25.3 C
Athens

Ζελένσκι: Μοιράζουμε όπλα σε όσους μπορούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας (vid)

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

«Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες και στα μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων μας. Έχουμε έναν ισχυρό στρατό και ο λαός μας είναι ισχυρός και πρέπει να τον στηρίξουμε. Ο στρατός μας αποκρούει επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις και από αέρος και αμύνεται σθεναρά. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο τακτικός μας στρατός, μοιράζουμε όπλα σε όσους μπορούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας. όποιος έχει στρατιωτική εμπειρία καλείται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης. Καλούμε όλους τους βετεράνους», συνέχισε.

«Έχουμε τραυματίες στρατιώτες, χρειαζόμαστε αίμα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάθε πολίτης που μπορεί να συμβάλει για το μέλλον της χώρας, καλείται να το κάνει. Η εθνική τράπεζα έχει τα αποθέματα που χρειάζεται να στηριχτεί η Ουκρανία και όλος ο λαός μας», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους πολιτικούς που μας στηρίζουν. Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας, να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις πόλεις μας», τόνισε.

«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία δε θα εκχωρήσει την ελευθερία τους. Για τους Ουκρανούς η ανεξαρτησία και η γη τους είναι το ύψιστο αγαθό. Η Ρωσία μας επιτέθηκε με κυνικό τρόπο που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όποιος στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αξιοπρέπειά του να βγει έξω και να διαδηλώσει εναντίον του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Θέλω να πω στους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά και στους Ρώσους, ότι αυτό το κακό έχει σκοπό να εξοντώσει ένα λαό, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία», είπε ακόμα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς