25.4 C
Athens

Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 3-1: Ο Θρύλος «ροκάρει» με τον Γκάρι!

Ο Ροντρίγκες «άνοιξε λογαριασμό» με τη φανέλα του Ολυμπιακού με δύο γκολ και οι Πρωταθλητές επικράτησαν του Παναιτωλικού με 3-1, συνεχίζοντας την επέλασή τους προς την κατάκτηση του τίτλου

Ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός πανηγύρισε τη 15η νίκη του στη φετινή Super League (15-5-0), επικρατώντας του Παναιτωλικού με 3-1 για την 21η αγωνιστική.

Στο κεκλεισμένων των θυρών «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Πρωταθλητής Ελλάδας είχε εκπληκτική και εντυπωσιακή εκκίνηση στην αναμέτρηση, σκοράροντας στο 1′ με τον Ματιέ Βαλμπουενά (1-0) και το 4′ με τον Γκάρι Ροντρίγκες (2-0). Ο Παναιτωλικός μείωσε σε 2-1 με τον Τζόναθαν Μόρσεϊ στο 28′ και ο Ροντρίγκες διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 73′. Ο winger από το Πράσινο Ακρωτήριο «άνοιξε λογαριασμό» με τη φανέλα των Ερυθρόλευκων και έδειξε ότι μπορεί να δώσει πράγματα σε δημιουργία και εκτέλεση.

Ο Πέδρο Μαρτίνς επέστρεψε στην επιτυχημένη συνταγή της διάταξης 4-2-3-1 και είδε την ομάδα του βελτιωμένη στο δημιουργικό κομμάτι και με ενέργεια στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Πάντως, οι φιλοξενούμενοι είχαν τις ευκαιρίες τους με το σκορ στο 2-1 για να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στους γηπεδούχους. Συνολικά, οι Πειραιώτες είχαν 15 τελικές προσπάθειες (8 εντός εστίας) και οι Αγρινιώτες μέτρησαν 8 τελικές προσπάθειες (οι τέσσερις στο στόχο). Το ποσοστό κατοχής μπάλας ήταν 59%-41% υπέρ του Θρύλου.

O Μπαντιουγκού Φαντιγκά πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή με τον Ολυμπιακό, ενώ και ο Φώτης Κίτσος έπαιξε για πρώτη φορά στη Super League. Ο 19χρονος Έλληνας (31/3/2003) αριστερός μπακ έχει συνολικά τρεις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Συλλόγου.

Ολυμπιακός και Παναιτωλικός θα αναμετρηθούν ξανά την επόμενη Τετάρτη (9/2) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Το πρώτο ματς στο Αγρίνιο είχε λήξει με σκορ 2-1 υπέρ της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου.

Ο αγώνας

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1, επιστρέφοντας σε διάταξη με τέσσερις παίκτες στην άμυνα. Σε σχέση με το τελευταίο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ (30/1, 1-1), τα νέα πρόσωπα στο βασικό σχήμα ήταν πέντε (Λαλά, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά, Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί). Ο Βατσλίκ υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λαλά, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ελ Αραμπί αγωνίστηκε την κοριυφή της επίθεσης, έχοντας πίσω του την τριπλέτα Βαλμπουενά (δεξιά)-Αγκιμπού Καμαρά (κέντρο)-Ροντρίγκες (αριστερά). Στον πάγκο κάθισαν οι Κρίστινσον, Ανδρούτσος, Βρουσάι, Μασούρας, Φαντιγκά, Ο. Μπα, Τικίνιο, Κανέ, Κίτσος. Ο Πορτογάλος προπονητής είχε συμπεριλάβει στην αποστολή 23 ποδοσφαιριστές και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Καραργύρη, Παπαδόπουλο και Ονιεκούρου από την τελική 20άδα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναστασίου παρέταξε τον Παναιτωλικό με σύστημα 4-3-3. Στην εστία βρέθηκε ο Ανέστης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, έπαιξαν οι Λούι, Βργκοτς, Αντούνες και Περέιρα. Οι Τσιγγάρας, Φλόρες και Μάρτενσον αγωνίστηκαν στη μεσαία γραμμή, ενώ στην επίθεση, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Μόρσεϊ, Βέργος και Ντουάρτε.

Θρυλική εκκίνηση με διπλό «χτύπημα»!

O Oλυμπιακός έκανε με διαφορά το καλύτερο εντός έδρας ξεκίνημά του στη σεζόν, καθώς στο 4ο λεπτό το σκορ ήταν 2-0! Ο Βαλμπουενά έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Λαλά σέντραρε με ακρίβεια από δεξιά, ο Ελ Αραμπί έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Ανέστης απέκρουσε, αλλά ο Γάλλος μεσοεπιθετικός ακολούθησε τη φάση, πήρε το «ριμπάουντ» και «έγραψε» πέφτοντας το 1-0 με προβολή με το δεξί πόδι από το ύψος της μικρής περιοχής. Το γκολ σημειώθηκε στα 55 δευτερόλεπτα.

Η εκκίνηση των Ερυθρόλευκων ήταν εκπληκτική και στο 4′ ο Ροντρίγκες διπλασίασε τα τέρματα σκοράροντας για πρώτη φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Αγκιμπού Καμαρά σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής (και προς τα έξω), ο Ανέστης απομάκρυνε προσωρινά και ο Ελ Αραμπί έστειλε την μπάλα στη ρίζα του δεξιού δοκαριού με αριστερό σουτ από αριστερά στη μεγάλη περιοχή. Ωστόσο, η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Έλληνα τερματοφύλακα και ο επερχόμενος Γκάρι σκόραρε με το αριστερό.

Η τρίτη και «φαρμακερή» του Παναιτωλικού

Οι φιλοξενούμενοι δέχθηκαν ισχυρό σοκ, αλλά στο 8′ απείλησαν με τον Βέργο, όταν η κεφαλιά του Έλληνα επιθετικού προσέκρουσε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Βατσλίκ. Στο 12′, ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για χέρι του Βργκοτς. Πρώτα η μπάλα είχε χτυπήσει στο κεφάλι του στόπερ της ομάδας του Αγρινίου. Το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς ήταν αποτελεσματικό, πετυχαίνοντας δύο γκολ στις πρώτες δύο ευκαιρίες του στην αναμέτρηση.

Στο 22′, ο Παναιτωλικός «άγγιξε» τη μείωση του σκορ. Ο Ντουάρτε σέντραρε από κεντρική θέση μέσα στο γήπεδο προς το κέντρο της αντίπαλης άμυνας, ο Βέργος κινήθηκε στην πλάτη του Σωκράτη και έπιασε την κεφαλιά, Το ποσοστό κατοχής της μπάλας στο 27′ ήταν 62%-38%, αλλά οι Αγρινιώτες είχαν ανεβάσει πιο ψηλά τις γραμμές τους και στο 28′ μείωσαν σε 2-1. Ο Ρέαμπτσιουκ δεν «καθάρισε» με αποφασιστικότητα τη σέντρα του Περέιρα από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Μόρσεϊ, ο οποίος με ωραία ατομική ενέργεια «άδειασε» τον Όλεγκ και με δεξί σουτ από τα δεξιά της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στην αντίθετη γωνία του Βατσλίκ, βάζοντας ξανά την ομάδα του στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος. Ήταν η τρίτη ευκαιρία των φιλοξενούμενων στο ματς και η… τυχερή.

Ο διαιτητής Γκάμαρης δεν υπέδειξε κίτρινη κάρτα-μαρς στον Περέιρα, σε μαρκάρισμα πάνω στον Λαλά στο 30′. Ο Γάλλος αμυντικός έδειχνε να πονάει αρκετά, επέστρεψε στο 32′, αλλά έγινε αλλαγή από τον Ανδρούτσο στο 36′. Ο Περέιρα παρατηρήθηκε τελικά με κίτρινη κάρτα στο 37′ για φάουλ στον Ανδρούτσο. Ο Παναιτωλικός είχε το μομέντουμ και ο Ολυμπιακός μετά το 25′ δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι του και περιορίστηκε στα απολύτως βασικά εντός αγωνιστικού χώρου. Πάντως, στο 43′, λίγο έλειψε ο Βαλμπουενά να σκοράρερι με κεφαλιά (!), αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ μετά την αξιόλογη σέντρα του Ανδρούτσου από δεξιά. Στο 44′, ο Γκάρι έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Ελ Αραμπί μπερδεύτηκε στο δεύτερο δοκάρι, καθώς δεν κατάφερε να βρει την μπάλα και ο Ανέστης μπλόκαρε με τη βοήθεια του Βργκοτς. Ο Ολυμπιακός είχε υπέρ του την κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο (59%-41%), μετρώντας 8 τελικές προσπάθειες, με τις τέσσερις εξ αυτών στο στόχο. Ο Παναιτωλικός είχε τέσσερις τελικές προσπάθειες, με τρεις εξ αυτών στο στόχο.

Ευκαιρίες εκατέρωθεν

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με την αλλαγή του Αναστασίου στην κορυφή της επίθεσης, καθώς ο Καρέλης αντικατέστησε τον Βέργο, ο οποίος αισθάνθηκε σφίξιμο στον προσαγωγό. Στο 48′, ο Μανωλάς ανησύχησε τους Ερυθρόλευκους, καθώς είχε άτσαλη πτώση σε εναερία μονομαχία με τον Καρέλη και πάτησε άσχημα το δεξί του πόδι χαμηλά στο χορτάρι. Τελικά, ο Έλληνας στόπερ γύρισε κανονικά στο ματς.

Στο 53′, οι Αγρινιώτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση όταν μετά την εκτέλεση κόρνερ του Μόρσεϊ από δεξιά, ο Αντούνες βρέθηκε σε θέση βολής στο πρώτο δοκάρι (μετά το τακουνάκι του Ντουάρτε και την κόντρα του Ανδρούτσου) και επιχείρησε το σουτ, αλλά ο Μανωλάς έκανε εκπληκτικό τάκλιν πιέζοντας τον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να αλλοιώσει την πορεία της μπάλας προς την εστία και ο Εμβιλά απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλή στιγμή για να κάνει το 3-1, όταν στο 60′ ο Βαλμπουενά σέντραρε από αριστερά με το δεξί, ο Ελ Αραμπί έπιασε τη γυριστή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, όμως ο Ανέστης με το αριστερό χέρι έδιωξε την μπάλα, πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του. Το ματς δεν είχε τον αγωνιστικό ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου, αλλά οι δύο ομάδες μέτρησαν από μία κλασική ευκαιρία σε αυτό το διάστημα.

Οι δύο επόμενες αλλαγές του Μαρτίνς ήρθαν μαζεμένες, με τον Μασούρα να αντικαθιστά τον Βαλμπουενά (62′) και τον Τικίνιο να παίρνει τη θέση του Ελ Αραμπί. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο Αποστολάκης είχε αντικαταστήσει τον «κιτρινισμένο» Περέιρα. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει υπέρ του την κατοχή και προσπαθούσε για το τρίτο γκολ που θα «κλείδωνε» την αναμέτρηση. Στο 65′, ο Ροντρίγκες έστρωσε στον Εμβιλά, ο οποίος σούταρε άουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Στο 66′, ο Παναιτωλικός απώλεσε νέα σημαντική ευκαιρία: ο Ντουάρτε σέντραρε από αριστερά, ο Καρέλης κινήθηκε στην πλάτη του Σωκράτη και επιχείρησε προβολή με το αριστερό στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας. Ο Έλληνας επιθετικός δεν βρήκε καλά την μπάλα και περισσότερο έκανε «τσαφ».

Πίεση ψηλά, διαδοχικά λάθη από τον Παναιτωλικό και 3-1 με Γκάρι

Στο 71′, ο Μασούρας τροφοδότησε τον Τικίνιο εντός μεγάλης περιοχής, ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ πάσαρε με το στήθος στον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος σούταρε στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι και η μπάλα κόντραρε πάνω στον Βργκοτς. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Μασούρας σούταρε άουτ από θέση μέσα δεξιά στη μεγάλη περιοχή. Στο 73′, όμως, ο Ολυμπιακός έκανε το πολυπόθητο 3-1! Οι Πειραιώτες πίεσαν ψηλά με τον Αγκιμπού, ο οποίος οδήγησε τον Μάρτενσον σε άρον-άρον γύρισμα προς τα πίσω. Ο Γκάρι Ροντρίγκες έβαλε την κόντρα στον Βργκοτς και κέρδισε την μπάλα με το αριστερό, πλασάροντας εύστοχα με το δεξί πόδι στο τετ α τετ που είχε με τον Ανέστη. Ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήριο πανηγύρισε τα πρώτα του δύο γκολ με τη φανέλα των Πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Παναιτωλικός απείλησε στο 88′ με μακρινό δεξί σουτ του Φλόρες, το οποίο εξουδετέρωσε ο Βατσλίκ. Στο 89′, ο Φαντιγκά πήρε τη θέση του Ροντρίγκες και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό. Στο ίδιο λεπτό, ο Κίτσος αντικατέστησε τον Ρέαμπτσιουκ, παίζοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο Πρωταθλήματος. Στο 90’+1′, ο Καρέλης προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Βατσλίκ με «ψηλοκρεμαστό» σουτ από αριστερά, αλλά ο Τσέχος τερματοφύλακας μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Ο Θρύλος νίκησε τον Παναιτωλικό με 3-1 και έκανε ένα ακόμα βήμα για την κατάκτηση του 47ου Πρωταθλήματος Ελλάδας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 3-1

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 1′ Βαλμπουενά, 4′, 73′ Ροντρίγκες / 28′ Μόρσεϊ

Διαιτητής: Ανδρέας Γκάμαρης (ΕΠΣ Αθηνών)
Βοηθοί: Γεώργιος Χριστάκογλου (ΕΠΣ Χαλκιδικής), Ηλίας Κωνσταντίνου (ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας)
Τέταρτος: Κωνσταντίνος Τσέτσιλας (ΕΠΣ Γρεβενών)
Διαιτητής VAR: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής AVAR: Πέτρος Πάτρας (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Κίτρινες κάρτες: 37′ Περέιρα, 90′ Καρέλης

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (36′ Ανδρούτσος), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ (89′ Κίτσος), Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (62′ Μασούρας), Α. Καμαρά, Ελ Αραμπί (63′ Τικίνιο), Ροντρίγκες (89′ Φαντιγκά).

Παναιτωλικός (Αναστασίου): Ανέστης, Αντούνες, Βργκοτς, Λούι, Βέργος (46′ Καρέλης), Ντουάρτε (74′ Μπελεβώνης), Μάρτενσον (80′ Λάρσον), Φλόρες, Περέιρα (62′ Αποστολάκης), Μόρσεϊ, Τσιγγάρας (74′ Μπαρμπόσα).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς