13.2 C
Athens

Επεισόδιο στις Οινούσσες με τουρκικό αλιευτικό που επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε την Τρίτη ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες, με τουρκικό αλιευτικό σκάφος. Σε συνέχεια όσων μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, από το Λιμενικό Σώμα ανέφεραν πως το τουρκικό αλιευτικό προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λ.Σ.

Το χρονικό του συμβάντος

Πηγές του Λιμενικού Σώματος επιβεβαίωσαν πως το βράδυ της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου, τουρκικό αλιευτικό εντοπίστηκε σε περιπολία σκάφους του Λ.Σ. να έχει εισέλθει και να ψαρεύει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, βόρεια των Οινουσσών.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι άνδρες του Λιμενικού ενημέρωσαν τους επιβαίνοντες του τουρκικού αλιευτικού ότι βρίσκονται εντός χωρικών υδάτων και κατά τα προβλεπόμενα, τους ζήτησαν να αποχωρήσουν. Τότε εκείνοι, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο δεν υπάκουσαν, αλλά έφτασαν στο σημείο να «κυνηγήσουν» το σκάφος του Λιμενικού, και φέρονται να επιχείρησαν μέχρι και να το εμβολίσουν.

Και πάλι όμως, οι Λιμενικοί διατήρησαν την ψυχραιμία τους, πέρασαν στο επόμενο στάδιο και έκαναν χρήση των προβλεπόμενων ηχητικών σημάτων. Οι Τούρκοι ψαράδες ούτε τότε πτοήθηκαν, συνέχισαν να προσπαθούν να εμβολίσουν το σκάφος του Λ.Σ., και τότε οι άνδρες του Λιμενικού προχώρησαν σε ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Πηγές από το Λιμενικό δεν δίνουν εικόνα για τραυματισμό.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν την είδηση ως έκτακτη, «οι ελληνικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά 2 τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο. Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε στο πόδι.

Το τουρκικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ένα μέλος πληρώματος τραυματίστηκε στο πόδι από πυρά ελληνικών δυνάμεων εναντίον δύο τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο.

Δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν μεταξύ Χίου και Καράμπουρούν δέχθηκαν πυρά από ελληνικές δυνάμεις στις 22 Φεβρουαρίου στις 19.15 και τραυματίστηκε ένα μέλος πληρώματος στο πόδι».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος 

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα, στην οποία αναφέρει:

«Μετά την πληροφορία ότι ελληνικά στοιχεία πυροβόλησαν 2 τουρκικά αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν μεταξύ Χίου και Καραμπουρούν γύρω στις 19.15 της 22ας Φεβρουαρίου 2022 και ότι 1 μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε στο πόδι, 2 σκάφη του Λιμενικού στάλθηκαν αμέσως στο σημείο.

Δεν εντοπίστηκε κανένα ελληνικό στοιχείο από τα σκάφη της Ακτοφυλακής που έφτασαν στο σημείο του περιστατικού και οι πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο που ήταν ελαφρά τραυματισμένος με σκάγια στο πόδι δόθηκαν από την Μονάδα Πρώτων Βοηθειών στο σκάφος της Ακτοφυλακής και ακολούθησε η μεταφορά του στο Κρατικό Νοσοκομείο του Τσεσμέ».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς