22.9 C
Athens

Ολυμπιακός – Αταλάντα 0-3: Τεράστια διαφορά ποιότητας

Η Αταλάντα νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-0, διπλασίασε τις επιτυχίες της και προκρίθηκε δίκαια στη φάση των «16» του Europa League κόντρα στους αγνώριστους Ερυθρόλευκους

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε κατά κράτος από την Αταλάντα με 3-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στον επαναληπτικό για τα Play-off του Europa League, γνωρίζοντας βαρύ αποκλεισμό με δύο ήττες και συνολικά γκολ 5-1 εις βάρος του.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν καλή εικόνα μέχρι το 30′, αλλά από εκεί και πέρα η ιταλική ομάδα χτύπησε στην κόντρα επίθεση και την ευάλωτη άμυνα που συνάντησαν, ανοίγοντας το σκορ στο 40′ με τον Γιόακιμ Μάελε έπειτα από το τεράστιο λάθος του Κένι Λαλά, ο οποίος αντί να διώξει την μπάλα επέτρεψε στον Δανό αριστερό μπακ-χαφ να σκοράρει εντός περιοχής.

Ο Πέδρο Μαρτίνς άλλαξε σχηματισμό στο δεύτερο ημίχρονο (σε 4-3-3), αλλά ο Ρούσλαν Μαλίνοβσκι με δύο τρομερά σουτ με το αριστερό στο 67′ και το 69′, διαμόρφωσε το τελικό σκορ, αφιερώνοντας τα γκολ στην πατρίδα του, την Ουκρανία, που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στον επαναληπτικό και είχαν ουσιαστικά ένα καλό σουτ με τον Μαντί Καμαρά στο 7′ για να σκοράρουν. Οι επιλογές του Πορτογάλου προπονητή του Ολυμπιακού και στα δύο ματς (σε τακτικό πλάνο, αλλαγές, κτλ) αποδείχθηκαν κάκιστες και δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του κόντρα στην άκρως επιθετική Αταλάντα.

Ο Χένρι Ονιεκούρου αποδοκιμάστηκε έντονα από οπαδούς του Θρύλου όταν έγινε αλλαγή στο 60′, ενώ από το 52′ ο λαός του Ολυμπιακού ζητούσε επιτακτικά τη χρησιμοποίηση του Ελ Αραμπί, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του. Ο Μαροκινός επιθετικός μπήκε στο 68′, όταν όλα είχαν κριθεί.

Tα highlights του αγώνα:

 

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 3-5-2. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Από δεξιά προς αριστερά, οι τρεις στόπερ ήταν οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Σισέ. Ο Λαλά κάλυψε όλη τη δεξιά πλευρά και ο Ρέαμπτσιουκ την αριστερή. Οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Αγκιμπού Καμαρά σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους. Ο Ονιεκούρου πλαισίωσε τον Τικίνιο στη γραμμή κρούσης.

Την 23άδα των Πειραιωτών συμπλήρωσαν οι Τζολάκης, Μπουχαλάκης, Κούντε, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Μασούρας, Φαντιγκά, Ουσεϊνού Μπα, Βαλμπουενά, Παπαδόπουλος, Κίτσος, Ροντρίγκες. O κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 25 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Καραργύρη και Σουρλή.

Από την πλευρά του, ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι παρέταξε την Αταλάντα με σύστημα 3-4-3. Η ιταλική ομάδα αγωνίστηκε δίχως καθαρόαιμο σέντερ φορ, έχοντας στην 20άδα μόλις έναν κανονικό «φουνταριστό», τον 22χρονο Βαλεντίν Μιχάιλα.

Ο Μούσο υπερασπίστηκε την εστία. Οι Τολόι, Ντεμιράλ και Τζιμσίτι ήταν οι τρεις στόπερ. Ο Χάτεμπουρ και ο Μάελε κάλυψαν τις δύο πλευρές, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Οι Ντε Ρον και Φρόιλερ συνέθεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων και οι Μαλινόβσκι, Πεσίνα και Πάσαλιτς εναλλάσσονταν στις τρεις θέσεις της επίθεσης.

Το παιχνίδι ήταν αναγνωριστικό στα πρώτα λεπτά. Ο Ολυμπιακός και η UEFA έδωσαν σχηματισμό 3-5-2, αλλά η διάταξη ήταν 5-4-1, όπως στο Μπέργκαμο. Οι Αγκιμπού και Ονιεκούρου έπαιζαν εσωτερικά, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, πίσω από τον Τικίνιο. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας δέχθηκαν κίτρινη κάρτα μόλις στο 4ο λεπτό για φάουλ του Σισέ (χάνει τον επόμενο ευρωπαϊκό αγώνα) στον Πεσίνα. Ο Βατσλίκ μπλόκαρε την εκτέλεση του Μαλινόβσκι, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και προς τα δεξιά.

Ο Ολυμπιακός απείλησε στο 7′ όταν ο Μαντι βρήκε χώρο εκτός μεγάλης περιοχής και σούταρε με το αριστερό, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Καλή στιγμή, το σουτ ήταν για μέσα. Ήταν σαφές πως οι γηπεδούχοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν ανοιχτούς χώρους με την ταχύτητα των Αγκιμπού και Ονιεκούρου, χωρίς να πιέζουν ιδιαίτερα ψηλά στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, προφανές ήταν ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν ήθελε να πάρει ρίσκα.

 

Στο 17′, ο Τικίνιο ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Ντεμιράλ μετά το ωραίο γύρισμα του Λαλά από δεξιά, αλλά ο Ισπανός διαιτητής έκρινε πως ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε κάνει πρώτος φάουλ, σφυρίζοντας επιθετικό. Στο 18′, ο Σωκράτης είχε σωτήρια παρέμβαση σε τάκλιν προ του Μαλινόβσκι, ο οποίος ετοιμαζόταν να κάνει το γύρισμα από τα δεξιά της περιοχής. Ο Ολυμπιακός είχε υπέρ του την κατοχή μπάλας στο 20λεπτο με ποσοστό 60% έναντι 40% της Αταλάντα. Καθαρές ευκαιρίες, όμως, δεν υπήρχαν μπροστά στις δύο εστίες, αν και ο ρυθμός ήταν καλός για τόσο σημαντικό ματς.

Το απίστευτο λάθος του Λαλά έφερε το γκολ της Αταλάντα

Στο 29′, ο Μάελε βρέθηκε απέναντι στον Βατσλίκ και πλάσαρε ψηλά άουτ και υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ. Ωστόσο, αν έμπαινε το γκολ, λογικά θα μετρούσε, καθώς ο Δανός αριστερός μπακ-χαφ καλυπτόταν (έτσι φαινόταν) από τον Ρέαμπτσιουκ.

Στο 30′, η ιταλική ομάδα είχε ισορροπήσει το ματς (οριακά 51%-49% η κατοχή μπάλας υπέρ των Ελλήνων). Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή στο Καραϊσκάκης, με 15.000 οπαδούς να δημιουργούν όμορφο κλίμα. Στο 38′, ο Ρέαμπτσιουκ πήρε την… μπουκιά από το στόμα του Χάτεμπουρ, ο οποίος ετοιμαζόταν να σουτάρει από το ύψος του πέναλτι. Ο πρώτος βοηθός υπέδειξε λανθασμένα οφσάιντ, καθώς ο Πεσίνα έφυγε πίσω από το κέντρο στην επίθεση και δεν υπήρχε οφσάιντ.

Στο 40′, όμως, η Αταλάντα έκανε το 1-0. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε νέα φάση στην πλάτη της άμυνάς του, με τον Λαλά να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Σε νέα αντεπίθεση, ο Μαλινόβσκι έκανε την κάθετη πάσα στον Μάελε, ο οποίος πήρε την εσωτερική και βγήκε απέναντι στον Βατσλίκ. Ο Λαλά πρόλαβε και έβαλε το σώμα του μπροστά από εκείνο του Δανού, αλλά ο Γάλλος σάστισε και δεν έδιωξε την μπάλα, αν και έδειχνε να την ελέγχει. Έτσι, ο Μάελε σούταρε με το δεξί και η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Τσέχου τερματοφύλακα. Φθηνό γκολ. Ένα ακόμα που δέχεται ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη.

 

Στο 44′, ο Εμβιλά απείλησε σουτάροντας με το αριστερό από θέση μέσα δεξιά στην περιοχή, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ μετά την εκτέλεση φάουλ του Μαντί. Οι Ερυθρόλευκοι πλήρωσαν την αγωνιστική καθίζηση από το 30′ και μετά. Σε δύο-τρεις περιπτώσεις, η μεσοαμυντική λειτουργία της ομάδας κόπηκε στη μέση και η Αταλάντα δεν συγχώρησε. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 52%-48% κατοχή μπάλας υπέρ του Ολυμπιακού, που είχε δύο τελικές προσπάθειες έναντι τεσσάρων των «Μπεργκαμάσκι».

Ο κόσμος ζήτησε τον Ελ Αραμπί

Ο Ολυμπιακός ήθελε τουλάχιστον δύο γκολ και να μη δεχθεί κανένα προκειμένου να στείλει το ζευγάρι στην παράταση. Έπρεπε, όμως, να επιτεθεί πιο μαζικά γιατί στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε συντηρητικά και χωρίς επιθετική στόχευση. Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Μαρτίνς άλλαξε διάταξη σε 4-3-3, βάζοντας τον Μασούρα αντί του Σισέ, που είχε, άλλωστε, «κιτρινιστεί».

Ο Μασούρας πέρασε δεξιά και ο Ονιεκούρου αριστερά στην τριάδα της επίθεσης. Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν πιο αποφασιστικά στο δεύτερο ημίχρονο για να παίξουν τουλάχιστον το παιχνίδι. Έτσι, προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν καλύτερα την μπάλα συγκριτικά με το πρώτο μέρος και να εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, πίεζαν ψηλά και ήθελαν να χαλάσουν τη δημιουργία των αντιπάλων τους. Στο 51′, ο Ρέαμπτσιουκ γύρισε την μπάλα με το κεφάλι από αριστερά, αλλά η κεφαλιά του Τικίνιο ήταν άστοχη. Ο Μαντί είχε κάνει γέμισμα προς το δεύτερο δοκάρι από δεξιά.

Στο 52′, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος έβλεπε και αυτό το ματς από τον πάγκο. Στο 55′, ο Θρύλος ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Τολόι στον Ονιεκούρου. Ο Γκασπερίνι έκανε δύο αλλαγές, βλέποντας την ομάδα του να έχει υποχωρήσει στο γήπεδο. Στο 56′, ο Μπογκά πήρε τη θέση του Πάσαλιτς και στο 57′ ο Κοπμέινερς του Πεσίνα. Στο 60′, ο Μαρτίνς έκανε δεύτερη αλλαγή, με τον Βαλμπουενά να αντικαθιστά τον Ονιεκούρου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα, την ώρα που ο Γάλλος μεσοεπιθετικός αποθεώθηκε.

 

Διπλό χτύπημα του Μαλινόβσκι και τέλος

Ο χρόνος κυλούσε και ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να απειλήσει. Ο Βαλμπουενά, πάντως, έδωσε μία μεγαλύτερη ορμή. Στο 65′, ο Μασούρας βρέθηκε απέναντι στον Μούσο και πλάσαρε πάνω από την εστία, ενώ υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ. Πάντως, ήταν οριακή φάση και αν έμπαινε γκολ θα έβγαιναν τα… μοιρογνωμόνια. Και στο 67′, η Αταλάντα διπλασίασε τα τέρματά της, βάζοντας τέλος στα όνειρα των Πρωταθλητών Ελλάδας για πρόκριση. Έπειτα από αντεπίθεση και αφού ο Κοπμέινερς έκλεψε την μπάλα από τον Μαντί, έσπασε στον Μπογκά, εκείνος τού τη γύρισε ξανά και έστρωνε στον Μαλινόβσκι, ο οποίος με αριστερό σουτ εντός περιοχής και από θέση μέσα αριστερά έκανε το 2-0.

 

Ο Μαρτίνς είχε ετοιμάσει δύο αλλαγές, αλλά όπως και στο Μπέργκαμο τον πρόλαβε το δεύτερο γκολ της ιταλικής ομάδας. Ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Εμβιλά και ο Ελ Αραμπί του Λαλά. Η Αταλάντα, όμως, πέτυχε και τρίτο γκολ στο 69′, πάλι με τον Μαλινόβσκι. Ο Ουκρανός μεσοεπιθετικός σκόραρε ξανά με αριστερό σουτ, αυτήν τη φορά εκτός μεγάλης περιοχής, αφιερώνοντας και το δεύτερο προσωπικό γκολ του στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του.

 

Το υπόλοιπο του αγώνα ήταν τυπική διαδικασία. Ο Μαρτίνς έριξε ένα χαφ (Φαντιγκά) για να προστατέψει κάπως το ευάλωτο κέντρο, βγάζοντας τον Τικίνιο στο 74′. Το ποσοστό κατοχής είχε φτάσει το 51%-49% στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά τι να το κάνει ο Ολυμπιακός. Η Αταλάντα, παίζοντας χωρίς κλασικό επιθετικό, χτύπησε στην κόντρα επίθεση και δικαιώθηκε. Οι τελικές προσπάθειες εντός εστίας ήταν 0-4 στο 82’… Πολλοί φίλαθλοι είχαν αποχωρήσει από το φαληρικό γήπεδο, αλλά οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν σταμάτησαν λεπτό να επευφημούν την αγαπημένη τους ομάδα παρά τη στενοχώρια. Τρία ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων, τίποτα δεν άλλαξε στο φινάλε και η Αταλάντα πήρε δίκαιη πρόκριση στη φάση των «16» του Europa League.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΤΑΛΑΝΤΑ 0-3

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 40′ Μάελε, 67′, 69′ Μαλινόβσκι

Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Iσπανία)
Βοηθοί: Χουάν Κάρλος Γιούστε (Iσπανία), Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ (Iσπανία)
Τέταρτος: Χαβιέρ Αλμπερόλα Ρόχας (Iσπανία)
Διαιτητής VAR: Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα (Ισπανία)
Διαιτητής AVAR: Γκιγιέρμο Κουαδρά Φερνάντεθ (Ισπανία)

Κίτρινες κάρτες: 4′ Σισέ, 56′ Εμβιλά, 85′ Μαντί Καμαρά / 54′ Τολόι

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σισέ (46′ Μασούρας), Λαλά (68′ Ελ Αραμπί), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (68′ Βρουσάι), Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά, Ονιεκούρου (60′ Βαλμπουενά), Τικίνιο (74′ Φαντιγκά).

Αταλάντα (Γκασπερίνι): Μούσο, Τολόι, Ντεμιράλ (90′ Τσιταντίνι), Τζιμσίτι, Χάτεμπουρ, Μάελε (84′ Πετσέλα), Ντε Ρον, Φρόιλερ, Μαλινόβσκι (84′ Μιχάιλα), Πεσίνα (57′ Κοπμέινερς), Πάσαλιτς (56′ Μπογκά).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς