15 C
Athens

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 76-70: «Σβηστά» στον τελικό του Κυπέλλου οι Ερυθρόλευκοι! (vid)

Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν όσο χρειάστηκε για να φτάσουν στην πρόκριση και το μυαλό τους πλέον είναι στραμμένο στον τελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό - Εκπληκτική εμφάνιση από Παπανικολάου και Βεζένκοβ

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να διεκδικήσει το Κύπελλο και την επιστροφή του στους εγχώριους τίτλους! Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα υπερκέρασε το εμπόδιο της ΑΕΚ στα «Δύο Αοράκια» με 76-70 παίζοντας όσο χρειάζεται για να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής (20/2, 17:00) όπου θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό που νωρίτερα νίκησε τον Προμηθέα.

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε χωρίς τον παίκτη που είχε προσπαθήσει να κάνει τη ζημιά στον Ολυμπιακό στο ματς πρωταθλήματος (Ράουτινς), τον ανέτοιμο νεοαποκτηθέντα Λάνγκφορντ και τους Ανγκόλα και Παππά, την ώρα που για τους Ερυθρόλευκους επέστρεψε στη δράση ο Τόμας Γουόκαπ μετά τον μικροτραυματισμό του.

Για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κορυφαίοι ήταν οι Σάσα Βεζένκοβ και Κώστας Παπανικολάου με 15 και 16 πόντους αντίστοιχα, την ώρα που για την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Ίαν Χάμερ που σημείωσε 26 πόντους, ενώ 18 είχε ο Φλιώνης που κράτησε επιθετικά την ομάδα του στο πρώτο μέρος.

Ο Ολυμπιακός άργησε να πατήσει το πόδι στο γκάζι, αλλά όταν το έκανε δεν κινδύνευσε σε καμία περίπτωση και έκανε σε μεγάλο βαθμό συντήρηση δυνάμεων ενόψει του τελικού όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο με μια δεύτερη νίκη στις τρεις φετινές του (ως τώρα) αναμετρήσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η ΑΕΚ επιχείρησε να πάει το παιχνίδι σε έναν αργό ρυθμό αφού ο Δέδας δεν είχε στη διάθεση του αρκετούς παίκτες και το ροτέισον θα ήταν πιο κλειστό. Ο Ολυμπιακός μπήκε ζεστός με τρίποντα από Ντόρσεϊ, Σλούκα και Παπανικολάου, ωστόσο η Ένωση αντεπιτέθηκε με τον Φλιώνη και με τον Κολόμ που δημιουργούσε.

Ο 24χρονος γκαρντ έβγαλε τρομερή ενέργεια στο παρκέ, είχε 3/3 δίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και σε συνδυασμό με το μίνι ξέσπασμα του Γκρίφιν, η ΑΕΚ πέρασε μπροστά (14-15). Το αντιαθλητικό του Ντόρσεϊ στον Αμερικανό έδωσε τη δυνατότητα στους τυπικά φιλοξενούμενους να διατηρήσουν προβάδισμα στο καλάθι (16-18) στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Στην εξίσωση μπήκε σταδιακά και ο Χάμερ την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε κορυφαίο τον εξαιρετικό Παπανικολάου σε άμυνα και επίθεση σημειώνοντας δύο δίποντα και φτάνοντας τους 12 πόντους από το ημίχρονο. Παρότι σταδιακά οι Ερυθρόλευκοι άνοιξαν τη διαφορά στους πέντε και με τον Χασάν Μάρτιν να έχει μπει στην εξίσωση (29-24), η αστοχία από τα 6,75μ. και η καλή κιτρινόμαυρη άμυνα – σε συνδυασμό με τον πάντα χαμηλό ρυθμό – επέτρεψαν στην ΑΕΚ να πλησιάσει εκ νέου στον πόντο με τρίποντο του Φλιώνη (που έκανε και δύο καίρια κλεψίματα) και καλάθι του Μαυροειδή. Όλα αυτά πριν σκοράρει ο Σλούκας στη 1/2 τελευταίες προσπάθειες του για το 32-29 που ήταν σκορ ημιχρόνου.

Όπως και στο προ ημερών παιχνίδι απέναντι στο Λαύριο, έτσι και στο Ηράκλειο, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να ανοίξει απότομα τον ρυθμό στο γ’ δεκάλεπτο. Οι Ερυθρόλευκοι δοκίμαζαν σουτ κατά ριπάς από τα 6,75μ. με τον Βεζένκοβ να κάνει πάρτι και να σημειώνει 11 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Ο Φαλ μάζευε τα ριμπάουντ και έδινε δεύτερες επιθέσεις στην ομάδα του ενώ και εκείνος άρχισε να συνεργάζεται καλύτερα με τους περιφερειακούς και να σκοράρει. Η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 16 στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου (56-40), με την ΑΕΚ να μην έχει ενέργεια και να βρίσκει τους 8 από τους μόλις 11 πόντους της από τον Γκρίφιν.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προχώρησε σε αλλαγές στην τελευταία περίοδο και η ΑΕΚ με ό,τι δυνάμεις είχε, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια για να πλησιάσει ξανά. Ο Μάρτιν σκόραρε σημαντικά καλάθια στην τελευταία περίοδο, ωστόσο κάποια βεβιασμένα λάθη έφεραν την ΑΕΚ στο -5 (66-61) με ξέσπασμα του Χάμερ και τρίποντο του Πετρόπουλου. Ο κόουτς του Ολυμπιακού πέρασε στο ματς ξανά τον Βεζένκοβ, τον Παπανικολάου, τον Σλούκα και τον Γουόκαπ.

Ο Αμερικανός σκόραρε για τρεις, ο Σλούκας έβαλε το λέι απ και η διαφορά ανέβηκε ξανά στους 10 (71-61) στα 77″ πριν το τέλος για να μπει ένα οριστικό φινάλε στην αναμέτρηση και οι Ερυθρόλευκοι να προκριθούν στον τελικό.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κορομηλάς – Πουρσανίδης – Τσολάκος

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-18, 32-29, 56-40, 76-70.

Ομαδικά στατιστικά – Ολυμπιακός: 19/36 δίποντα, 9/32 τρίποντα, 11/14 βολές, 39 ριμπάουντ (27 αμυντικά + 12 επιθετικά), 20 ασίστ, 4 κλεψίματα, 10 λάθη, 4 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά – ΑΕΚ: 21/40 δίποντα, 7/25 τρίποντα, 7/9 βολές, 25 ριμπάουντ (21 αμυντικά + 4 επιθετικά), 23 ασίστ, 8 κλεψίματα, 7 λάθη, 2 μπλοκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 8 (1 τρίποντο, 4 ασίστ), Ντόρσεϊ 6 (2/8 τρίποντα), Λαρεντζάκης 1, Φαλ 7 (6 ριμπάουντ), Σλούκας 12 (2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάρτιν 11 (7 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 15 (2 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Πείντεζης, Παπανικολάου 16 (2/8 τρίποντα), ΜακΚίσικ.

ΑΕΚ (Δέδας): Κολόμ 4 (1/11 σουτ, 12 ασίστ), Φλιώνης 18 (5/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα), Πετρόπουλος 3 (1/5 τρίποντα), Γκρίφιν 11 (2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Καρλής, Μαυροειδής 4, Κουζέλογλου 4 (4 ριμπάουντ), Χάμερ 26 (9/12 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς