20.5 C
Athens

Πόσο προστατεύει η 3η δόση – Γιατί έχουμε τόσους θανάτους στην Ελλάδα

Τον μεγαλύτερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας καταγράφουν οι θάνατοι από Covid-19 στη χώρα μας, με κινητό ημερήσιο μέσο όρο τους 107 (ανά επτά μέρες).

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Γιώργου Ατσαλάκη. Μέχρι σήμερα το 1,21% των κρουσμάτων έχει χάσει τη ζωή του στη χώρα μας, ποσοστό 20% μικρότερο από τον παγκόσμιο δείκτη θανάτων που ανέρχεται στο 1,50%.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έχουν 25% προστασία από τον κίνδυνο να μολυνθούν και όσοι έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 50% προστασία. Επίσης, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έχουν 57% προστασία από τον κίνδυνο να εισαχθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο και όσοι έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 90% προστασία.

«Σε ό,τι αφορά στην απώλεια ζωών, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου έχουν 60% προστασία από τον κίνδυνο να καταλήξουν και οι τριπλοεμβολιασμένοι 95% προστασία από τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, η τρίτη δόση προστατεύει κατά 50% από τη μόλυνση, 90% από τη νοσηλεία σε νοσοκομείο και 95% από τον θάνατο», εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης στο iefimerida.gr.

Τι έδειξε έρευνα για τον κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα στη Γαλλία, η πιθανότητα κάποιος 70 ετών θετικός στον ιό με το στέλεχος Δέλτα, ανεμβολίαστος, να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι περίπου 8%.

Ανεμβολίαστος με το στέλεχος Όμικρον έχει 2% πιθανότητα να εισαχθεί στη ΜΕΘ και εμβολιασμένος με δύο δόσεις με την Όμικρον έχει πιθανότητα 1%. Με την τρίτη δόση του εμβολίου η πιθανότητα σοβαρής νοσηλείας με την Όμικρον μειώνεται στο 0,25%, δηλαδή 8 φορές μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΘ από έναν ανεμβολίαστο.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, η πιθανότητα ανεμβολίαστος να εισέλθει στη ΜΕΘ, σύμφωνα και με τον παραπάνω πίνακα, είναι 4 φορές μεγαλύτερη εάν έχει προσβληθεί από τη Δέλτα. Ή αλλιώς η πιθανότητα ένας ανεμβολίαστος να εισέλθει στη ΜΕΘ με Όμικρον είναι 4 φορές μικρότερη.

Η «Δέλτα» εξακολουθεί να δίνει θανάτους στη χώρα μας

«Στη χώρα μας, αν και η μετάλλαξη Δέλτα έχει μειωθεί σημαντικά, κατά 60% από το υψηλό της 4/1/22, οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνουν εδώ και ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα που δίνουν καθημερινά υψηλό αριθμό θανάτων», εξηγεί.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στη χώρα μας είναι εμβολιασμένο με δύο δόσεις περίπου το 68% του πληθυσμού (με μία δόση το 72,5%). Το υπόλοιπο 32% του πληθυσμού, κατά το μεγαλύτερο μέρος, είναι απροστάτευτο. Από το 68%, το 8% έχει εμβολιαστεί εντός του τελευταίου τριμήνου. Το υπόλοιπο 60% έχει ήδη κλείσει τρίμηνο από τότε που εμβολιάστηκε με τη δεύτερη δόση. Και με τις τρεις δόσεις μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόνο το 45%. Δηλαδή, το υπόλοιπο 15% (60-45) έχει χαμηλή έως πολύ χαμηλή προστασία.

Ένα ποσοστό 47% του πληθυσμού παραμένει απροστάτευτο

Συνολικά, ένα ποσοστό 47% παραμένει απροστάτευτο καθώς δεν έχει λάβει την αναμνηστική δόση, η οποία προστατεύει κατά 95% από τον κίνδυνο θανάτου. Άρα υπάρχει μια μεγάλη «δεξαμενή» απροστάτευτων ατόμων που μπορεί να δίνει θανάτους για αρκετό καιρό ακόμα.

«Οι προσπάθειες της κοινωνίας θα πρέπει να εστιαστούν σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για την αποφυγή της μόλυνσης (ορθή χρήση της μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμών, εξαερισμός χώρων κ.λπ.). Και η άλλη κατεύθυνση είναι η συνέχιση των εμβολιασμών, με προτεραιότητα στον άμεσο εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση του 15% του πληθυσμού. Και παράλληλα την επέκταση των εμβολιασμών στο ανεμβολίαστο 32% με άμεση προτεραιότητα εκείνων που είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 300.000», σημειώνει ο κ. Ατσαλάκης.

Η άμυνά μας εξακολουθεί να είναι ο τάχιστος εμβολιασμός

Παράλληλα, όπως συμπληρώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μεριμνήσει και να επιβλέψει τη διανομή των εμβολίων προς τις φτωχές χώρες, καθόσον σήμερα έχουν παραχθεί πάνω από 10 δισ. δόσεις, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα ασθενή διοικητικά συστήματα των φτωχών χωρών θα τα διαθέσουν σε όλους τους πολίτες τους.

«Ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πληθυσμού παγκοσμίως θα μειώσει την εμφάνιση νέων σοβαρότερων μεταλλάξεων. Χρειάζονται μεσοχρόνιες και μακροχρόνιες στρατηγικές για να νικηθεί η πανδημία, αλλιώς θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια. Συμπερασματικά, η άμυνά μας εξακολουθεί να είναι ο τάχιστος εμβολιασμός όσο το δυνατό περισσότερων πολιτών», καταλήγει.

ΠΗΓΗIefimerida
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς