15 C
Athens

Ο προπονητής της Σέριφ για την απόφασή του να καταταγεί στον ουκρανικό στρατό: Δε φοβάμαι, θα βοηθήσω τη χώρα μου

Ο Γιούρι Βέρνινταμπ, ο οποίος οδήγησε την Σέριφ Τίρασπολ στη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης πέρυσι, αποφάσισε να βάλει τα χακί και να επιστρέψει στη χώρα του για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του ενάντια στη ρωσική εισβολή.

https://athlosnews.gr/o-proponitis-tis-serif-paraitithike-gia-na-enischysei-tis-enoples-dynameis-tis-oukranias-ston-polemo/

Έξι μήνες αφότου οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 2-1 επί των Μαδριλένων στο Champions League, ο προπονητής της πρωταθλήτριας Μολδαβίας αποφάσισε να πάρει μια θέση ανάμεσα στους ανθρώπους που υπερασπίζονται την Ουκρανία από τους Ρώσους.

Ο Ουκρανός προπονητής μίλησε στο BBC για την απόφασή του να αφήσει τη Μολδαβία, μετά τον αγώνα της ομάδας του με την Μπράγκα για το Europa League και να επιστρέψει στη χώρα του για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του.

«Ο γιος μου με πήρε τηλέφωνο στις 4:30 και μου είπε ότι μας επιτέθηκαν οι Ρώσοι. Τότε ήξερα ότι θα επέστρεφα στην Ουκρανία για να πολεμήσω.

Έφτασα στη Ρουμανία κι από εκεί με λεωφορείο στο Τίρασπολ, με την υπόλοιπη ομάδα το βράδυ της Παρασκευής και έφυγα για την Ουκρανία το πρωί του Σαββάτου.

Καθώς επέστρεφα σπίτι, είδα πολλούς δυνατούς άνδρες να φεύγουν από τη χώρα. Καταλαβαίνω ότι έφυγαν με τις οικογένειές τους στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και ούτω καθεξής. Από την περιοχή μας, πολλοί άνδρες έχουν φύγει… άνδρες από το Χάρκοβο, το Ζαπορόγε, το Λούγκανσκ, το Ντόνετσκ. Κατάλαβα εκείνη τη στιγμή ότι δεν μπορώ να κάνω το ίδιο πράγμα. Είπα στον εαυτό μου ότι μόλις γυρίσω σπίτι, θα καταταγώ.

Οι κοντινοί μου άνθρωποι προσπάθησαν να με σταματήσουν. Η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου. Επέμεινα στην απόφασή μου και ευχαριστώ τη γυναίκα μου που με στήριξε. Ξέρει τον χαρακτήρα μου. Αν πάρω μια απόφαση, δεν την αλλάζω.

Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει στη Μολδαβία και αυτή η επιλογή είναι ακόμα ανοιχτή για τα παιδιά μου, για τις γυναίκες τους, για τα εγγόνια μου. Αλλά όχι για μένα και τη γυναίκα μου – θα μένουμε εδώ σίγουρα.

Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν είμαι πολύ μακριά από τις συγκρούσεις. Οι πιο βαριές μάχες είναι πιθανώς 120 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε. Αλλά πήρα την απόφασή μου, δε φοβάμαι.

Ήμουν στο στρατό όταν ήμουν νέος. Δεν μπορώ να πω ότι έχω πρόβλημα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, ξέρω πώς να τα χρησιμοποιώ».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς