18.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/3: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αντιδρούν για το Καραϊσκάκη, παρά τις διαβεβαιώσεις Λιάνη πως «το κράτος δεν θα βάλει δραχμή» (vid)

Σαν σήμερα το 2003 κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή για την παραχώρηση του νέου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια, με την ιστορία να ξεγυμνώνει αυτούς που καταψήφισαν την τροπολογία

Στις 5 Μαρτίου του 2003 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προέβλεπε την παραχώρηση – για 49 χρόνια – του νέου γηπέδου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό. Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν την τροπολογία, όχι όμως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ματαίως ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης εξηγούσε πως «δεν θα πληρώσει ούτε μια δραχμή το ελληνικό δημόσιο» και πως τα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν εξ ολοκλήρου από τον Ολυμπιακό. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ δηλαδή, εκεί όπου η (τότε) κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα να εγκρίνει επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Και δεν βάζουμε καν στη κουβέντα τη «γενναιοδωρία» του Κώστα Μπακογιάννη και της νυν κυβέρνησης προς τον Παναθηναϊκό…

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ από εκείνη την εποχή και θα καταλάβετε πολλά:

«Τις οξύτατες αντιδράσεις της ήσσονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ και Συνασπισμού), προκάλεσε η τροπολογία που κατατέθηκε εκτάκτως χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία παραχωρείται για 49 χρόνια η χρήση και διαχείριση του Σταδίου Καραϊσκάκη στο αθλητικό σωματείο «Ολυμπιακός Α.Ε».

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), έκανε λόγο για «πρόκληση προς τον ελληνικό λαό» όσον αφορά την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω των ΜΜΕ και των ποδοσφαιρικών ομάδων να ασκούν πίεση για προμήθειες και έργα στο δημόσιο τομέα.

https://athlosnews.gr/san-simera-olybiakos-atletiko-1-1-i-proti-fora-ton-erythrolefkon-stous-8-evropaikis-diorganosis-vid/

Κατήγγειλε, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι «αντί να φροντίζει για τον αθλητισμό του λαού φροντίζει για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών στυλ Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Συνασπισμός) έκανε λόγο για «τροπολογία ντροπής, χαριστική και σκανδαλώδη παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Κόκκαλη, μνημείο διαπλοκής» και εξέφρασε την άποψη ότι «η Βουλή γίνεται πλυντήριο για χαριστικές πράξεις σε τρίτους», ότι ανοίγει ο δρόμος για χαριστικές ρυθμίσεις και στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, έτσι ώστε «η ΠΑΕ τελικά να καθίστανται κράτος εν κράτει».

Ο ίδιος αναρωτήθηκε επίσης κατά πόσο η ΕΟΑ (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων) και ο ΣΕΓΑΣ συμφωνούν με αυτή την παραχώρηση, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την «Ολυμπιακός Α.Ε.» και έκανε λόγο για χαριστική περίοδο 15 ετών, όσον αφορά το αντίτιμο που θα δώσει η «Ολυμπιακός Α.Ε.», προς το κράτος.

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης δήλωσε ότι «όλες οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη πλέον αγωνίζονται στην ιστορική τους έδρα, το υπουργείο επιχειρεί τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος και δεν δημιουργεί χαριστικές συμφωνίες», επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι με τη συμφωνία προβλέπεται ότι καμμιά δραχμή δεν θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για την ανακατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη και ότι το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ για το έργο κατασκευής θα δοθεί αποκλειστικά από την «Ολυμπιακός Α.Ε.».

Είπε επίσης ότι οι όροι δόμησης έχουν ρυθμιστεί καθώς και ότι η «Ολυμπιακός Α.Ε.», έχει ήδη καταθέσει μελέτη λειτουργικότητας η οποία και έχει εγκριθεί.

Πρόσθεσε ότι η ΕΟΑ δεν διαφωνεί όσον αφορά την παραχώρηση αλλά μόνο ως προς τα ανταλλάγματα και ότι προς τον ΣΕΓΑΣ δόθηκαν σαν εναλλακτικές λύσεις για το στίβο ο «Άγιος Κοσμάς» και η Παιανία και σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι ανοιχτή σε προτάσεις του ΣΕΓΑΣ για τυχόν ελλείψεις του στίβου στον Πειραιά.

Επίσης ανέφερε ότι το 15% των εσόδων από τις διαφημίσεις μετά τη 15ετία θα δίδεται στο κράτος και ότι αυτό αντιστοιχεί με 400.000.000 δρχ. το χρόνο.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής της Αριστείδης Τσιπλάκος δεν εξέφρασε αντίρρηση για την τροπολογία και ζήτησε να τηρηθούν όλα τα νόμιμα και να υπάρξει έλεγχος της νομιμότητας από το Συμβούλιο Επικρατείας με προεδρικά διατάγματα».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/3

05/03/1939
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
5η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Ελλάδος
2-1
17′ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΣ, 74′ ΒΑΖΟΣ, 85′ Κρητικός

05/03/1961
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ
20η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
2-0
51′ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, 54′ ΣΙΔΕΡΗΣ

05/03/1967
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
19η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
0-2
29′ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 34′ ΣΙΔΕΡΗΣ

05/03/1978
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ
24η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
3-0
2′ ΣΠΕΝΣ, 33′ ΚΥΡΑΣΤΑΣ, 77′ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

05/03/1989
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
22η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
1-1
17′ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, 52′ Σαραβάκος

05/03/1995
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ
22η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
2-1
5′ ΜΠΑΤΙΣΤΑ, 15′ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, 64′ Φραντζέσκος

05/03/2006
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ
22η Αγωνιστική
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής
4-0
15′ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 22′ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ, 38′ ΡΙΒΑΛΝΤΟ, 74′ ΝΤΑΝΙ

05/03/2008
ΤΣΕΛΣΙ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Προκριματική Φάση 16, 2ος Αγώνας
Champions League
3-0
5′ Μπάλακ, 25′ Λάμπαρντ, 48′ Καλού

05/03/2017
ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
23η Αγωνιστική
Superleague
2-0
53′ Σάκχοφ, 60′ Πρίγιοβιτς

Επιμέλεια αφιερώματος: Στράτος Καββάδας – Νίκος Φωλόπουλος

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς