16.1 C
Athens

Στην ελίτ ο Ουζουνίδης

Αν η ΑΕΚ αποκλείσει τη Βίντι, θα γίνει ο τέταρτος Έλληνας με συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης και ως προπονητής

Δεν είναι μόνο η ΑΕΚ που έχει λείψει πολύ καιρό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι και ο προπονητής, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος ετοιμάζεται να εκπληρώσει έναν σπουδαίο στόχο. Αν η «Ένωση» τελειώσει, όπως αναμένεται, τη δουλειά με τη Βίντι, θα γίνει μόλις ο πέμπτος Έλληνας που θα βιώσει την εμπειρία της συμμετοχής στην κορυφαία διοργάνωση και ως προπονητής, πέρα από παίκτης!

Οι τρεις προηγούμενοι που το έχουν καταφέρει, υπήρξαν συμπαίκτες του στον μεγάλο Παναθηναϊκό του 1995-96, ο οποίος είχε φτάσει μία ανάσα από την πρόκριση στον τελικό. Συγκεκριμένα είναι:

 

  • Ο Στράτος Αποστολάκης, ο οποίος βρέθηκε στον πάγκο του «τριφυλλιού» ως υπηρεσιακός τεχνικός σε δύο αγώνες της δεύτερης φάσης των ομίλων του 2000-01.

 

  • Ο Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος καθοδήγησε επίσης τον Παναθηναϊκό σε τέσσερα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ του 2010-11.

 

  • Ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, ο οποίος όμως βίωσε την εμπειρία από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ και μάλιστα δύο φορές: το 2014-15 και το 2017-18.

 

Από τους τρεις, μόνο ο Δώνης έφτασε στους ομίλους έχοντας περάσει επιτυχώς τη δοκιμασία των προκριματικών και τις δύο φορές –όπως ελπίζουμε να πετύχει απόψε και ο Ουζουνίδης. Ο Αποστολάκης χρίστηκε υπηρεσιακός όταν ο Παναθηναϊκός βρισκόταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο της διοργάνωσης, ενώ ο Νιόπλιας κέρδισε αυτόματα την πρόκριση στους ομίλους, ως πρωταθλητής με το «τριφύλλι» το 2010.

Υπάρχει κι ένας ξένος που έχει βιώσει την εμπειρία του Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης και ως προπονητής ελληνικής ομάδας. Πρόκειται για τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς του Ολυμπιακού, ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση του 1997-98 ως ποδοσφαιριστής και το 2009-10 πήρε το χρίσμα του υπηρεσιακού προπονητή σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο πρώτο ματς του ομίλου με την Αλκμαάρ (1-0), λίγο μετά την απόλυση του Τιμούρ Κετσπάγια και στα ματς των «16» με την Μπορντό, όταν πια είχε απολυθεί και ο Ζίκο.

Απών από το 1996!

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ουζουνίδης δεν έχει γευτεί τη χαρά της συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την ονειρεμένη πορεία του Παναθηναϊκού του 1995-96. Την επόμενη χρονιά, οι «πράσινοι» αποκλείστηκαν στα προκριματικά από την Ρόζενμποργκ, ακολούθησαν οι θητείες του σε Χάβρη και Πανηλειακό, με τους οποίους δεν έπαιξε ποτέ στην Ευρώπη. Κοντά στην επιστροφή έφτασε ως παίκτης του ΑΠΟΕΛ το 2002-03, όταν αποκλείστηκε… από την ΑΕΚ στον τελευταίο προκριματικό γύρο! Μάλιστα, ο Ουζουνίδης είχε σκοράρει στο πρώτο ματς στο ΓΣΠ, αλλά η «Ένωση» επικράτησε με 3-2 και «σφράγισε» την πρόκριση νικώντας 1-0 και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 Το 2007 ο Ουζουνίδης κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ και παρέμεινε στον πάγκο του την επόμενη χρονιά. Όμως, γνώρισε τον αποκλεισμό στον 1ο κιόλας προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ: παρά τη νίκη με 2-0 στο πρώτο ματς στην Κύπρο, ηττήθηκε 3-0 στην παράταση στη ρεβάνς της Λευκορωσίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς