24.6 C
Athens

Ολυμπιακός: Να μπουν και άλλοι παίκτες στην εξίσωση

Το FWS καταγράφει τους φετινούς αριθμούς σημαντικών μονάδων του Ολυμπιακού σε δημιουργία και εκτέλεση και την ανάγκη που υπάρχει για να πάρει η ομάδα περισσότερα πράγματα από τους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές της

Το πόσο σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι ο Γιώργος Μασούρας για τον Ολυμπιακό, αποτυπώνεται πλήρως στο μοναδικό στατιστικό στοιχείο ότι όποτε σκοράρει ο διεθνής μεσοεπιθετικός η ομάδα κερδίζει. Γκολ σε 30 αγώνες ο Γιώργος, 30 νίκες ο Σύλλογος. Είτε στο Πρωτάθλημα είτε στο Κύπελλο είτε στην Ευρώπη.

Ο Μασούρας το έκανε και κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, σπάζοντας την «γκίνια» των 10 συνεχόμενων αγώνων (σε όλες τις διοργανώσεις) χωρίς να σκοράρει. Έχουμε αναλύσει στο παρελθόν το σύστημα 3-4-3, θα το κάνουμε ακόμα περισσότερο και στο μέλλον, αλλά είναι μία διάταξη που ευνοεί σε απόλυτο βαθμό τον 28χρονο κυνηγό, ο οποίος πρέπει να παίζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον εκάστοτε σέντερ φορ και να πατάει το «κουτί».

Σε αυτό το σύστημα, ως περιφερειακός επιθετικός που είναι και η κανονική του θέση, ο Μασούρας μπορεί να βάζει 20+γκολ κάθε σεζόν γιατί «μυρίζεται» τη φάση, όπως έκανε απέναντι στους Ηπειρώτες μετά το λανθασμένο γύρισμα του Μανώλη Σάλιακα με το κεφάλι, έχει επιθετικό ένστικτο και κάτι ακόμα, ξεχωριστό και πολύτιμο: την άμεση εκτέλεση και με τα δύο πόδια, αλλά και το κεφάλι. Με μία επαφή, χωρίς να το πολυσκεφτεί. Αν είχε και ντρίμπλα στο ρεπερτόριο, θα έπαιζε ως εξτρέμ και θα είχε τελειοποιήσει το παιχνίδι του. Ο Μασούρας έφτασε τα 7 γκολ (έχει και τέσσερις ασίστ σε 26 συμμετοχές), ενώ την περασμένη σεζόν είχε 15 γκολ και 6 ασίστ σε 49 συμμετοχές. Πάντως, ουδέποτε τέθηκε θέμα συνέπειας για τον Μασούρα, ο οποίος πέρασε ένα φυσιολογικό διάστημα ντεφορμαρίσματος.

Είναι ζωτικής σημασίας και απόλυτα αναγκαίο για τον Ολυμπιακό να αρχίσει να βρίσκει γκολ από τους παίκτες του κέντρου και γενικότερα της μεσοεπιθετικής γραμμής. Προς το παρόν, η μεσαία γραμμή πλήττεται λόγω των απουσιών (Μπουχαλάκη, Αγκιμπού Καμαρά, Κούντε), την ώρα που οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά σε επίπεδο δημιουργίας και εκτέλεσης δεν έχουν πλησιάσει καν τους αριθμούς της περασμένης σεζόν.  Ο Γάλλος έχει 1 γκολ και τρεις ασίστ σε 25 συμμετοχές (6 γκολ και 2 ασίστ μέτρησε την περασμένη σεζόν), ενώ ο χαφ από τη Γουινέα έχει μόλις 2 γκολ και μία ασίστ σε 28 συμμετοχές (4 γκολ και τέσσερις ασίστ την προηγούμενη σεζόν). Ο Μαντί δεν έχει σκοράρει καν στο φετινό Πρωτάθλημα (σε 16 αναμετρήσεις), ενώ το τελευταίο του γκολ σημειώθηκε στις 19/8/21 κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας (3-0)!

Ως θετικό σημάδι μπορεί να χαρακτηριστεί η επιστροφή του Τικίνιο στα γκολ. Σε επίπεδο Πρωταθλήματος, ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε να σκοράρει από τις 30/10/21 και την εκτός έδρας νίκη επί του Παναιτωλικού με 2-1. Μέχρι και πριν από το ματς με τον ΠΑΣ, είχαν μεσολαβήσει άλλα τρία γκολ: το νικητήριο με τη Φενέρμπαχτσε (1-0) για τη φάση των ομίλων του Europa League και τα δύο με τον Λεβαδειακό στη ρεβάνς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τους «16» του Κυπέλλου (2-0). Τρία γκολ σε 15 ματς για σέντερ φορ στον Ολυμπιακό, είναι λίγα. Από εκεί και πέρα, πενιχρή είναι η προσφορά των μεσοεπιθετικών της ομάδας. Είτε wingers είτε επιθετικοί μέσοι. Ο Βαλμπουενά έχει το «χρυσό» γκολ με τον Βόλο (2-1), αλλά μόνο ένα (συν τις 7 ασίστ σε 23 συμμετοχές), ο Βρουσάι έχει 1 γκολ και τρεις ασίστ σε 19 αγώνες, ο Ονιεκούρου 1 γκολ και μία ασίστ σε 21 ματς, ο Λόπες 2 γκολ και 2 ασίστ σε 20 συμμετοχές και ο Ροντρίγκες ούτε γκολ ούτε ασίστ σε 7 αγώνες.

Έχοντας αναλύσει μία σειρά από λόγους για την έλλειψη έντασης και ενέργειας που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει πάρει πολλά πράγματα από τους παίκτες που πρέπει να τα προσφέρουν με μεγαλύτερη συχνότητα και συνέπεια. Έτσι, μένει να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά μονίμως ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος έχει 15 γκολ σε 28 συμμετοχές, αν και ο Μαροκινός παρουσιάζεται ένα «κλικ» πιο κάτω σε ένταση και επιρροή συγκριτικά με τις δύο πρώτες σεζόν του, όπου σπάνια αναλάμβανε την εκτέλεση των πέναλτι. Φέτος, τα 5 από τα 15 γκολ του 35χρονου σκόρερ ολκής έχουν προέλθει από την άσπρη βούλα.

Σε όλα αυτά, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο πόσο έχει λείψει από τον Ολυμπιακό ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επιστροφής του στην αγωνιστική δράση έπειτα από τον Ιούνιο του 2021 και τον δεύτερο σοβαρό τραυματισμό σε γόνατο (πρώτα στο δεξί και μετά στο αριστερό) την τελευταία τριετία. Με τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή διαθέσιμο, ακόμα και σε αυτήν την ιδιαίτερη σεζόν, ο Ολυμπιακός θα ήταν πολύ καλύτερος σε δημιουργία και εκτέλεση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς