23.8 C
Athens

Ολυμπιακός: Βελτιωμένος, αλλά χωρίς ενίσχυση θα ψάχνει υπερβάσεις

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τις αδυναμίες των Ερυθρολεύκων που τιμώρησε ο Στερν και επισημαίνει πως η βελτίωση σε μπλοκ-άμυνα δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδευτεί από διορθωτικές κινήσεις

Για περισσότερες από δύο ώρες το βράδυ της Παρασκευής, κάθε θεατής απόλαυσε εκπληκτικό βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φοίνικα στο Ρέντη: Οι Συριανοί πήραν μια πολύτιμη νίκη απέναντι στους ανεβασμένους Ερυθρόλευκους που υστέρησαν στην επίθεση και δεν είχαν καθαρό μυαλό σε κρίσιμες μπάλες.

Ο Φοίνικας απέδειξε έναν μήνα μετά το Super Cup στη Ρόδο πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο με την αλλαγή προπονητή. Η ένταση στις προπονήσεις αποτυπώνεται πλέον και στο τάραφλεξ, οι Συριανοί δίνουν μάχη για κάθε μπάλα και φυσικά η παρουσία του Τζούριτς – που έχει ηγετικά χαρακτηριστικά στο κέντρο – τους ανεβάζει επίπεδο στο φιλέ και δεν θυμίζουν την ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν άσχημα.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΝ ΚΑΙ Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΣΟΥΕΛΟ

Η είδηση στη ματσάρα του Ρέντη είναι πως ο Ζίγκα Στερν βρίσκεται ξανά εδώ. Ο Σλοβένος διεθνής ακραίος έκανε σπουδαία εμφάνιση με 15/24 επιθέσεις, 1 άσο (και πολλά ακόμα σέρβις που χάλασαν την υποδοχή του Ολυμπιακού και έχτισαν σερί) αλλά και 44% στην υποδοχή. Γεμάτο παιχνίδι, σημάδι πως βρίσκει ξανά τη φόρμα του σε ένα σημείο της σεζόν που η ομάδα του τον έχει ανάγκη και απέναντι στον προπονητή που έχει στην εθνική της χώρας του.

στερν

Σε μια αναμέτρηση πέντε σετ και πολλών πόντων, ένας άλλος πρώην παίκτης του Αλμπέρτο Τζουλιάνι, ο Κουβανός Ιερεσουέλο είχε την ψυχραιμία – μέσα στον εκνευρισμό που έβγαλε σε γενικές γραμμές – να κάνει σωστές επιλογές στην επίθεση όταν η μπάλα έκαιγε δίχως να φορτώσει αποκλειστικά έναν παίκτη του με τις περισσότερες πάσες.

Ίσως κατά διαστήματα να «κούρασε» τον Μιχάλοβιτς που εκείνος με τη σειρά του έπαιζε βεβιασμένα ψάχνοντας άσκοπα το μπλοκ άουτ, ωστόσο σε γενικές γραμμές πήρε σωστές αποφάσεις και σε αυτό συνέβαλε και η ισορροπία στην υποδοχή. Όσον αφορά στον Σλοβάκο διαγώνιο, ισχύει αυτό που λέγαμε από την αρχή της χρονιάς: Δεν είναι ο λαμπερός παίκτης που θα τρομάξει, αλλά αποδεικνύεται αποτελεσματικός όταν τον έχει ανάγκη ο Φοίνικας.

Σε κρίσιμο σημείο στο τάι μπρέικ τελείωσε την επίθεση, πήγε στο σέρβις και άλλαξε το σέρβις του κάνοντας ένα φαλτσαριστό που μπέρδεψε τον Δαλακούρα και επέτρεψε στον Τζούριτς με πέναλτι να δώσει τη νίκη στους Συριανούς στο φιλέ.

 

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του Φοίνικα στη μάχη για τον τίτλο. Όμως, στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν έχει την ευκαιρία να κάνει ένα καλό ντεμαράζ αποτελεσμάτων και να κοντράρει τους υπόλοιπους στα ίσα για ένα καλύτερο πλασάρισμα αλλά και για το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ.

Ο ΜΙΓΙΑΪΛΟΒΙΤΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ ΞΑΝΑ

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Είναι προφανές πως υπάρχει αγωνιστική διαφορά και βελτίωση αυτές τις δύο εβδομάδες με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι στον πάγκο. Είναι επίσης σαφές πως ο Ιταλός ανέλαβε μια ομάδα που δεν έκανε τα βασικά όπως μπλοκ, άμυνα και υποδοχή σε καλό επίπεδο. Ή καλύτερα στο επίπεδο μιας ομάδας που διεκδικεί και υπερασπίζεται τίτλους.

Ωστόσο, η κλεψύδρα αδειάζει και χρόνος για παραπάνω λάθη δεν υπάρχει. Ήδη οι Ερυθρόλευκοι έχουν χάσει εντός έδρας πέντε βαθμούς από Παναθηναϊκό – Φοίνικα και πριν ξεκινήσει η Γ’ φάση έχουν να παίξουν με τον ΠΑΟΚ και τους Πράσινους εκτός έδρας.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θα περίμεναν καλύτερη εικόνα από τους Σέρβους ακραίους, αλλά εδώ δεν χωρούν συναισθηματισμοί και ευχές: Ο Μιγιαΐλοβιτς έδειξε ξανά πως πέρα από κάποια ξεσπάσματα λόγω πάθους, δεν είναι ο περσινός παίκτης.

Έχει ήδη χάσει έναν μήνα λόγω τραυματισμού και ήταν απογοητευτικός με τον Φοίνικα. Το προσπαθούσε, αλλά η γλώσσα του σώματος έλεγε άλλα. Ειδικά ο τρόπος που χτυπούσε ακόμα κι όταν δεν ήταν καλά στημένο το μπλοκ, έδειχναν πως ο Σέρβος δεν είναι σε κατάσταση να ακολουθήσει τον ρυθμό σε επίθεση και υποδοχή.

 

Από την άλλη ο Πέριτς είναι δεδομένο πως έχει ποιότητα και φαίνεται στα χτυπήματα του (ειδικά στην ευθεία) αλλά στην υποδοχή – και όσο δεν έχει βοήθειες – είναι μαύρη τρύπα που εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι.

ΛΕΙΠΕΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΚΟΤΩΜΕΝΗ ΜΠΑΛΑ

Η συζήτηση εκ των πραγμάτων γυρίζει στο καλοκαίρι, όταν στήθηκε το ρόστερ. Ηγέτης σαν τον Φρομ να πάρει στις πλάτες του τον Ολυμπιακό όταν τον χρειάζεται δεν υπάρχει και σε συνδυασμό με τη φετινή ανισορροπία που παρουσιάζει ο Μιγιαΐλοβιτς στην υποδοχή το πρόβλημα διογκώνεται.

Ως διαγώνιος ο Ζουπάνη ήταν φιλότιμος και βοήθησε και στην άμυνα απλώς η παρουσία του σε αυτή τη θέση προϋποθέτει την παρουσία ενός έξτρα ξένου σε άλλη θέση (κέντρο ή πάσα). Η υπομονή για τον Έγκλεσκαλνς και η απουσία ενός παίκτη που θα κάνει τη διαφορά ήδη έφερε απώλεια δύο βαθμών πριν τον ΠΑΟΚ.

ζουπάνη

Επομένως, κάποιες ατυχείς επιλογές του καλοκαιριού – όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων – συνοδεύτηκαν από την απουσία μιας γρήγορης και αποτελεσματικής μεταγραφής νωρίς τον Ιανουάριο αλλά και από την απόκτηση ενός πασαδόρου που τον ήθελε ο προηγούμενος προπονητής ο οποίος τελικά αποχώρησε οπότε αλλαγή δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.

ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Από την πλευρά του ο Ιταλός προπονητής διορθώνει αρκετές ανορθογραφίες και στήνει εκ νέου μια ομάδα που παλεύει περισσότερο στο μπλοκ άμυνα (αρκεί μια ματιά στα προ μηνός στατιστικά απέναντι στον Φοίνικα) και βάζει τον πρώτο χρόνο ξανά στο παιχνίδι της.

Καλύτερος έλεγχος του ρυθμού, υψηλότερη ένταση στα ράλι μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από τον πάγκο και στοχευμένες αλλαγές ανάλογα με την εικόνα και το σημείο του αγώνα όπως η αλλαγή Πέριτς – Δαλακούρα στο δεύτερο σετ με το σκορ στο 22-21. Εν τέλει, ο Ολυμπιακός δεν βρήκε απάντηση στα χτυπήματα του Στερν στη μικρή διαγώνιο και δεν τέλειωσε το ματς μετά τον άσσο του Πέριτς στο 14-13 στο τάι μπρέικ.

Τι μένει τώρα για τους Ερυθρόλευκους; Να συνεχίσουν με την ίδια ένταση γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει και όσο είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις εφόσον το επιτρέπει η αγορά (μιας και είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου) γιατί δεν έχει νόημα να γίνει απλώς μια κίνηση για να γίνει. Η εκτίμηση μας είναι πως τη δεδομένη στιγμή χρειάζονται τουλάχιστον δύο παίκτες.

Ακόμα κι ένας απλός φίλος της ομάδας αντιλαμβάνεται πως χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις αλλά ας υπολογίσουμε δύο παραμέτρους: Για να αποκτηθεί αθλητής στα μέσα της σεζόν χρειάζεται να καταβληθούν αποζημιώσεις σε αυτούς που πρέπει να αποχωρήσουν, να βγει η ομάδα εκτός μπάτζετ για να δοθούν μεγαλύτερα συμβόλαια σε παίκτες που θα έρθουν μεσούσης της σεζόν.

Και αυτά δεν είναι απλά πράγματα σε μια εποχή που δεν μπορεί να κοπεί καλά-καλά εισιτήριο στο γήπεδο. Όχι όμως πως το Ρέντη ήταν γεμάτο ειδικά στο βόλεϊ που μιλάμε για μια ομάδα με ιστορία και τίτλους: Και εδώ είναι που χρειάζεται η στήριξη του κόσμου.

Από εκεί και έπειτα και ανεξαρτήτως τελικής κατάληξης της σεζόν, στο βάθος υπάρχει το καλοκαίρι και ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η παραμονή του Τζουλιάνι σε συνδυασμό με ορθολογικό – δίχως εντυπωσιασμούς – στήσιμο του ρόστερ που θα έχει τη σφραγίδα του σπουδαίου Ιταλού.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο ξένος Τύπος για την τεσσάρα του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ: «Σκληρό χτύπημα Μεντιλίμπαρ σε Έμερι»

Η ιστορική νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Άστον Βίλα έγινε πρώτο θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους Άγγλους να γράφουν για το «βουνό» που έχει να ανέβει η ομάδα του Μπέρμιγχαμ ενόψει της ρεβάνς και τους Ισπανούς να στέκονται στη μάχη του Μεντιλίμπαρ με τον Έμερι στους πάγκους

Βαθμολογία UEFA: Ο Ολυμπιακός κρατάει ζωντανό τον στόχο της 15ης θέσης για την Ελλάδα

Οι Ερυθρόλευκοι άλωσαν με «τεσσάρα» την έδρα της Άστον Βίλα και ζουν με το όνειρο της πρόκρισης στον τελικό του Conference League, κρατώντας στις πλάτες τους την Ελλάδα που δίνει μάχη για την προνομιούχο 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA

Ερυθρόλευκη τρέλα από χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές του Μπέρμιγχαμ (pics)

Παράνοια και παραζάλη από χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού, που πλημμύρησαν ξανά το «Ελ. Βενιζέλος» το πρωινό της Μ. Παρασκευής για να αποθεώσουν την αρμάδα του Μεντιλίμπαρ ζητώντας το ευρωπαϊκό, μετά τον άθλο στην έδρα της Άστον Βίλα