18 C
Athens

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχει λόγους να ανησυχεί ο Ιβάν Σαββίδης για «αντίποινα»;

Ο Χρήστος Υφαντής δεν θα εκπλησσόταν αν η παλαιότερη «φημολογία» για τις σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιβάν Σαββίδη ερχόταν ξανά στην επικαιρότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ

Κινδυνεύει (θεωρητικώς) με «αντίποινα» από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ομογενής εκ Ροστόφ επιχειρηματίας, ελληνικής καταγωγής, ρωσικής και ελληνικής υπηκοότητας, βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, στενός συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν και ηγεμονεύων επενδυτής στη Βόρεια Ελλάδα (ΟΛΘ, ΠΑΟΚ, Σουρωτή, Πόρτο Καρράς, Μακεδονία Παλάς κ.λ.π.), όπως κάποιοι διατείνονται;

Θεωρητικώς, επίσης, όχι, δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον ακόμη, δηλαδή στο ορατό μέλλον, την χρονική διάσταση του οποίου κανείς δεν γνωρίζει καθόσον η ταχύτητα των εξελίξεων μετά την ναζιστική εισβολή του Βλαδίμηρου Πούτιν στην Ουκρανία είναι απροσδιόριστη.

Ο κ. Σαββίδης απολαμβάνει ακόμη (έτσι πρέπει να συμβαίνει) τα προνόμια του πολίτη και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε μια αστική δημοκρατία δυτικού τύπου, η οποία προστατεύει τη ζωή και την ιδιοκτησία και στηρίζει την επιχειρηματική δράση των πολιτών της, στους οποίους επιτρέπει και να διαφωνούν απολύτως με τις κυβερνητικές επιλογές, να το λένε, να το γράφουν και να το διαλαλούν.

Ανάλογες «ελευθερίες» είναι πασίγνωστο πως δεν διανοούνται να φανταστούν οι πολίτες (στην ουσία υπήκοοι) της Ρωσικής κυβέρνησης, δηλαδή του Προέδρου Πούτιν, καθώς αυτός είναι τα πάντα και όλα εξ αυτού εκπορεύονται «και τα σκυλιά δεμένα». Τα παραδείγματα άπειρα, τελευταίο του Ναβάλνι!

Υπάρχει περίπτωση να «κινδυνεύσει» ο κ. Σαββίδης με αντίποινα από την ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον, με δεδομένο πως στο πρόσωπο του συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία ενός ολιγάρχη που μετέχει (έτσι κατηγορείται από διάφορους) σε ένα υβριδικό πόλεμο εναντίον της Δύσης μετερχόμενος σημαντικών εργαλείων επιρροής της κοινής γνώμης υπέρ των συμφερόντων του Ρώσου Προέδρου, από τις επενδύσεις (σχεδόν όλες στη Μακεδονία) και τον ΠΑΟΚ έως τη θρησκεία και το Άγιον Όρος;

Μόνο, εάν προκύψει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι σε αυτό το «είδος» επιχειρηματιών που γεννήθηκε στα ερείπια της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, η καταστροφή της οποίας υπό το βάρος των αντιθέσεων και των αντιφάσεων της, παρήγαγε εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους, οι οποίο βρέθηκαν σε ένα βράδυ ιδιοκτήτες όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ΕΣΣΔ και διαχειριστές όλων των τομέων της κρατικής οικονομίας, χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ρούβλι.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του περίεργο «είδους» επιχειρηματιών, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται, παρά τα δισεκατομμύρια τους, από το επίπεδο των σχέσεων τους με τον Πρόεδρο Πούτιν και το περιβάλλον του, στέκεται στο πλευρό της κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία, υπερασπίζεται τις επιλογές του Προέδρου, στηρίζει τις αποφάσεις του και χρηματοδοτεί αφειδώς τις πολιτικές του.

Η διείσδυση όλων αυτών των νεόπλουτων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης στις δυτικές κοινωνίες, ο εναγκαλισμός τους με τις οικονομίες και το επιχειρείν, η άριστη επικοινωνιακή τους πολιτική με έμφαση σε κοινωνικές δραστηριότητες ευρείας εμβέλειας και επιρροής ( π.χ. θρησκεία, ποδοσφαιρικές ομάδες κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τη σταθερή προσήλωση τους στις ιδέες του Ρώσου Προέδρου, αντιμετωπίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις δυτικές κυβερνήσεις με μια διάθεση χαλαρή, στην ουσία σε συνθήκες ειρήνης «μιλούσε το χρήμα», συνθήκη που αποτελεί κορυφαία επιλογή για την Δύση.

Σήμερα, η κατάσταση άλλαξε άρδην, εξαιτίας της παρανοϊκής μεγαλομανίας του Βλαδίμηρου να ονειρεύεται την επανασύσταση της Τσαρικής Ρωσίας και να επιβάλλει στην Ουκρανία ένα πόλεμο απολύτως αδικαιολόγητο και εξαιρετικά απάνθρωπο.

Οι κοινωνίες των χωρών της Δύσης άρχισαν να αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά τα γεγονότα, ευαισθητοποιήθηκαν σημαντικά μετά τις εξελίξεις στον πόλεμο, τάχθηκαν, στο σύνολο τους (πλην γραφικών παλαιοσταλινικών και ακροδεξιών) εναντίον του νέου υποψήφιου τσάρου και απαιτούν, εδώ και τώρα, μια σκληρή και αποφασιστική αντιμετώπιση τόσο του ίδιου του Πούτιν όσο και των στυλοβατών του εντός και εκτός Ρωσίας, οι διάφοροι ολιγάρχες είναι οι πρώτοι στη σχετική λίστα.

Αν η Ευρώπη και συνολικά η Δύση αποφασίσει να δώσει στη Ρωσία ένα πολύ σκληρό μάθημα «στο πεδίο» είναι ξεκάθαρο πως και ο κ. Σαββίδης θα βρεθεί στην ίδια  δύσκολη θέση με όλους τους ομολόγους του δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες, που ήδη αντιμετωπίζουν ζητηματάκια στις χώρες που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται.

Μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο κι εδώ; Δεν είναι καθόλου απίθανο, σε συνθήκες ακραίας έντασης, δηλαδή πολέμου, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής, πόσο μάλλον όταν αφορά σε θέματα εθνικής ασφάλειας (αυτό είναι το επίδικο). Εξάλλου, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως για τον κ. Σαββίδη και τη δράση του στο «Μακεδονικό» είχε προκύψει ολόκληρο θέμα με τις ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να βγάζει συμβόλαιο στο όνομα του» κατηγορώντας τον δημοσίως για «μπροστινό του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο παρανοϊκός μεγαλοϊδεατισμός του Βλαδίμηρου Πούτιν συνεχίζει να δολοφονεί Ουκρανούς και να καταστρέφει μια χώρα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί για κανένα εκ των συνεργατών του Ρώσου Προέδρου.

Η παλιά Δύση της ανοχής και της αδιαφορίας «μας τελείωσε», η νέα που αναδύθηκε από τις στάχτες του πολέμου δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανεχθεί άλλο παιχνιδάκια στις πλάτες της με δόλωμα δισεκατομμύρια ρούβλια, μέχρι και η Ελβετία παράτησε την πανάρχαια ουδετερότητα της και συμπράττει με τις κυρώσεις.

Τα επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, οι εξελίξεις δεν λένε να σταματήσουν, οι Ουκρανοί αντιστέκονται σκληρά και η Δύση θα αναγκαστεί να διευρύνει την αντίδραση της.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Λαμία: Συμφώνησε με την Αστάνα και παραχωρεί τον Καρλίτος αντί μεγάλου ποσού

Η Λαμία ανταποκρίθηκε θετικά στους Καζάκους και παραχωρεί με μεταγραφή πολλών χιλιάδων ευρώ τον Καρλίτος, τον κορυφαίο παίκτη της τη φετινή σεζόν

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Η ΔΕΑΒ διαβιβάζει στον Εισαγγελέα καταγγελία του παρατηρητή για απειλητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο

Ο παρατηρητής του ντέρμπι κατήγγειλε απειλητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο και η ΔΕΑΒ διαβίβασε την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Ολυμπιακός: Ο Βέζο έκανε το ιδανικό ντεμπούτο σε απαιτητικό ρόλο

Ο Πορτογάλος στόπερ μπορεί να μην ήταν ο πρωταγωνιστής στην ανατροπή του Ολυμπιακού απέναντι στον Αστέρα, όμως αποτέλεσε μια κομβική αλλαγή στο να ανέβει μέτρα η αμυντική γραμμή των Ερυθρόλευκων και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι αντεπιθέσεις των Αρκάδων