23.2 C
Athens

Συμφωνία ζητά η Μόσχα, αξιώσεις άμεσης εκεχειρίας από το Κίεβο

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί στα λευκορωσο-ουκρανικά σύνορα, όπου ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τη Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η 5η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως αξιώνει άμεση εκεχειρία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων: «Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να συνθηκολογήσει. Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες την άμεση αποδοχή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτω από νέες, ειδικές διαδικασίες.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς