21 C
Athens

Ολυμπιακός: Όταν η φανέλα ζυγίζει τόνους…

Η βαριά και ασήκωτη φανέλα του Ολυμπιακού κέρδισε και απέκλεισε τον Παναιτωλικό. Ναι, έχει αυτήν τη μοναδική ικανότητα. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο μεγάλος Έλληνας ποδοσφαιριστής Γιώργος Μασούρας αρνήθηκε να αποκλειστεί από έναν κατώτερο αντίπαλο. Προφανώς, με τα δύο γκολ που πέτυχε, ένα στο 90’+2′ (στέλνοντας τον επαναληπτικό προημιτελικό στην παράταση με γκολ-σέντερ φορ στις καθυστερήσεις) και άλλο ένα στο 115′ (ο ίδιος κέρδισε την μπάλα στο κέντρο και τελείωσε τη φάση με άψογο δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής), έβαλε την υπογραφή του στην ανατροπή και την πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας (9/2, 3-1).

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με τη νοοτροπία του, ακόμα και στους πανηγυρισμούς των δύο κρίσιμων γκολ, αποκατέστησε την τάξη. Ο Ολυμπιακός δεν χαρίζει τίποτα και σε κανέναν. Και αυτή η ρεβάνς με τον Παναιτωλικό, όπου η ομάδα έπρεπε να ανατρέψει το εις βάρος της 2-1 από την ήττα στο Αγρίνιο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κριθεί ποδοσφαιρικά. Έντεκα παίκτες από την πρώτη και τη δεύτερη ομάδα αγωνίστηκαν για πρώτη φορά μαζί. Για ποιο ποδόσφαιρο να συζητήσουμε; Ο Κίτσος είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ του συλλόγου. Ωραίο το γκολ του Φαντιγκά. Όσο άντεξε, ο Ζοάο Καρβάλιο έβγαλε ποιότητα. Το διακύβευμα, όμως, ήταν τεράστιο για να αναλωθούμε σε επιμέρους κριτικές από ένα παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός είχε περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει.

Ο επαναληπτικός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» πήγε όπως ακριβώς τον περιμέναμε. Κρίθηκε στο όριο και το διάστημα από το γκολ της ισοφάρισης του Παναιτωλικού στο 85′ μέχρι την (πρώτη) λύτρωση από τον Μασούρα στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ήταν το πιο δύσκολο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ευτυχώς, πέρασε χωρίς απώλεια και ο Θρύλος συνεχίζει να διεκδικεί το Κύπελλο Ελλάδας. Αρκεί, από εδώ και πέρα, ο οργανισμός να μην απαξιώσει άλλο τη διοργάνωση, όπως συνέβη παραμονές της ρεβάνς με τους Αγρινιώτες και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Δεν μπορώ ούτε καν να διανοηθώ ότι ο Ολυμπιακός δεν θα παραταχθεί με όλη του την αγωνιστική δύναμη στους δύο ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ και τον πιθανό τελικό με τον Παναθηναϊκό. Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Οι αντίπαλοί του είναι «διψασμένοι» και θα τα δώσουν όλα για να τον κερδίσουν. Δεν ταιριάζει στους Ερυθρόλευκους η τάση ότι πάμε με τα «δευτερότριτα» και ό,τι γίνει. Αυτός ο επαναληπτικός προημιτελικός με τον Παναιτωλικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Η εξέλιξη του αγώνα και ιδιαίτερα το χρονικό σημείο από το 85′ μέχρι το 90’+2′. Να αξιολογηθεί όπως απαιτεί η περίσταση. Είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε έτσι απλά μία διοργάνωση για τους άλλους χωρίς να καταθέσουμε την ψυχή μας; Ο πολυνικής του θεσμού αξίζει να έχει τη νοοτροπία ότι δεν έγινε και τίποτα αν χάσουμε «το Κυπελλάκι της εξυγιαντικής ΕΠΟ»;

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ένα βήμα πριν από ένα σοκαριστικό αποκλεισμό λόγω μιας στρατηγικής απόφασης και ελλειμματικής νοοτροπίας που δεν συνάδει με την ιστορία του συλλόγου, αλλά το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου του 2022 αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά, περίτρανα, πως αυτή η ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΦΑΝΕΛΑ θα είναι πάντα εκεί για να μάς θυμίζει το καθήκον και το χρέος μας. Μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να γυρίσει από την κόλαση στον παράδεισο όταν το ματς «στράβωσε» στο φινάλε. Μόνο η φανέλα αυτής της ομάδας μπορεί τα πάντα και να κάνει το αδύνατο δυνατό.

Χωρίς καμία διάθεση καζούρας προς τους οπαδούς της ΑΕΚ, το ίδιο βράδυ, η ομάδα τους πέτυχε γκολ πρόκρισης στο 83′ και δέχθηκε γκολ αποκλεισμού στο 90’+5′ (χάνοντας ακόμα και το ματς, δεχόμενη και δεύτερο γκολ στο 90’+7′). Το ίδιο το ποδόσφαιρο έρχεται για να υπενθυμίσει ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις κάθε ομάδας. Το ίδιο το ποδόσφαιρο κατέστησε σαφές στον Ολυμπιακό πως εκείνος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και το συνώνυμο του αθλήματος στην Ελλάδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Ολυμπιακός, ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός είναι ο Ολυμπιακός. Και η πραγματικότητα είναι μία: η βαριά και ασήκωτη ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα του Ολυμπιακού κέρδισε και απέκλεισε τον Παναιτωλικό. Ναι, έχει αυτήν τη μοναδική ικανότητα γιατί ζυγίζει τόνους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς