17 C
Athens

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1: Κρατάει μόνο το αήττητο και το +9

Ο Ολυμπιακός βρήκε άμεση απάντηση στο αυτογκόλ του Μπα (42') με την κεφαλιά του Τικίνιο (44'), αλλά δεν μπορεί να κρατήσει τίποτα περισσότερο από το ματς με τον ΠΑΟΚ εκτός από το αήττητο και το +9 από τον δεύτερο της βαθμολογίας, Δικέφαλο του Βορρά

Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την 20ή αγωνιστική της Super League και παρέμεινε αήττητος (14-5-0), διατηρώντας το +9 από τον δεύτερο της βαθμολογίας, που είναι ο Δικέφαλος του Βορρά (47 βαθμούς έχει ο Θρύλος, 38 η ομάδα της Θεσσαλονίκης).

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας είχαν κάκιστη εκκίνηση στην αναμέτρηση και αν ο Τόμας Βατσλίκ δεν ήταν άψογος στα καθήκοντά του στο ξεκίνημα και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις (8′ και 14′), τότε από πολύ νωρίς θα είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ. Τελικά, οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα χάρη στο αυτογκόλ του Ουσεϊνού Μπα στο 42′, μετά την εκτέλεση φάουλ του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, αλλά δεν χάρηκαν πολύ αυτό το γκολ… Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα, ακόμα και σε ένα αρνητικό πρώτο ημίχρονο, βρίσκοντας το γκολ της ισοφάρισης στο 44′ με την κεφαλιά του Τικίνιο Σοάρες έπειτα από το «σκαστό» σουτ του Μαντί Καμαρά. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε… ξεμείνει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και άδραξε την ευκαιρία, όντας απόλυτα καλυμμένος.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δύο αλλαγές στο 46′, διαφοροποιώντας το 3-4-3 σε 4-3-3, ο Ολυμπιακός συμμάζεψε την εικόνα του στο χώρο της μεσαίας γραμμής με την είσοδο του Ανδρέα Μπουχαλάκη, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει στη βάση του με τη νίκη από τη Θεσσαλονίκη και περιορίστηκε στο ισόπαλο 1-1, που τον διατηρεί ως απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Πάντως, η ομάδα για ένα ακόμα παιχνίδι δεν έβγαλε ένταση στο παιχνίδι της και δεν ήταν δημιουργική, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα εντός αγωνιστικού χώρου.

Ο αγώνας

O Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με διάταξη 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Πασχαλάκης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο και Βιεϊρίνια. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής αγωνίστηκαν οι Τσιγγάρας και Κούρτιτς, με τον Αουγκούστο σε πιο προωθημένο ρόλο και τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Μπίσεσβαρ στις δύο πτέρυγες, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Άκπομ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 3-4-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ, ο οποίος επέστρεψε στην εντεκάδα μετά το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (23/1, 2-0), όπου δεν είχε αγωνιστεί λόγω τραυματισμού. Από δεξιά προς αριστερά, οι τρεις στόπερ ήταν οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Ουσεϊνού Μπα. Ο Ανδρούτσος κάλυψε όλη τη δεξιά πλευρά και ο Ρέαμπτσιουκ την αριστερή. Οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Αγκιμπού Καμαρά (δεξιά) και Μασούρας (αριστερά) έπαιξαν πίσω από τον Τικίνιο, ο οποίος προτιμήθηκε στην κορυφή της επίθεσης αντί του Ελ Αραμπί. Ο Αγκιμπού έπαιξε ξανά με τη φανέλα των Πειραιωτών μετά τις 22/12/21 και τον εντός έδρας αγώνα Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό (2-0), καθώς συμμετείχε με τη Γουινέα στο Κόπα Άφρικα. Την 20άδα συμπλήρωσαν οι Τζολάκης, Μπουχαλάκης, Ελ Αραμπί, Βρουσάι, Φαντιγκά, Λαλά, Βαλμπουενά, Παπαδόπουλος, Ροντρίγκες. Ο κόουτς των Πειραιωτών είχε συμπεριλάβει 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον και Λόπες.

Ο Βατσλίκ κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ είχε την πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης. Στο 2′ και έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ζίβκοβιτς από αριστερά, η άμυνα του Ολυμπιακού αδράνησε και δεν έδιωξε την μπάλα σε πρώτο χρόνο. Σε φάση διαρκείας, ο Κούρτιτς πλάσαρε με το δεξί από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα κόντραρε στην πλάτη του Σωκράτη και κατέληξε λίγο πάνω από την εστία (σε κόρνερ). Στο 7′, ο Σλοβένος χαφ δοκίμασε το πόδι του από θέση μέσα αριστερά και ο Βατσλίκ έδιωξε σε κόρνερ, πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του. Από την εκτέλεση του κόρνερ (Ζίβκοβιτς), στο 8′, ο Ίνγκασον έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα έσκασε μπροστά στον Βατσλίκ, ο οποίος, όμως, έκανε μία εκπληκτική απόκρούση, διώχνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία.

Ο Ολυμπιακός ήταν εκτός τόπου και χρόνου στην εκκίνηση του αγώνα και στο 9′ ο Τσιγγάρας έχασε νέα ευκαιρία, με το πλασέ του από το ύψος του πέναλτι να περνάει πάνω από την εστία. Ο Μπίσεσβαρ υποδείχθηκε οφσάιντ στην αρχή της φάσης, αλλά αν έμπαινε το γκολ θα μετρούσε μέσω VAR, καθώς ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός καλυπτόταν από την άμυνα των Πειραιωτών, που απείλησαν για πρώτη φορά στο 12′, με τον Τικίνιο να πιάνει την κεφαλιά και τον Πασχαλάκη να μπλοκάρει, μετά τη σέντρα του Ρέαμπτσιουκ από αριστερά. Νωρίτερα, είχαν δύο σουτ από Ανδρούτσο (9′) και Μαντί Καμαρά (10′), χωρίς να απειληθεί ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.

Ο Βατσλίκ απέκρουσε ξανά σε κόρνερ το δεξί σουτ του Μπίσεσβαρ στο 14′ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Στο 15′, ο Παπασταθόπουλος έβγαλε μία εκπληκτική βαθιά μπαλιά από την άμυνα, ο Ανδρούτσος κινήθηκε από δεξιά και μπήκε στη μεγάλη περιοχή, στην πλάτη των αντιπάλων, αλλά έκανε κακό κοντρόλ με το δεξί και ο Ίνγκασον πρόλαβε να βάλει την κόντρα και να απομακρύνει σε κόρνερ πριν σουτάρει με αξιώσεις ο Έλληνας μεσοαμυντικός. Η κατοχή της μπάλας είχε φτάσει το 73%-27% στο εικοσάλεπτο. Οι Ερυθρόλευκοι δεν πίεζαν ψηλά (για την ακρίβεια το έκαναν σπάνια) και περίμεναν τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο. Νέα απόκρουση του Βατσλίκ σε κόρνερ, στο 23′, σε σουτ του Ζίβκοβιτς από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Τα κόρνερ στο 35′ ήταν 6-1 υπέρ των γηπεδούχων.

Άμεση απάντηση στο αυτογκόλ του Μπα

Ο Μπίσεσβαρ έγινε αλλαγή λόγω ενοχλήσεων και ο Ζαμπά πήρε τη θέση του στο 40′. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα μετά το 35′ και να πάρουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Έπειτα από το πρώτο κάκιστο εικοσάλεπτο, δεν είδαν την εστία τους να κινδυνεύει, αλλά από την άλλη μεριά δεν έκαναν κάτι αξιόλογο από τη μέση και μπροστά. Λάθη, λάθη, λάθη σε μεταβιβάσεις και καθόλου καθαρό μυαλό. Κάπως έτσι, στο 42′, ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα στο σκορ. Ο Μπα έκανε φάουλ στον Άκπομ σε πλεονεκτική θέση από τα δεξιά της μεγάλης περιοχής. Ο Ζίβκοβιτς ανέλαβε την εκτέλεση και ο Μπα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, στην προσπάθειά του να διώξει με το κεφάλι. Η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα, για το 1-0 του ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα και ισοφάρισε σε 1-1, στο 44′. O Μασούρας εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, η άμυνα του ΠΑΟΚ έδιωξε προσωρινά και ο Μαντί Καμαρά έπιασε «σκαστό» δεξί σουτ στην κίνηση έξω από τη μεγάλη περιοχή. Το σουτ μπορεί να ήταν κακό, αλλά η μπάλα κατευθύνθηκε στον Τικίνιο, ο οποίος είχε παραμείνει στην πλάτη της άμυνας και με «σκαστή» κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός καλυπτόταν πεντακάθαρα από τον Βιεϊρίνια, που είχε… ξεχαστεί στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Σε ένα κακό πρώτο ημίχρονο από όλες τις απόψεις για τον Ολυμπιακό, η ομάδα κατάφερε να πάει με το 1-1 στα αποδυτήρια.

Η αλλαγή συστήματος βελτίωσε την εικόνα, αλλά μέχρι εκεί…

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δύο επιβεβλημένες αλλαγές. Ο Λαλά πήρε τη θέση του αρνητικού Ανδρούτσου και ο Μπουχαλάκης του Μπα. Έτσι, το σύστημα άλλαξε σε 4-3-3. Σωστές και οι δύο διαφοροποιήσεις, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε έναν παίκτη παραπάνω στη μεσαία γραμμή και φαινόταν αυτή η διαφορά στη ροή και την εικόνα της αναμέτρησης.

Ύστερα από φάση διαρκείας στη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, ο Ζίβκοβιτς σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, αλλά πάλι ο Βατσλίκ δήλωσε «παρών» στο 52′. Στο 53′, ο ΠΑΟΚ είχε οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Τσιγγάρα από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Ζαμπά είχε κάνει το γύρισμα από δεξιά και ο Μανωλάς έδιωξε άτσαλα πάνω στον Ζίβκοβιτς, για να στρωθεί η μπάλα στον Έλληνα χαφ των γηπεδούχων. Από λάθη συγκέντρωσης, είχαν προέλθει οι περισσότερες από τις ευκαιρίες των Ασπρόμαυρων. Αν εξαιρεθεί αυτό το κακό δίλεπτο, οι Ερυθρόλευκοι ήταν βελτιωμένοι συγκριτικά με το κακό πρώτο ημίχρονο και κρατούσαν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους.

Στο 66′, ο Μιτρίτσα πήρε τη θέση του Τσιγγάρα και στο 67′ ο Σίντκλεϊ αντικατέστησε τον Βιεϊρίνια. Το παιχνίδι δεν είχε ρυθμό στην επανάληψη και ο Ολυμπιακός, αν και είχε κάποιες καλές συνεργασίες, έψαχνε ακόμα την πρώτη του ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα σουτ του Ζαμπά στο 71′ δεν ανησύχησε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, καθώς η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Ο Βραζιλιάνος κυνηγός του ΠΑΟΚ έφυγε στην αντεπίθεση στο 74′ και πάτησε περιοχή, κάνοντας το σουτ υπό την πίεση του Μανωλά, αλλά ο Εμβιλά είχε προλάβει να βάλει το πόδι του και να κοντράρει η μπάλα, για να μπλοκάρει ο Βατσλίκ.

Ο Ολυμπιακός απείλησε στο 76′ για πρώτη φορά στο δεύτερο μέρος, με τον Μαντί Καμαρά να σεντράρει από δεξιά και τον Μασούρα να πετάγεται στην πορεία της μπάλας στο δεύτερο δοκάρι, αλλά το γύρισμά του με το αριστερό κατέληξε άουτ, με την μπάλα να προσκρούει και στην εξωτερική πλευρά του δεξιού δοκαριού. Ένα σουτ του Κούρτιτς στο 80′, εκτός μεγάλης περιοχής, δεν βρήκε στόχο. Οι ομάδες είχαν περιορίσει τα ρίσκα τους, καθώς ο χρόνος κυλούσε και κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν ήθελε να χάσει.

Στο 82′, ο Λύρατζης σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Ο Μαρτίνς ήταν ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο και μετά τις δύο αλλαγές στο 46′ η επόμενη διορθωτική κίνηση από τον πάγκο καταγράφηκε στο 87′, με τον Ελ Αραμπί να αντικαθιστά τον Τικίνιο. Στο ίδιο σημείο, έκανε δύο αλλαγές και ο ΠΑΟΚ (Σβαμπ και Σάστρε αντί των Κούρτιτς και Λύρατζη). Στο 89′, ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε χέρι του Σίντκλεϊ μετά το γύρισμα του Αγκιμπού Καμαρά, αλλά η μπάλα είχε βρει πρώτα στο σώμα και μετά στο αριστερό χέρι. Στο 90′, ο Βρουσάι αντικατέστησε τον Μασούρα. Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων, ο Βαλμπουενά πήρε τη θέση του Αγκιμπού και το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος. Ο Ολυμπιακός διατήρησε το αήττητο στο φετινό Πρωτάθλημα και τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ στους 9 βαθμούς.

ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Γήπεδο: Τούμπας

ΓΚΟΛ: 42′ αυτ. Ουσεϊνού Μπα / 44′ Τικίνιο

Διαιτητής: Λουίς Γκοντίνιο (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Ούγκο Ριμπέιρο (Πορτογαλία), Πέδρο Μότα (Πορτογαλία)
Τέταρτος: Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)
Διαιτητής VAR: Ούγκο Μιγκέλ (Πορτογαλία)
Διαιτητής AVAR: Θεόφιλος Μωϋσιάδης (ΕΠΣ Ηπείρου)

Κίτρινες κάρτες: 33′ Ζίβκοβιτς, 45’+1′ Κούρτιτς, 90’+4′ Κρέσπο / 30′ Μαντί Καμαρά, 35′ Παπασταθόπουλος, 45’+1′ Ουσεϊνού Μπα, 66′ Ρέαμπτσιουκ, 84′ Αγκιμπού Καμαρά

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης (87′ Σάστρε), Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (67′ Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας (66′ Μιτρίτσα), Κούρτιτς (87′ Σβαμπ), Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς, Άκπομ, Μπίσεσβαρ (40′ Ζαμπά).

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ουσεϊνού Μπα (46′ Μπουχαλάκης), Ανδρούτσος (46′ Λαλά), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά (90’+4′ Βαλμπουενά), Μασούρας (90′ Βρουσάι), Τικίνιο (87′ Ελ Αραμπί).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς