16.8 C
Athens

Ολυμπιακός: Η σκληρή δοκιμασία του Φορτούνη και η εμφανής απουσία του

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής της γενιάς του επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους, έχοντας λείψει πολύ κατά την τρέχουσα σεζόν από τον Ολυμπιακό, που χωρίς δεύτερη σκέψη θα ήταν καλύτερος και πιο αποτελεσματικός με τον 29χρονο μεσοεπιθετικό στη σύνθεσή του

Ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, την Τετάρτη (16/2), ύστερα από 236 ημέρες κόντρα σε έναν σημαδιακό αντίπαλο. Παίζοντας με τον Ολυμπιακό Β’ απέναντι στα Τρίκαλα, από τα οποία κατάγεται, χρειάστηκε μόλις 25 λεπτά για να ανοίξει το σκορ με ένα δυνατό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής (για την 19η αγωνιστική της Super League 2) και να υπενθυμίσει το «υπερόπλο» που στερήθηκε ο Θρύλος στο μεγαλύτερο διάστημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Πρόσφατα, είχαμε σημειώσει πόσο πολύ έχει λείψει από την ομάδα ο διεθνής μεσοεπιθετικός, ο οποίος ύστερα από περίπου 8 μήνες πάτησε ξανά χορτάρι σε επίσημο παιχνίδι μετά τον τραυματισμό του στις 26/6/2021, στη φιλική αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ. Στην καλύτερη ηλικία για έναν ποδοσφαιριστή, περιμένοντας και τη γέννηση του πρώτου παιδιού του, ένας δεύτερος χιαστός μπορεί να «λυγίσει» και τους πιο δυνατούς ανθρώπους. Ο Φορτούνης, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Σίγουρα, θέλει ακόμα χρόνο ακόμα για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Μάρτιο θα επανέλθει αγωνιστικά στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Άλλωστε, απέναντι στα Τρίκαλα, ήταν το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο έπειτα από πολύ καιρό και τα βήματα για την επάνοδο θα γίνουν προσεκτικά, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει ανάγκη για συστάσεις ούτε για αποθεωτικά σχόλια. Διανύει την 8η σεζόν του στην ομάδα, έχει κατακτήσει Πρωταθλήματα (5) και Κύπελλα (4) και πλησιάζει τριψήφιο αριθμό σε γκολ και ασίστ, μετρώντας 79 και 77 αντίστοιχα σε 269 συμμετοχές με τους Ερυθρόλευκους. Μπορεί πριν από τον δεύτερο σοβαρό τραυματισμό του στο αριστερό γόνατο (ο προηγούμενος τραυματισμός στο χιαστό ήταν στο δεξί γόνατο, τον Ιούλιο του 2019), να είχε βρεθεί σε ένα «περίεργο» σταυροδρόμι στη μακρά θητεία του στους Πρωταθλητές Ελλάδας. Αποτελεί πραγματικότητα ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο παραχώρησής του το περασμένο καλοκαίρι, ενώ και ο ίδιος ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έκανε ορισμένες δεύτερες σκέψεις, αν και είναι σαφές ότι προτεραιότητά του ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο Ολυμπιακός. Άλλωστε, δεν έχει ούτε ως στόχο καριέρας ούτε ως απωθημένο την επιθυμία να «ξενιτευτεί» για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά την τριετία 2011-2014 στη Γερμανία και την Καϊζερσλάουτερν.

Το πρόβλημα στη δημιουργία, την εκτέλεση και τις στατικές φάσεις

Με όλα τα δεδομένα (αγωνιστικά και εξω-αγωνιστικά λόγω κορωνοϊού) που έχουμε αναλύσει επανειλημμένως από την αρχή της σεζόν, ένας από τους βασικούς αγωνιστικούς τομείς που «χωλαίνει» ο Ολυμπιακός είναι αυτός της δημιουργίας. Και μετέπειτα στην εκτέλεση, καθώς δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στις ευκαιρίες που δημιουργεί όσο ήταν την προηγούμενη διετία, όπου κατέκτησε πανηγυρικά ισάριθμα Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

Οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν και άλλους παίκτες, που με μία ενέργειά τους μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Οι περισσότεροι εξ αυτών, όμως, μεγαλώνουν. Ο Φορτούνης είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να αλλάξει το ρυθμό, να βγάλει τις άμυνες από το καβούκι τους, ανοίγοντας το παιχνίδι. Παράλληλα, τα χτυπήματά του στις στατικές φάσεις έχουν λείψει αυτήν τη σεζόν, καθώς ο ρόλος του Ματιέ Βαλμπουενά είναι περιορισμένος και ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει σταθερή απειλή από κόρνερ και φάουλ (είτε άμεσα με απευθείας εκτέλεση είτε έμμεσα με γκολ ύστερα από στατικές φάσεις) στους αγώνες του.

Και κάτι για το τέλος. Η εικόνα του πανηγυρισμού με τον Κώστα Φορτούνη να τρέχει στη σύζυγο και τον γιο του στην κερκίδα προκειμένου να αφιερώσει το γκολ κόντρα στα Τρίκαλα, είναι η πιο δυνατή του νέου έτους. Με δύο χιαστούς σε δύο χρόνια, χρειάζεται τεράστια ψυχική δύναμη για να σταθεί όρθιος ένας άνθρωπος και ο Κώστας μπορεί να δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά είναι και πάλι εδώ. Ίσως, δεν διαθέτει το πλήρες πακέτο ενός ηγέτη (εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων) επειδή είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν θέλει να ακολουθεί επικοινωνιακή πολιτική, παρά μόνο να δείχνει την αξία του στο χορτάρι, αλλά η ποιότητά του δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, όπως και η επιρροή που έχει στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Σε μία ακόμα περίεργη σεζόν λόγω πανδημίας, ο Ολυμπιακός θα ήταν πολύ καλύτερος με τον Φορτούνη στη σύνθεσή του και αποδοτικότερος σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού που έχουμε αναλύσει και η ομάδα υστερεί κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Δεν είναι ένα απλό υποθετικό σενάριο χωρίς βάση και δεδομένα στοιχεία. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει και να προσφέρει στους Ερυθρόλευκους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς