17.9 C
Athens

Άρης – Ολυμπιακός 2-1: Το αήττητο έσπασε στο Χαριλάου

Ο Ολυμπιακός δεν «έχτισε» πάνω στο γρήγορο γκολ του Ελ Αραμπί (13') και ο Άρης έκανε την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο με τα τέρματα των Καμαρά (52') και Μπρούνο Γκάμα (79')

Ο Άρης ήταν αποτελεσματικός και υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του ήττα στο Πρωτάθλημα, επικρατώντας με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (Χαριλάου), στο πλαίσιο της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής. Οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια της Super League με 65 βαθμούς (20-5-1), με τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί στη 2η θέση με 53 βαθμούς.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε κακή εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη παρά το γρήγορο γκολ που σημείωσε με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο 13ο λεπτό. Ο Μαροκινός επιθετικός σκόραρε ξανά σε επίπεδο Πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά τις 19/12/21 και την εντός έδρας επικράτηση κόντρα στη Λαμία (ύστερα από 10 αγωνιστικές), φτάνοντας τα 10 γκολ στη φετινή Super League (σε 24 συμμετοχές) και συνολικά τα 16 στη σεζόν (σε 39 συμμετοχές).

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αντίπαλη περιοχή, ενώ ο Άρης χωρίς να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες για γκολ έφτασε στην ανατροπή, πετυχαίνοντας δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά ισοφάρισε σε 1-1 στο 52′ και ο Μπρούνο Γκάμα εξελίχθηκε σε «χρυσή» αλλαγή, σκοράροντας το νικητήριο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 79′. Οι Θεσσαλονικείς τερμάτισαν στην 4η θέση της κανονικής περιόδου με 45 βαθμούς και τον Χερμάν Μπούργος να πραγματοποιεί την τρίτη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Να σημειωθεί πως πριν από τη σέντρα του αγώνα σύσσωμη η αποστολή του Ολυμπιακού άφησε λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του νεαρού φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού.

Ο αγώνας

Ο Χερμάν Μπούργος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1. Ο Κούεστα ήταν ο τερματοφύλακας. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Σάκιτς, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Γκάνεα. Οι Σάσα και Ματίγια ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, με τους Μαντσίνι, Εντιαγέ και Ιτούρμπε μπροστά τους (από δεξιά προς αριστερά, αντίστοιχα) και τον Αμπουμπακάρ Καμαρά στην κορυφή της γραμμής κρούσης.

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και επτά νέα πρόσωπα (Λαλά, Μπα, Σισέ, Κίτσος, Μπουχαλάκης, Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί) συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (2/3, 5-1).

Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Ουσεϊνού Μπα, Σισέ και Κίτσος. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ροντρίγκες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μασούρας την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Τζολάκης, Μαντί Καμαρά, Κούντε, Λόπες, Ανδρούτσος, Βρουσάι, Φαντιγκά, Βαλμπουενά, Μανωλάς. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 21 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τον τρίτο τερματοφύλακα Κρίστινσον.

Ο Γιουσέφ επέστρεψε στο σκοράρισμα με γκολ κλάσης 

O Άρης μπήκε με επιθετική διάθεση και ζήτησε (αδίκως) πέναλτι για χέρι του Μπα, στο 1ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Εντιαγέ επιχείρησε γύρισμα από αριστερά της μεγάλης περιοχής, αλλά δεν υπήρχε παράβαση, καθώς το χέρι του Σενεγαλέζου στόπερ ήταν κολλημένο στο σώμα του.

Το παιχνίδι ήταν αναγνωριστικό στο πρώτο διάστημα και ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει προβάδισμα στο σκορ, στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε!

Στο 13ο λεπτό, ο Πρωταθλητής Ελλάδας έκανε το 1-0 με τον Ελ Αραμπί, ο οποίος σκόραρε στη Super League ύστερα από 10 αγωνιστικές. Η φάση ξεκίνησε από αριστερά, με τον Μαροκινό να «σπάει» την μπάλα κεντρικά στον Εμβιλά και τον Γάλλο να τροφοδοτεί με τη μία τον Ροντρίγκες στα δεξιά. Ο Γκάρι έβγαλε επικίνδυνη σέντρα, ο Κούεστα βρήκε την μπάλα και ο Ελ Αραμπί τη βρήκε με το κεφάλι στο δεύτερο δοκάρι, πάνω στο βηματισμό του, στέλνοντάς την στην εστία. Ο «εκτελεστής» του Ολυμπιακού πέτυχε ένα γκολ μεγάλης δυσκολίας υπό την πίεση του Σάκιτς και με το ένστικτο του γκολτζή να κάνει τη διαφορά. Ο 35χρονος σέντερ φορ έφτασε τα 10 γκολ σε 23 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα.

Οι Ερυθρόλευκοι κρατούσαν με σχετική άνεση τον αντίπαλο μακριά από τη μεγάλη περιοχή τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πρώτη τελική προσπάθεια του Άρη καταγράφηκε στο 25′ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ματίγια και την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία του Βατσλίκ. Το παιχνίδι, πάντως, δεν είχε ρυθμό και ευκαιρίες για γκολ.

Πολλά νεύρα και αλλαγή ο Καρβάλιο πριν από το τέλος του ημιχρόνου

Στο 34′, ο Καμαρά έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ήταν φανερά εκτεθειμένος και πλάσαρε άουτ, με τον πρώτο βοηθό να σηκώνει τη σημαία μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας του επιθετικού των γηπεδούχων. Δύο λεπτά αργότερα (36′), ο Καρβάλιο καθυστέρησε τον Ματίγια σε εκτέλεση φάουλ στο κέντρο του γηπέδου και παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα, ενώ «φλέρταρε» έντονα και με τη δεύτερη, με τον Μπουχαλάκη να σπεύδει να απομακρύνει τον συμπαίκτη του από την «εστία» της έντασης.

Στο 40′, ο Ελ Αραμπί είδε την μπάλα να στρώνεται μπροστά του έπειτα από λανθασμένο γύρισμα της άμυνας, αλλά ο Μαροκινός κυνηγός καθυστέρησε και πήγε να… στρώσει για τον Γκάρι Ροντρίγκες, αλλά δεν ήταν καλή η πάσα, ενώ και ο Κούεστα είχε κάνει έγκαιρη έξοδο, κλείνοντας τους διαδρόμους. Στο 41′, το μακρινό σουτ του Γκάνεα κατέληξε άουτ. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν περίμενε καν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου και αντικατέστησε τον Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος είχε πολλά νεύρα, ενώ και αγωνιστικά δεν «τράβηξε». Τη θέση του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού, ο οποίος δεν πήρε με καλό μάτι την αλλαγή του (άργησε χαρακτηριστικά να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου), έλαβε ο Μαντί Καμαρά στο 43′.

Στο 45′, ο Άρης σκόραρε με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Ο Ιτούρμπε έβγαλε τον συμπαίκτη του σε θέση τετ α τετ, ο επιθετικός από τη Μαυριτάνια σούταρε με το δεξί από θέση μέσα δεξιά στη μεγάλη περιοχή, στέλνοντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Βατσλίκ, αλλά ήταν εκτεθειμένος. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με σκορ 1-0, εκμεταλλευόμενος τη μοναδική ευκαιρία του σε αυτό το διάστημα. Τρεις τελικές προσπάθειες είχε ο γηπεδούχος, δύο ο φιλοξενούμενος.

Ισοφάριση με Αμπουμπακάρ Καμαρά

Στο 51′, ο Μαντσίνι τελείωσε με δεξί σουτ μία υποσχόμενη αντεπίθεση. Η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 52′, όμως, ο Άρης ισοφάρισε τον Ολυμπιακό σε 1-1. Σε νέα αντεπίθεση, ο Εντιαγέ έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος με δυνατό δεξί σουτ «νίκησε» τον Βατσλίκ και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Τσέχου τερματοφύλακα. Η άμυνα των Πειραιωτών ήταν ψηλά και μία κάθετη πάσα από τη μεσαία γραμμή «κόπηκε» στη μέση.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν την υπεροχή σε αυτό το κομμάτι του αγώνα. Στο 55′, ο Ιτούρμπε σούταρε εκτός περιοχής και η μπάλα έφυγε άουτ. Η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν καλή στο δεύτερο ημίχρονο. Όχι ότι στο πρώτο μέρος είχε «βγάλει μάτια», αλλά ήταν πιο συμπαγής στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα και να «πατήσουν» στην αντίπαλη περιοχή.

Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μαντί

Στο 64′, το ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν 59%-41% υπέρ των γηπεδούχων. Ο Ολυμπιακός ήταν ακίνδυνος επιθετικά και ο Πέδρο Μαρτίνς έριξε στο ματς τον Βαλμπουενά αντί του Ροντρίγκες στο 67′. Στο 71′, ο Μπούργος προχώρησε σε διπλή αλλαγή: ο Μπρούνο Γκάμα αντικατέστησε τον Εντιαγέ και ο Πάλμα τον Μαντσίνι.

Στο 72′, οι Πρωταθλητές απείλησαν για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο και γενικότερα στον αγώνα, καθώς έχασαν την πρώτη ευκαιρία τους, πλην (προφανώς) του γκολ που σημείωσαν. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Μαντί Καμαρά ανενόχλητος στο ύψος του πέναλτι βρήκε την μπάλα άγαρμπα με το αριστερό, σουτάροντας ψηλά και πάνω από την εστία. Ο μέσος από τη Γουινέα κινήθηκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, αλλά δεν είχε το ενδεδειγμένο τελείωμα στη φάση.

«Χτύπημα» προς το τέλος από τον Μπρούνο Γκάμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ

Στο 78′, ο Πάλμα κέρδισε φάουλ από τον Μπουχαλάκη στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Ο Μπρούνο Γκάμα ανέλαβε την εκτέλεση στο 79′, πέρασε την μπάλα μέσα από το τείχος και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας, αφήνοντας «άγαλμα» τον Βατσλίκ. Ο Εμβιλά έμεινε ακίνητος και δεν έβαλε καν το κεφάλι προς την μπάλα, ενώ ο Κίτσος έσκυψε κάνοντας λάθος απειρίας. Ο Άρης έκανε το 2-1 προς το φινάλε της αναμέτρησης και ο Ολυμπιακός έτρεχε και δεν έφτανε για να σώσει το αήττητο.

Ο Μαρτίνς έκανε τριπλή αλλαγή στο 83′. Ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Λαλά, ο Φαντιγκά του Μπουχαλάκη και ο Ανδρούτσος του Κίτσου. Στο 84′, ο Κουέστα μπλόκαρε το δεξί σουτ του Μασούρα από πλάγια θέση (μέσα δεξιά στην περιοχή). Ο Ανδρούτσος είχε περάσει σε θέση αριστερού μπακ. Στο 86′, ο Μπούργος έβαλε τον στόπερ Μπεναλουάν και τον χαφ Ντουκουρέ, θέλοντας να κρατήσει την πολύτιμη νίκη για την ομάδα του.

Ο Φαντιγκά επιχείρησε αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Tέσσερα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων, αλλά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βγάλει αντίδραση και υπέστη την πρώτη του ήττα στο Πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο Άρης ήταν αποτελεσματικός και έσπασε το αήττητο των Ερυθρόλευκων ύστερα από 25 αγωνιστικές χωρίς ήττα (20-5-1).

ΑΡΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Γήπεδο: «Κλεάνθης Βικελίδης»

ΓΚΟΛ: 52′ Αμπουμπακάρ Καμαρά, 79′ Μπρούνο Γκάμα / 13′ Ελ Αραμπί

Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Βοηθοί: Μιχαήλ Παπαδάκης (ΕΠΣ Ηρακλείου), Αντώνιος Σινιοράκης (ΕΠΣ Χανίων)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Τσέτσιλας (ΕΠΣ Γρεβενών)
Διαιτητής VAR: Σπυρίδων Ζαμπαλάς (ΕΠΣ Ηπείρου)
Διαιτητής AVAR: Βασίλειος Νικολακάκης (ΕΠΣ Λασιθίου)

Κίτρινες κάρτες: 90’+5′ Κουέστα / 24′ Λαλά, 36′ Καρβάλιο

Άρης (Μπούργος): Κουέστα, Σάκιτς, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα, Ματίγια (90’+2′ Χαΐροβιτς), Εντιαγέ (71′ Μπρούνο Γκάμα), Σάσα, Μαντσίνι (71′ Πάλμα), Ιτούρμπε (86′ Ντουκουρέ), Αμπουμπακάρ Καμαρά (86′ Μπεναλουάν).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (83′ Βρουσάι), Ουσεϊνού Μπα, Σισέ, Κίτσος (83′ Ανδρούτσος), Εμβιλά, Μπουχαλάκης (83′ Φαντιγκά), Ροντρίγκες (67′ Βαλμπουενά), Καρβάλιο (43′ Μαντί Καμαρά), Μασούρας, Ελ Αραμπί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς