27.7 C
Athens

Τα δυο ιδανικά σενάρια για τον Ολυμπιακό: Τρίτος ή… Αρμάνι στα πλέι οφ της Euroleague!

Ο άμεσος συσχετισμός των δυο αποψινών αναμετρήσεων σε Μόναχο και ΟΑΚΑ και πώς τα αποτελέσματά τους μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη στόχευση του Ολυμπιακού ενόψει πλέι οφ μετά τη δεδομένη αποβολή των ρωσικών ομάδων από τη Euroleague

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέα παγκόσμια δεδομένα. Όχι μόνο γεωπολιτικά και οικονομικά, αλλά και αθλητικά. Ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων από όλες τις ομοσπονδίες είναι γεγονός και σιγά – σιγά οι επιπτώσεις θα αγγίξουν επίσημα και την Ευρωλίγκα.

Μια απαραίτητη διευκρίνηση. Η Euroleague δεν θα αποβάλει τις ρωσικές ομάδες από τη διοργάνωση, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έκαναν οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Αυτό επειδή η Ευρωλίγκα δεν είναι ομοσπονδία, αλλά μια ιδιωτική λίγκα – όπως και το NBA – που δίνει λογαριασμό μονάχα στους μετόχους της. Οι οποίοι μέτοχοι είναι οι ίδιες οι ομάδες που συμμετέχουν ή τέλος πάντων η πλειοψηφία τους.

Επειδή λοιπόν η ΤΣΣΚΑ είναι ένας από τους 13 μετόχους της Euroleague (τόσοι είναι μετά την προσθήκη της Βιλερμπάν και της Μπάγερν), δεν θα ήταν δυνατόν να εκδιωχθεί από έναν συνεταιρισμό στον οποίο είναι συμμέτοχος. Ως εκ τούτου, οι Μοσχοβίτες «εκπροσωπούν» ανεπίσημα και τις άλλες δυο ρωσικές ομάδες του φετινού τουρνουά, τη Ζενίτ και την Ούνικς.

Ο λόγος για τον οποίο θα ανακοινωθεί στις 21 Μαρτίου η αποβολή των ρωσικών συλλόγων από την τρέχουσα διοργάνωση, δεν έχει σχέση με κάποιου είδους κυρώσεις αλλά με το καθαρά πρακτικό σκέλος: μετά την εσπευσμένη αποχώρηση όλων των ξένων αθλητών και το εναέριο μπλόκο της Ε.Ε. από και προς τη Ρωσία, θα ήταν αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες που να περιλαμβάνουν ρωσικές ομάδες. Πιθανότητες άμεσης επιστροφής στην κανονικότητα δεν υπάρχουν, χρόνος για επαναπρογραμματισμό των αγώνων που αναβλήθηκαν επίσης δεν υπάρχει, επομένως μπορούμε πια με ασφάλεια να μιλάμε για τα νέα δεδομένα της διοργάνωσης.

Οι ομάδες είναι πλέον 15. Μετά την αφαίρεση όσων αναμετρήσεων έγιναν ή επρόκειτο να γίνουν κόντρα σε ρωσικούς συλλόγους, οι αγωνιστικές μειώθηκαν σε 28. Βάσει της νέας βαθμολογίας το μαξιλάρι νικών για την πρόκριση στα πλέι οφ κατέβηκε στις 14 και δεν αποκλείεται να πάει και λίγο πιο κάτω. Αυτή τη στιγμή, η 8η Μονακό έχει ρεκόρ 10-13, ο Ερυθρός Αστέρας 9-12 και η Φενέρ 9-13. Με απλά λόγια, η Μονακό πρέπει να κάνει 4/5 για να φτάσει τις 15 νίκες, οι Σέρβοι 6/7 και οι Τούρκοι το εξωπραγματικό 6/6.

Η βαθμολογία της Euroleague αυτή τη στιγμή, όπως θα επικυρωθεί στις 21 Μαρτίου

1. Μπαρτσελόνα 18-4 (3-1)
2. Ρεάλ Μαδρίτης 16-5 (4-1)
3. Αρμάνι Μιλάνο 15-6 (2-2)
4. Ολυμπιακός 14-7 (1-2)
5. Αναντολού Εφές 12-8 (2-3)
6. Μπάγερν 12-9 (0-3)
7. Μακάμπι Τελ Αβίβ 11-10 (1-3)
8. Μονακό 10-13 (4-1)
9. Ερυθρός Αστέρας 9-12 (2-3)
10. Φενέρμπαχτσε 9-13 (3-0)
11. Άλμπα Βερολίνου 8-12 (2-3)
12. Μπασκόνια 7-15 (0-4)
13. Βιλερμπάν 7-15 (2-2)
14. Ζάλγκιρις 6-16 (0-4)
15. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 6-15 (1-3)

Η μεγάλη χαμένη είναι ασφαλώς η Φενέρ που είχε 3-0 κόντρα στους Ρώσους, ενώ η μεγάλη κερδισμένη είναι η Μπάγερν που είδε το 0-3 να απαλείφεται. Όπως και να ‘χει, η παρουσία του Ολυμπιακού στα πλέι οφ είναι πλέον δεδομένη και η χειρότερη θέση που μπορεί να καταλάβει είναι η 6η. Η 7η Μακάμπι είναι τρεις νίκες πίσω, αλλά θα χρειαστεί μια παραπάνω για να ξεπεράσει το μειονέκτημα στην ισοβαθμία. Με το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει Μπαρτσελόνα και Ερυθρό Αστέρα έξω και εντός Ρεάλ, Αρμάνι και Φενέρ, θα είναι δύσκολο να πιάσει ακόμα και τις 14 νίκες στις οποίες βρίσκονται ήδη οι Ερυθρόλευκοι.

Από εδώ και πέρα, τα πράγματα ειδικά για τον Ολυμπιακό μοιάζουν με μια απαιτητική παρτίδα σκάκι. Η τροπή αυτής της παρτίδας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα δυο αποψινά ματς. Αν οι Ερυθρόλευκοι περάσουν από το Μόναχο, αφήνουν την Μπάγερν τρεις (συν μία, λόγω πλεονεκτήματος στην ισοβαθμία) νίκες πίσω και κλειδώνουν την 5η θέση. Ταυτόχρονα, θα παραμείνουν μια νίκη πίσω από την Αρμάνι που λογικά θα περάσει άνετα από το ΟΑΚΑ, διεκδικώντας με αξιώσεις την 3η θέση. Σε ένα ονειρεμένο σενάριο οι Ιταλοί χάνουν από τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός τους πιάνει και τους βάζει από κάτω ένεκα των δυο νικών του.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση ήττας στο Μόναχο και νίκης της Αρμάνι στο ΟΑΚΑ; Σε ένα τέτοιο σενάριο ο Ολυμπιακός θα μοιάζει εγκλωβισμένος μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Και αυτό θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μονάχα ένα πράγμα: Εφές. Πιστέψτε μας, καμία ομάδα στη διοργάνωση δεν θα προτιμούσε να πάει σε σειρά πέντε αγώνων με τους πρωταθλητές Ευρώπης, ακόμα κι αν γίνονταν και τα πέντε στην έδρα της. Βάσει του προγράμματός της, η Εφές μπορεί κάλλιστα να πάρει 5 νίκες στα 8 ματς που απομένουν. Αν λοιπόν φτάσει στο 17, οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πάνε ένα σκαλί παραπάνω. Κι αν το κοντέρ των Τούρκων γράψει 18, αυτό του Ολυμπιακού θα πρέπει να σταματήσει στα 19…

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να κάνει μια πολύ σκληρή επιλογή αν ηττηθεί απόψε. Να παλέψει για να μείνει πάνω από την Εφές, γνωρίζοντας πως θα τον περιμένει στα πλέι οφ μια τρομερά δύσκολη δοκιμασία ανεξαρτήτως πλεονεκτήματος έδρας ή να επιχειρήσει να «σημαδέψει» την Αρμάνι με κάθε τρόπο.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι τρόποι είναι μόλις δυο. Σε περίπτωση που οι Ιταλοί καταφέρουν να κρατηθούν στην τρίτη θέση, οι Ερυθρόλευκοι θα τους συναντήσουν με μειονέκτημα έδρας εφόσον βγουν 6οι. Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο, το οποίο είναι μάλλον πιο κοντινό απ’ ό,τι φαίνεται. Να εκμεταλλευτεί το ευκολότερο πρόγραμμά της η Εφές, να καλύψει και τη διαφορά των 4 πόντων από την Αρμάνι στις 24 Μαρτίου και να στείλει τους Μιλανέζους στην 4η θέση. Τότε θα αρκεί στον Ολυμπιακό η 5η θέση για να παίξει το εισιτήριο του φάιναλ φορ που αποδεδειγμένα τη ματσάρει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι την παρέα του Λάρκιν και του Μίτσιτς. Για να έχει βάση το παραπάνω βεβαίως, οι Ιταλοί θα πρέπει να ηττηθούν το βράδυ από τον Παναθηναϊκό. Ειδάλλως θα κινδυνεύουν μόνο με αυτοκτονία, τουλάχιστον από τη Φενέρ…

Όλα αυτά βεβαίως είναι σενάρια επί χάρτου και κανείς δεν ξέρει πώς θα σκεφτούν και οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Στη θεωρία ωστόσο, φαίνεται σαφώς προτιμότερη μια σειρά αγώνων κόντρα στη «συμβατή» Αρμάνι με μειονέκτημα έδρας, παρά να παίξεις πέντε(;) ματς με την εκρηκτική και απρόβλεπτη Φενέρ έστω και με πλεονέκτημα.

Απόψε λοιπόν θα κριθούν πολλά, σε Μόναχο και ΟΑΚΑ…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς