21.7 C
Athens

Ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν • Ανακατεύει την τράπουλα ο Πρωθυπουργός • Καυστική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία

Θέμα ωρών (μπορεί και… λιγότερο) είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά και από την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό να έχει ξεκινήσει από το πρωί τα τηλεφωνήματα και τις συζητήσεις.

Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είναι στη λίστα με τους «αμετακίνητους» του ανασχηματισμού μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς επίσης και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ερωτηματικό παραμένει η μετακόμιση ή όχι του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα νέα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η ανανέωση με νέα πρόσωπα από το κόμμα, ενώ άγνωστο είναι αν θα επιχειρήσει το άνοιγμα σε στελέχη με ρίζες από το ΠΑΣΟΚ, καθώς η προσπάθεια που επιχείρησε συνάντησε πολλές αντιδράσεις.

Οι «φευγάτοι»

Αυτοί που αναμένεται να δουν την πόρτα της κυβερνητικής εξόδου φέρεται να είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον μέχρι τώρα υφιστάμενό του Νεκτάριο Σαντορινιό να προάγεται σε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ δύσκολο μοιάζει να παραμένει στη θέση του και ο Βαγγέλης Αποστόλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σίγουρη επίσης, θεωρείται η αντικατάσταση της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, με τον υφυπουργό Κώστα Στρατή να τη διαδέχεται, ενώ για τη θέση της ακούγεται και το όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά.

Αυτοί που έρχονται

Στη λίστα των ανερχόμενων υπάρχουν τα ονόματα της Κατερίνας Νοτοπούλου, της Ράνιας Σβίγγου, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Κώστα Στάικου αλλά και ενός δημοσιογράφου από τη γενιά των 45αρηδων, χωρίς όμως να θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει τελικά να τους υπουργοποιήσει. Δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση (υπάρχει συζήτηση να συσταθεί υπουργείο Επενδύσεων), του Δημήτρη Λιάκου, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Γιώργου Βασιλειάδη.

Οι «καραμπόλες»

Υπό μετακίνηση φαίνεται ότι είναι οι Αντώνης Λιάκος, Σταύρος Κοντονής, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Φώτης Κουβέλης και Ολγα Γεροβασίλη.

Οι πληροφορίες θέλουν την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη να βρέθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να της πρότεινε τη μετακίνησή της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο είναι άγνωστο αν αυτό τελικά θα γίνει, καθώς η κυρία Γεροβασίλη το τελευταίο διάστημα διατεινόταν ότι θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο της και να ολοκληρώσει τη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά το τέλος της συνάντησης η κυρία Γεροβασίλη έφυγε από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν η Ολγα Γεροβασίλη δεν δεχτεί τελικά τη μετακίνησή της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τότε το πιθανότερο είναι ότι εκεί θα μετακινηθεί ο Φώτης Κουβέλης, το όνομα του οποίου, ωστόσο, ακούγεται και για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Νίκος Παππάς

Το ισχυρότερο σενάριο θέλει τον Νίκο Παππά να μετακινείται στο ακέφαλο πλέον (μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη, καθώς χθες εκλέχθηκε γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ) υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι και το ισχυρότερο σενάριο για το εν λόγω υπουργείο. Ωστόσο,, αν δεν ευδοκιμήσει η αλλαγή Παππά, τότε στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να μετακινηθεί ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Δημήτρης Λιάκος

Άλλη μια μετακίνηση που προγραμματίζεται είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή του Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος σήμερα είναι υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ. Ο κ. Λιάκος φαίνεται ότι μετακινείται προς το υπουργείο Οικονομίας, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι φεύγει από το εν λόγω υπουργείο ο Γιάννης Δραγασάκης (θεωρείται αμετακίνητος).

Καραμανλικοί και Παπανδρεϊκοί

Οι νέες είσοδοι στην κυβέρνηση θα σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο άνοιγμα, προς τα δεξιά, αναμένεται να σηματοδοτηθεί με την είσοδο (όπως όλα δείχνουν) της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση, αν τελικά μπει, θα αναλάβει χρέη υφυπουργού.

Ως προς τα ανοίγματα προς την άλλη πλευρά, την Κεντροαριστερά, η επιλογή Ραγκούση, που ακουγόταν όλο αυτό το διάστημα δεν φαίνεται να ευδοκιμεί καθώς συνάντησε αντιστάσεις, ενώ για διαφορετικούς λόγους δεν προχώρησαν οι περιπτώσεις των  Χάρη Παμπούκη και Μαριλένας Κοππά. Ετσι, το άνοιγμα θα περιοριστεί με την είσοδο της κυρίας Μαριλένας Ξενογιαννακοπούλου, της κυρίας Λούκας Κατσέλη και της κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά.

Έντονα ακούγεται το όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά για υπουργός Πολιτισμού, στη θέση της Λυδίας Κονιόρδου.

​Τέλος, θέση στην κυβέρνηση θα έχει και ο μέχρι χθες γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, όπως σχεδόν ανοικτά προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ε. και αναμένεται να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Καυστική ανακοίνωση από ΝΔ

Με καυστικό τρόπο πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν τις πληροφορίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

«Ενόψει ανασχηματισμού, ακούγεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται ύστερα από 3,5 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης να δημιουργήσει, λέει, “Υπουργείο Επενδύσεων και Καινοτομίας”. Θα του αντιπροτείναμε να φτιάξει στη θέση του το ΥΚΑΣΙΑ. Δηλαδή το «Υπουργείο Καταπολέμησης της Συριζαϊκής Ιδεοληψίας και Ανικανότητας”», αναφέρουν στην Πειραιώς προσθέτοντας πως «μόλις χθες “σύντροφοι” συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ παρεμπόδισαν επενδυτή να επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ έστω για να δει τους χώρους τους».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς