22.5 C
Athens

Σενεγάλη – Αίγυπτος 0-0 (4-2 πεν.): Επιστρέφει πρωταθλητής Αφρικής ο Σισέ!

Η Σενεγάλη του αρχικώς μοιραίου και στη συνέχεια ήρωα Μανέ, πήρε το πρώτο Κύπελλο Εθνών Αφρικής στην ιστορία της, νικώντας στα πέναλτι την Αίγυπτο που σκόραρε μόλις τέσσερα γκολ στα επτά ματς της διοργάνωσης!

Τι ονειρεμένη στιγμή είναι αυτή για τη Σενεγάλη και ολόκληρο το έθνος! Η παρέα του Παπέ Αμπού Σισέ (επιστρέφει στον Ολυμπιακό ως πρωταθλητής) πανηγύρισε την κατάκτηση του Κόπα Άφρικα για πρώτη φορά στην ιστορία της μέσω των πέναλτι απέναντι στην Αίγυπτο (4-2).

Η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ είχε τον τρόπο ως τώρα στα νοκ άουτ, ο Γκαμπάσκι έκανε ένα απίθανο τουρνουά αλλά στον τελικό η κατάσταση ήταν αλλιώς.

Ο Σαντιό Μανέ από μοιραίος έγινε… ήρωας! Μόλις στο 7ο λεπτό ο μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ είδε τον Γκαμπάσκι να αποκρούει την εκτέλεση πέναλτι που επιχείρησε (του έδωσε οδηγίες ο Σαλάχ σε ποια πλευρά να πέσει) και για ώρα πίστεψε πως η Αίγυπτος θα καταφέρει να πανηγυρίσει στο τέλος.

Ο Σαλάχ δοκίμαζε τα αντανακλαστικά του Μεντί, αλλά συνολικά η Σενεγάλη ήταν καλύτερη έστω κι αν το γκολ δεν ήρθε στα 90′ αλλά ούτε και στο έξτρα ημίωρο της παράτασης, εκεί όπου οι ευκαιρίες ήταν λίγες.

Οι Αιγύπτιοι με τα 7 Κύπελλα Εθνών Αφρικής έχασαν δύο πέναλτι (δοκάρι ο Αμπντελμονέμ που έκανε το πέναλτι και στο 7′, κακή εκτέλεση του Λασίν που απέκρουσε ο Μεντί), με τη Σενεγάλη να είναι ψυχραιμότερη και τον Μανέ να ευστοχεί στο τέταρτο για το 4-2 και να ξεσπάσουν οι Σενεγαλέζοι σε πανηγυρισμούς στη Γιαουντέ του Καμερούν.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Εύστοχος ο Κουλιμπαλί

1-1 Εύστοχος ο Ζίζο

2-1 Εύστοχος ο Ντιαλό

2-1 Δοκάρι ο Αμπντελμονέμ

2-1 Ο Γκαμπάσκι αποκρούει το πέναλτι του Μπουνά Σαρ

2-2 Εύστοχος ο Χαμντί

3-2 Εύστοχος ο Ντιένγκ

3-2 Ο Μεντί αποκρούει το πέναλτι του Λασίν

4-2 Εύστοχος ο Μανέ

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Μεντί, Μ. Σαρ, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Σις, Κουγιατέ (66′ Π. Γκουεγέ), Μεντί, Ι. Σαρ (77′ Ντιά), Γκουεγέ, Μανέ, Ντιεντιού (77′ Ντιένγκ)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Γκαμπάσκι, Ασούρ, Αμπντελμονέμ, Χαμντί, Ελ Φοτού, Ελ Σολία (59′ Τρεζεγκέ), Ελ Νένι, Φατί (99′ Λασίν), Σαλάχ, Μαρμούς (59′ Ζίζο), Μοσταφά (59′ Μ. Χαμντί)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς