22.4 C
Athens

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Το… κεφάλι του Γιαννίκη και ο κίνδυνος της «διάσπασης προσοχής» για τους πρωταθλητές

Ο αεκοφάγος Μαρτίνς, ο υπ' ατμόν Γιαννίκης, το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία των αναμετρήσεων Ολυμπιακού - ΑΕΚ και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ερυθρόλευκους στο αποψινό ματς που λέγεται... Αταλάντα!

Την περασμένη Δευτέρα (7/2) συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό σε οποιαδήποτε διοργάνωση, ανεξαρτήτως έδρας. To συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των δυο ομάδων, ούτε καν το δεύτερο πιο μεγάλο.

Τα πράγματα αλλάζουν αν εστιάσουμε σε σερί αγώνων και όχι σε χρονικό διάστημα. Διότι σε αυτή την περίπτωση τα 11 σερί ματς χωρίς νίκη της ΑΕΚ συνιστούν το απόλυτο ρεκόρ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Από τον επαναληπτικό του κυπέλλου στις 7 Φεβρουαρίου του 2018 και το 2-1 (τρεις μέρες μετά το 1-2 στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα), άλλαξαν πολλά. Και πάρα πολλές φορές μάλιστα, αν μπει στην κουβέντα ο πάγκος της Ένωσης. Από τον Μάιο του 2018 ο Ολυμπιακός έχει τον ίδιο προπονητή, την ώρα που οι Κιτρινόμαυροι ούτε καν θυμούνται πόσες φορές προχώρησαν σε αλλαγή τεχνικού.

Και μια ακόμη θα τεθεί απόψε υπό σοβαρή συζήτηση: αν ο υπ’ ατμόν Αργύρης Γιαννίκης δεν καταφέρει να σπάσει το σερί τετραετίας και 11 αγώνων δίχως νίκη (χωρίς αυτό να είναι δική του ευθύνη βεβαίως, μια και έχει χάσει μόνο μια φορά από τον Ολυμπιακό στο 2-3 του ΟΑΚΑ), η επόμενη επίσκεψή του στα Σπάτα θα είναι για να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχαιρετήσει τους παίκτες του…

Ο Ολυμπιακός είναι το προφανές φαβορί και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν μονάχα με την υπέρ τους παράδοση. Ούτε καν με τη διαφορά των 14 βαθμών που τον χωρίζει από την ΑΕΚ στη βαθμολογία. Ειδικά γι’ απόψε όμως, τα… φαβοριλίκια μοιάζουν πολύ θεωρητικά. Ακόμα και η προσέγγιση των στοιχηματικών, που τοποθετούν τον άσο πάνω από το 1,70, μαρτυρά πως η αύρα του ματς δεν είναι εκ των προτέρων ερυθρόλευκη, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη νίκη.

Τα κίνητρα των δυο πλευρών είναι παραπάνω από ευδιάκριτα. Από τη μια η ΑΕΚ με τον προπονητή που παίζει το κεφάλι του και από την άλλη ο Ολυμπιακός που δεν θέλει μπλεξίματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαφορά που τον χωρίζει από τον ΠΑΟΚ.

Ο Γιαννίκης είναι υπ’ ατμόν, δεν είναι όμως ο μόνος που παίζει το τελευταίο του χαρτί απόψε. Τουλάχιστον όχι, αν λάβουμε υπόψη μας τη σκληρή ανακοίνωση της Original πριν από λίγες μέρες, με την οποία απαιτείται ξήλωμα προπονητή, παικτών, ακόμη και γιατρών! Συνεπώς, όλοι λίγο – πολύ στον οργανισμό ΑΕΚ έχουν λόγους να νιώθουν την αποψινή πρόκληση ως τελευταίο κανονάκι.

Για τον Ολυμπιακό, τα πράγματα είναι λιγάκι πιο σύνθετα. Η ταμπέλα του φαβορί είναι εδώ και καιρό δίπλα από το όνομά του, όταν πρόκειται να αναμετρηθεί με τους Κιτρινόμαυρους. Και κατά κανόνα την επιβεβαιώνει την τελευταία τετραετία. Στην εποχή Μαρτίνς η ΑΕΚ δε γνωρίζει τι θα πει νίκη, ωστόσο η αποψινή συγκυρία έχει αρκετές ιδιαιτερότητες.

Οι Ερυθρόλευκοι φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από ενδεχόμενη… διάσπαση προσοχής και λιγότερο από το βάρος του φαβορί και της συνέχισης του σερί. Βλέπετε, το ταξίδι στο Μπεργκάμο και τα δυο μεγάλα ματς με την Αταλάντα αποτελούν μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από «ακόμη ένα παιχνίδι» κόντρα στην ΑΕΚ. Ειδικά όταν επί της ουσίας δεν κρίνεται τίποτα.

Από το πώς θα διαχειριστούν οι πρωταθλητές το μυαλό τους στα 90 λεπτά του αποψινού αγώνα, θα κριθεί και το αποτέλεσμα. Συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι για νίκη, θα στείλουν την ΑΕΚ για πρόωρες διακοπές και τον Αργύρη Γιαννίκη στο ταμείο ανεργίας, έχοντας παράλληλα διατηρήσει το +9 από τον ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση που η προσοχή τους διασπαστεί από τις ευρωπαϊκές Σειρήνες, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως το αήττητο σερί κόντρα στην Ένωση θα επεκταθεί…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς