23.2 C
Athens

Ολυμπιακός – ΟΦΗ 2-0: Ανανεωμένος και ωραίος στο +13!

Ο Ολυμπιακός έβγαλε ενέργεια και ένταση, «καθάρισε» τον ΟΦΗ και αύξησε τη διαφορά στους 13 βαθμούς, δείχνοντας για μία ακόμα φορά ποιος είναι το αφεντικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός, νίκησε τον ΟΦΗ «μόνο» με 2-0 και αύξησε τη διαφορά στους δεκατρείς βαθμούς από τον 2ο της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ, που «γκέλαρε» ξανά (1-1 με τον Ιωνικό στην Τούμπα). Ο Θρύλος διατήρησε το αήττητο στο Πρωτάθλημα (19-5-0), φτάνοντας τους 62 βαθμούς έναντι 49 των Θεσσαλονικέων. Η 3η ΑΕΚ έχει 42 και ο 4ος Παναθηναϊκός 39! Οι εν Ελλάδι αντίπαλοί βλέπουν τη… σκόνη του για μία ακόμα αγωνιστική χρονιά.

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την 25η αγωνιστική της Super League, ο Πρωταθλητής Ελλάδας είχε φρεσκάδα, επτά νέα πρόσωπα στην εντεκάδα και έβγαλε ενέργεια και ένταση στο παιχνίδι του. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το 1-0 με τον Γκάρι Ροντρίγκες στο 19′, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 89′ με το αυτογκόλ του Φιορίν Ντουρμισάι.

Ο Ολυμπιακός είχε 12 τελικές προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο και 22 συνολικά στην αναμέτρηση, με τις δεκατρείς εξ αυτών στο στόχο έναντι μόλις τριών του ΟΦΗ (καμία στην εστία), έχοντας 12-4 κόρνερ και 60%-40% κατοχή μπάλας στο φαληρικό γήπεδο.

Ο Γκάρι Ροντρίγκες έδωσε επιθετική πνοή στην ομάδα, σκοράροντας το 3ο του γκολ με τα ερυθρόλευκα (στην 11η συμμετοχή του), όπως και ο Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες, ζήτησε μπάλα και το παιχνίδι της ομάδας πέρασε, κυρίως, από τα δικά του πόδια.

Θετικότατο ντεμπούτο ως βασικός στη Super League πραγματοποίησε ο Φώτης Κίτσος, ο οποίος ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο είχε αρκετά «ανεβάσματα» στην αντίπαλη περιοχή, βγάζοντας ξανά και τσαγανό και ποδοσφαιρικό θράσος στο παιχνίδι του. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί σκόραρε δύο φορές (11′, 65′), αλλά και τα δύο γκολ δεν μέτρησαν για χέρι (στη δεύτερη περίπτωση του Μασούρα) μέσω VAR.

Ο αγώνας

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και επτά νέα πρόσωπα (Μπα, Κίτσος, Μπουχαλάκης, Ροντρίγκες, Καρβάλιο, Μασούρας, Ελ Αραμπί) συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στην Αταλάντα (24/2, 0-3).

Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Μπα, Σισέ και Κίτσος. Ο 19χρονος (31/3/2003) Φώτης Κίτσος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως βασικός σε αγώνα του ελληνικού Πρωταθλήματος, στην 5η συμμετοχή του με την πρώτη ομάδα. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ροντρίγκες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μασούρας την αριστερή και ο Καρβάλιο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Μαντί Καμαρά, Βρουσάι, Φαντιγκά, Αγκιμπού Καμαρά, Βαλμπουενά, Τικίνιο, Μανωλάς και Ρέαμπτσιουκ. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει αρχικά 25 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Καραργύρη, Παπαδόπουλο, Κανέ, Κούντε και Ονιεκούρου.

Από την πλευρά του, ο ΟΦΗ αγωνίστηκε χωρίς 9 παίκτες στο Καραϊσκάκης, όντας και χτυπημένος από τον κορωνοϊό. Ο Νίκος Νιόπλιας είχε 19 διαθέσιμους παίκτες στην αποστολή, παρατάσσοντας την ομάδα του με σύστημα 4-3-3. Ο Επασί έπαιξε στο τέρμα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Μαρινάκης, Βούρος, Γιαννούλης και Κοροβέσης. Οι Σελίμοβιτς, Στάικος και Μπουζούκης στη μεσαία γραμμή και οι Τσιλιανίδης, Λάμπρου και Φαν Ντάινεν στην επίθεση.

Ο Ελ Αραμπί σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε μέσω VAR

Οι Ερυθρόλευκοι έψαξαν ένα γρήγορο γκολ για να αποβάλλουν το άγχος. Στο 2′, ο Ροντρίγκες έκανε το γύρισμα από δεξιά στη μικρή περιοχή, αλλά ο Επασί πρόλαβε και μπλόκαρε προ του Ελ Αραμπί. Στο 5′, ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ αντέδρασε υποδειγματικά. Ο Λαλά σέντραρε από δεξιά, ο Μασούρας κινήθηκε στην πλάτη του Μαρινάκη και τον απέφυγε πλασάροντας με το αριστερό, αλλά ο Καμερουνέζος πορτιέρε απομάκρυνε ενστικτωδώς τον κίνδυνο για την ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός είχε θετική αρχή στο παιχνίδι και στο 10′ απείλησε ξανά. Οι παίκτες του πίεσαν ψηλά, κυκλοφόρησαν υπέροχα την μπάλα, με τον Μπουχαλάκη να βγάζει τον Καρβάλιο σε θέση βολής, πλάγια αριστερά στη μεγάλη περιοχή, και τον Επασί να αποκρούσει σε κόρνερ το αριστερό σουτ του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού. Από το κόρνερ, στο 11′, ο Θρύλος βρήκε γκολ με τον Ελ Αραμπί, αλλά το τέρμα δεν μέτρησε μέσω VAR, καθώς ο Μαροκινός επιθετικός είχε κοντρολάρει την μπάλα με το χέρι πριν σκοράρει με δεξί σουτ στο ύψος του δεύτερου δοκαριού. O Σουηδός διαιτητής μετέβη στο μόνιτορ και αποφάσισε να μη μετρήσει το γκολ.

«Καταιγιστικός» Ολυμπιακός και δίκαιο προβάδισμα με Γκάρι

Ο Θρύλος ήταν πολύ καλός και είχε ρυθμό στο παιχνίδι του, βγάζοντας ένταση και ενέργεια. Στο 16′, ο Μασούρας κινήθηκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και πλάσαρε από θέση μέσα δεξιά, μετά τη σέντρα του Λαλά από δεξιά, για να αποκρούσει σε κόρνερ ο Επασί. Στο 17′, μετά την εκτέλεση κόρνερ του Καρβάλιο, οι γηπεδούχοι έπαιξαν… βόλεϊ με το κεφάλι (πρώτη κεφαλιά Σισέ, δεύτερη Ελ Αραμπί) και ο Εμβιλά δεν κατάφερε να σκοράρει στο δεύτερο δοκάρι, με τον Επασί να αποκρούει ξανά.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας ήταν «καταιγιστικοί» και στο 19′ πήραν δίκαιο προβάδισμα στο σκορ. Ο Εμβιλά «γέμισε» από αριστερά προς τη μεγάλη περιοχή, ο Σισέ πήρε την κεφαλιά και η μπάλα έφτασε στον Ελ Αραμπί στο δεύτερο δοκάρι. Ο Μαροκοινός επιχείρησε γύρισμα προς τα πίσω και ο Ροντρίγκες έπιασε δεξί σουτ στην κίνηση, στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Επασί, ο οποίος δεν γινόταν να βγάλει και αυτό, καθώς είχε αντίθετο βηματισμό. Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 6-0 και το ποσοστό κατοχής μπάλας 58%-42% υπέρ των Πειραιωτών.

Φοβερό πρώτο ημίωρο και πρώτο ημίχρονο με 12 τελικές προσπάθειες

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς συνέχισε να ασκεί πίεση στα αντίπαλα καρέ. Στο 25′, ο Κίτσος γύρισε από αριστερά, ο Καρβάλιο έπιασε το αριστερό σουτ εντός περιοχής, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Στο 27′, ο Μασούρας γύρισε με το κεφάλι από αριστερά και ο Βούρος λίγο έλειψε να σημειώσει αυτογκόλ, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Στο 29′, οι τελικές προσπάθειες ήταν 10-0, με τις 8 εξ αυτών στο στόχο!

Ο ΟΦΗ κατέγραψε την πρώτη του τελική προσπάθεια στο 35′, με ένα μακρινό σουτ του Λάμπρου, το οποίο δεν ανησύχησε τον Λάμπρου. Ο Ολυμπιακός είχε ένα «εκρηκτικό» τριαντάλεπτο, στο οποίο θα μπορούσε πανεύκολα να έχει πετύχει τρία και τέσσερα γκολ. Μπορεί από το 30′ μέχρι το 40′ να μην απείλησε ιδιαίτερα, αλλά στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ, σε ακόμα δύο περιπτώσεις.

Στο 42′, ο Καρβάλιο κινήθηκε από αριστερά και έστρωσε παράλληλα την μπάλα για τον Ελ Αραμπί, ο οποίος έκανε άστοχο σουτ με το αριστερό από την «καρδιά» της αντίπαλης περιοχής. Στο 45’+1′ και έπειτα από αντεπίθεση, ο Ροντρίγκες επιχείρησε το γύρισμα από δεξιά, ο Ελ Αραμπί έβαλε το αριστερό και πλάσαρε στην κίνηση, στο πρώτο δοκάρι, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με 58%-42% κατοχή μπάλας, 12 τελικές προσπαθειες (οι 8 στην εστία) έναντι μιας του ΟΦΗ, μετρώντας και 7 κόρνερ. Ο Επασί είχε 7 αποκρούσεις.

Χαμήλωσε το τέμπο, αλλά ο Ολυμπιακός παρέμεινε κυρίαρχος

Ο κόουτς Νιόπλιας έκανε δύο αλλαγές με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ντουρμισάι πήρε τη θέση του Τσιλιανίδη και ο Ουές του Φαν Ντάινεν. Ο Ολυμπιακός ήθελε να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο απόδοσης και να… καθαρίσει το ματς, καθώς το σκορ ήταν ρευστό και ο αντίπαλος παρέμενε μέσα στο παιχνίδι. Οι Πειραιώτες είχαν τον απόλυτο έλεγχο, περιορίζοντας τους Κρητικούς σε παθητικό ρόλο από τη… σέντρα της αναμέτρησης.

Στο 53′, ο Ροντρίγκες επιχείρησε σέντρα-σουτ από δεξιά και ο Επασί έδιωξε αρχικά με το αριστερό χέρι και στη συνέχεια μπλόκαρε προ του Ελ Αραμπί, σε μία δύσκολη φάση για τον ίδιο. Στο 55′, ο Καρβάλιο εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, σε μία φάση δουλεμένη στην προπόνηση, με τον Σισέ να σουτάρει στο ύψος της μεγάλης περιοχής και προς τα μέσα και τον Βούρο να βάζει το πόδι του και να απομακρύνει, με την μπάλα να έχει πορεία προς την εστία.

Ο Ολυμπιακός απειλήθηκε για πρώτη φορά από τον ΟΦΗ στο 57′, όταν ο Ντουρμισάι έπιασε γυριστό δεξί σουτ από θέση μέσα δεξιά και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι, μετά τη σέντρα του Μαρινάκη από δεξιά. Στο 59′, ο Επασί νίκησε τον Ροντρίγκες σε τετ α τετ. Το αποτέλεσμα παρέμενε ανοιχτό παρά την εμφανή ανωτερότητα των γηπεδούχων και την καθολική υπεροχή τους.

Δεν μέτρησε και δεύτερο γκολ του Ελ Αραμπί – Με 10 ο ΟΦΗ από το 70′

Στο 65′, ο Λαλά απείλησε εκτός μεγάλης περιοχής, αλλά πάλι ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ αντέδρασε σωστά και απομάκρυνε το δεξί σουτ του Γάλλου αμυντικού. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα (65′), δεν μέτρησε και δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, πάλι μέσω VAR. Ο Μασούρας έστρωσε την μπάλα στον Μαροκινό επιθετικό, ο οποίος σκόραρε με το δεξί από το ύψος του πέναλτι. Ο διαιτητής Έκμπεργκ ειδοποιήθηκε για να εξετάσει τη φάση στο μόνιτορ και δεν μέτρησε το τέρμα, καθώς ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, στην εναέρια μονομαχία του με τον Βούρο, έκανε την πάσα με το δεξί χέρι στον συμπαίκτη του.

Στο 70′, ο Γιαννούλης δεν συννεοήθηκε σωστά με τον Επασί και ανέτρεψε τον Μασούρα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πίεσε ψηλά και κυνήγησε τη φάση. Σωστή η απόφαση του Σουηδού διαιτητή, καθώς ο άσος του Ολυμπιακού βρισκόταν πρόσωπο με την εστία και ετοιμαζόταν να σκοράρει. Ο Μαρτίνς έκανε αμέσως αλλαγή τον Βαλμπουενά αντί του Ροντρίγκες στο 73′ και ο Γάλλος μεσοεπιθετικός πήγε εσπευσμένα να εκτελέσει το φάουλ. Ο Ματιέ εκτέλεσε με το δεξί και ο Επασί έδιωξε την μπάλα, πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 18-2 υπέρ των Πειραιωτών.

Το «καθάρισε» στο 89′

Στο 76′, ο ΟΦΗ κέρδισε κόρνερ από δεξιά, ο Καμάου έπιασε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Νιόπλιας στο 76′ έβαλε στόπερ (Πασαλίδη) αντί του Λάμπρου, καθώς έλειπε ένας παίκτης στο κέντρο της άμυνας μετά την αποβολή, με απευθείας κόκκινη κάρτα, του Γιαννούλη. Ο Μαρτίνς ήταν ευχαριστημένος με την εικόνα της ομάδας του και είχε κάνει μόλις μία αλλαγή. Η δεύτερη καταγράφηκε στο 83′, με τον Βρουσάι να αντικαθιστά τον Λαλά και να υπολογίζεται, πλέον, για τη θέση του δεξιού μπακ-χαφ.

Στο 84′, ο Ολυμπιακός έχασε μία ακόμα ευκαιρία για να σκοράρει. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Σισέ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και σούταρε με το αριστερό, αλλά αυτή προσέκρουσε στο δεξί δοκάρι της αντίπαλης εστίας, ενώ στη συνέχεια ο Εμβιλά δεν κατάφερε να τη στείλει προς το τέρμα και πέρασε παράλληλα με την εστία. Πραγματικά, το 1-0 ήταν πολύ… λίγο για την εικόνα της αναμέτρησης και δεν την αντιπροσώπευε.

Τελικά, ο Θρύλος «καθάρισε» το ματς στο 89′ με το αυτογκόλ του Ντουρμισάι. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Σισέ έκανε την κεφαλιά-πάσα στο δεύτερο δοκάρι, ο Μπουχαλάκης επιχείρησε άλμα στο ύψος της μικρής περιοχής και ο επιθετικός του ΟΦΗ, στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε με κεφαλιά στο βάθος της εστίας. Και αυτή η φάση ελέγχθηκε μέσω VAR για τυχόν οφσάιντ, αλλά δεν συνέτρεχε τέτοιος λόγος. Ο παίκτης της κρητικής ομάδας στάθηκε άτυχος, καθώς πήγε με φόρα στη φάση και δεν είχε τοποθετήσει σωστά το σώμα του με συνέπεια η μπάλα να πάρει ανάποδα φάλτσα. Τέσσερα ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΟΦΗ με 2-0 και συνεχίζει την επέλασή του για την κατάκτηση του 47ου Πρωταθλήματος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ 2-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 19′ Ροντρίγκες, 89′ αυτογκόλ Ντουρμισάι

Διαιτητής: Άντρεας Έκμπεργκ (Σουηδία)
Βοηθοί: Μεχμέτ Κούλουμ (Σουηδία), Φρέντρικ Κλίβερ (Σουηδία)
Τέταρτος: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής VAR: Ιβάιλο Στογιάνοβ (Βουλγαρία)
Διαιτητής AVAR: Τρύφωνας Πετρόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)

Κίτρινες κάρτες: 45′ Τσιλιανίδης, 84′ Πασαλίδης

Κόκκινη κάρτα: 70′ Γιαννούλης

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (83′ Βρουσάι), Ουσεϊνού Μπα, Σισέ, Κίτσος, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Ροντρίγκες (73′ Βαλμπουενά), Καρβάλιο (90’+1′ Φαντιγκά), Μασούρας, Ελ Αραμπί.

ΟΦΗ (Νιόπλιας): Επασί, Μαρινάκης, Βούρος, Γιαννούλης, Κοροβέσης, Σελίμοβιτς, Γιαννούλης, Στάικος (61′ Καμάου), Μπουζούκης (80′ Λυμπεράκης), Τσιλιανίδης (46′ Ντουρμισάι), Λάμπρου (76′ Πασαλίδης), Φαν Ντάινεν (46′ Ουές).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς