15.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Το «φαινόμενο» Βεζένκοβ και το δικαίωμα που έχει κερδίσει

H αγωνιστική εκτόξευση του Σάσα Βεζένκοβ είναι εντυπωσιακή και ο 26χρονος φόργουορντ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αθλητή που θέλει να φτάσει στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο

Ο Σάσα Βεζένκοβ αναδείχθηκε MVP στην Ευρωλίγκα για τον Φεβρουάριο, όπου ο Ολυμπιακός μέτρησε ρεκόρ 3-1 και έχει ανέβει στην 4η θέση με επίδοση 15-9, διεκδικώντας όχι μόνο την πρόκριση στην οκτάδα, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ έγινε ο πρώτος παίκτης των Ερυθρόλευκων που αναδεικνύεται πολυτιμότερος αθλητής του μήνα στην Ευρωλίγκα, μετά τον Απρίλιο του 2015 και τον Γιώργο Πρίντεζη. Είναι ένα ατομικό επίτευγμα που επιβεβαιώνει ότι αυτός ο καλαθοσφαιριστής έχει αλλάξει επίπεδο και είναι ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη.

Αυτή είναι η τέταρτη σεζόν του στον Ολυμπιακό και ιδιαίτερα την τελευταία διετία έχει μεταμορφωθεί αγωνιστικά. Με πολλή δουλειά, δεν είναι πια μόνο ένας χαρισματικός επιθετικός παίκτης, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει εξελιχθεί σε έναν all around φόργουορντ που σκοράρει, παίρνει ριμπάουντ και παίζει… αμυνάρες, «θυσιάζοντας» το «εγώ» του για την ομάδα!

Έχει δουλέψει πολύ το σώμα του και δεν είναι, πλέον, αδύναμος αμυντικά. Αλλοιώνει επιθέσεις του αντιπάλου, τοποθετεί έξυπνα το σώμα του στην άμυνα και κερδίζει κατά κόρον προσωπικές μονομαχίες. Κλέβει μπάλες, σωριάζεται στο παρκέ και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Επιθετικά, έχει αυξήσει το ρεπερτόριο των επιλογών του και δεν είναι πια ο παίκτης που διαθέτει μόνο το «φαρμακερό» (και «γλυκό») σουτ και τρίποντο. Αυτό ήταν το ταλένο του… Πλέον, απειλεί από όλες τις θέσεις και όχι μόνο από την περιφέρεια. Μπορεί να ποστάρει, να διεισδύσει και να σκοράρει με floater και είναι εκπληκτικός στο σκοράρισμα ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ, όπου παίρνει φοβερές θέσεις και με ένα άγγιγμα στέλνει την μπάλα στο καλάθι. Αν συνεχίσει έτσι, το double double σε πόντους και ριμπάουντ θα γίνει σχεδόν… μόνιμο σε κάθε παιχνίδι.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως παρά τη συμβολή του και στις δύο πλευρές του γηπέδου, αλλά και τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του (29:26 κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα), δεν χάνει τη συγκέντρωση και διατηρεί την ψυχραιμία του όταν η μπάλα «ζυγίζει τόνους», παίρνοντας σωστές αποφάσεις. Σπάνια, θα κάνει κατάχρηση προσπαθειών και θα επιχειρήσει το κάτι παραπάνω. Προφανώς, θα χάσει και σουτ, αλλά οι θετικές στιγμές του κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Έχει το καθαρό μυαλό και παρά τη σωματική καταπόνηση δεν επηρεάζεται αγωνιστικά. Και αυτό δείχνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Η αγωνιστική εξέλιξη του Σάσα Βεζένκοβ είναι εντυπωσιακή την τελευταία διετία και δικαιωματικά συγκαταλέγεται στους κορυφαίους φόργουορντ (και γενικότερα παίκτες) στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός πίστεψε σε αυτό το πρότζεκτ το 2018 και «έχτισε» έναν ακόμα αθλητή για το υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Ο 26χρονος (6/8/1995) άσος έχει ανανεώσει, ήδη, δύο φορές το συμβόλαιό του και μετά την τελευταία επέκταση συνεργασίας (έως το 2024) είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του στο ρόστερ. Οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης δεν σταματούν να… πλάθουν αθλητές και πρωταγωνιστές! Και, φυσικά, να τούς ανταμείβουν για την προσφορά τους στην ομάδα.

Στην περίπτωση του Σάσα, θέλουμε να σημειώσουμε κάτι ακόμα. Είναι από τους παίκτες που ηγούνται των Κυπελλούχων Ελλάδας και με το επιθετικό ένστικτο που διαθέτει, αλλά και την αγωνιστική του εκτόξευση, έχει κερδίσει το δικαίωμα (με τη δουλειά, την αφοσίωση και την προσφορά του) να μπορεί να παίρνει όσες μπάλες θέλει! Χωρίς να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα (όσοι έχουν δει όλους τους αγώνες του Ολυμπιακού, σίγουρα, θα το έχουν παρατηρήσει), σε κάποια ματς (κυρίως σε ήττες εκτός έδρας), ο Βεζένκοβ δεν πήρε προσπάθειες (σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έκανε καν ούτε ένα σουτ) στα τελευταία λεπτά. Όχι μόνο στο τελευταίο τρίλεπτο, που κρίνονται όλα όταν τα παιχνίδια είναι «κλειστά», αλλά ακόμα και σε ολόκληρο το τέταρτο δεκάλεπτο.

Με την επιρροή που έχει στο παιχνίδι των Ερυθρόλευκων και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Βούλγαρος υπερπλήρης φόργουορντ είναι παίκτης που μπορεί να παίρνει 20+ σουτ ανά παιχνίδι. Μπορεί ο αριθμός να παραπέμπει σε αθλητή και ομάδα ΝΒΑ, αλλά αφορά μία πραγματικότητα που είναι σε θέση να «υποστηρίξει» τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ίδιος. Ο Βεζένκοβ δεν έχει ακόμα «τρυπήσει» το αγωνιστικό του ταβάνι και μπορεί να γίνει ο παίκτης των 20+ προσπαθειών σε κάθε ματς. Το ρεκόρ του σε επιθετικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν στην Ευρωλίγκα είναι μόλις δεκατρείς σε τρεις αναμετρήσεις, όλες στο ΣΕΦ. Στη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης (5/6 δίποντα, 1/7 τρίποντα), την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα (3/6 δίποντα, 4/7 τρίποντα) και τη νίκη στο φινάλε κόντρα στην Αναντολού Εφές (3/4 δίποντα, 2/9 τρίποντα).

Βέβαια, ο Σάσα είναι «οικονομικός» παίκτης και δεν χρειάζεται πολλά σουτ (και κατάχρηση προσπαθειών) για να σκοράρει και να αποδειχθεί καθοριστικός, αλλά ένας φόργουορντ με αυτήν την ένταση και την ενέργεια που βγάζει σε κάθε παιχνίδι και το έμφυτο ταλέντο, το οποίο έχει απογειώσει με τη δουλειά του, μπορεί να σκοράρει περισσότερο και να βοηθήσει και άλλο τον Ολυμπιακό.

Σε 24 αγώνες στη φετινή Euroleague, ο διεθνής άσος έχει κατά μέσο όρο 12.9 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.1 κλεψίματα, 0.3 μπλοκ και 16.8 PIR. Με 64% στα δίποντα, 38.6 στα τρίποντα και 85.5% στις βολές. Όσο για τον Φεβρουάριο, μέτρησε κατά μέσο όρο 15.8 πόντoυς, 5.5 ριμπάουντ με 80% στα δίποντα (16/20), 36% στα τρίποντα (6/21), 87% στις βολές (12/15) και 18.5 στο σύστημα αξιολόγησης. Στην Ελλάδα, βέβαια, ο 26χρονος φόργουορντ έχει ατομικό ρεκόρ τις 17 προσπάθειες στην εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ (9/10 δίποντα, 3/7 τρίποντα) και την εκτός έδρας επικράτηση του Ηρακλή (7/10 δίποντα, 2/7 τρίποντα).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς