21.2 C
Athens

Ρωσία vs Ουκρανία: Η «μετάφραση» των κυρώσεων από ΗΠΑ – ΕΕ και η «απάντηση» του Πούτιν στον Ντονμπάς

Σε πόλεμο νεύρων και… εξάντλησης καταφεύγουν αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να επιμένει στη μιλιταριστική της τακτική, στέλνοντας στρατιώτες και οπλισμό στο Ντονμπάς και την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, σε κοινή γραμμή, να ανακοινώνουν την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την «εισβολή» – όπως τη χαρακτηρίζουν- στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή που η πληροφόρηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ισορροπεί στο λεπτό σχοινί που χωρίζει τα γεγονότα από τα προβοκάτσια και την προπαγάνδα, η Ρωσία επιλέγει να κόψει προσωρινά τις διπλωματικές οδούς, αποσύροντας την αποστολή της από την πρεσβεία από το Κίεβο και στέλνει στρατό στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με σκοπό να πιέσει περαιτέρω τόσο την ουκρανικό κυβέρνηση, όσο και τους Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι πλέον, ζουν με τον φόβο μίας ευρείας ρωσικής εισβολής στα εδάφη τους. Αναλυτές δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες σε μία μεγάλη στρατιωτική εισβολή των Ρώσων και σε έναν συνολικό πόλεμο στην Ουκρανία. Θεωρούν, ωστόσο, ως δεδομένη την εφαρμογή της τακτικής που ακολούθησε η Μόσχα στην περίπτωση της Κριμαίας. Ήτοι, ως επόμενο βήμα «βλέπουν» τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις δύο περιοχές, προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» η ανεξαρτητοποίησή τους.

Η Δύση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι βασικό της μέλημα είναι να αποφευχθεί ο πόλεμος και καταφεύγει σε οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, τις οποίες ανακοίνωσαν με διαφορά λίγης ώρας, πρώτα οι Βρυξέλλες και ακολούθως η Ουάσινγκτον, κατά της Ρωσίας και όσων φέρονται να εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο ή επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις προσβλέπουν στον οικονομικό «στραγγαλισμό» της εύθραυστης, όπως εκτιμάται ότι είναι, ρωσικής οικονομίας και στον -ει δυνατόν- παγκόσμιο αποκλεισμό της, σε μία τακτική φθοράς και εξάντλησης τόσο σε επίπεδο κράτους, όσο και στον ρωσικό λαό.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.

«Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον κυρώσεις», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών; Πρόκειται για μία κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

O Τζο Μπάιντεν εξειδίκευσε τα μέτρα εναντίον της Μόσχας, λέγοντας πώς θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς και μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη στρατιωτική προετοιμασία της Μόσχας, λέγοντας πως «αν δεν είχε σκοπό να επιτεθεί, δεν θα συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και οπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε θα μετέφερε φιάλες με αίμα και θα έστηνε νοσοκομείο στην περιοχή. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία και το ξεκαθαρίζω, ότι οι ενέργειές μας είναι αμυντικές.

«Εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο αγωγός Nord Stream 2, για τον οποίο εργαζόμασταν με τη Γερμανία, δεν θα προχωρήσει. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιμείνει στις επιθετικές ενέργειές της, με επιπλέον κυρώσεις», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

«Απαντώντας στις κινήσεις της Ρωσίας και στην τακτική της να μην αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία, ενέκρινα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και όπλων, τα οποία διαθέτουμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προκειμένου να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, δηλαδή τις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Όμως δεν θέλω να περάσω λάθος μήνυμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να αμυνθούμε και να διαφυλάξουμε κάθε ίντσα της εδαφικής ακεραιότητας του ΝΑΤΟ».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αναλυτικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν:

– Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank».

– Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η Μόσχα δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.

– Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

– Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2

– Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊοντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ

Κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.Όπως ανακοινώθηκε, στην επιβολή των κυρώσεων θα μετάσχει και η Νορβηγία στις κυρώσεις, παρότι δεν είναι μέλος της Ένωσης

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μπορέλ, μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ για το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε.

«351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης θα επηρεαστουν από αυτά τα μέτρα. Επίσης, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άλλα 27 άτομα και οργανισμούς», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. «Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων», τόνισε.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπέγραψε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς