16.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Θα έρθουν και τέτοιες βραδιές, αλλά το ΣΕΦ πρέπει να παραμείνει «φρούριο»

Ο Ολυμπιακός υπέστη δεύτερη διαδοχική ήττα με σχεδόν τον ίδιο τρόπο, αλλά το «κλειδί» για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα θα είναι η προστασία της «απόλυτης» έδρας του. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα με πανομοιότυπο τρόπο έπειτα από ένα δύσκολο διάστημα λόγω κορωνοϊού. Τα ελαφρυντικά αποτελούν πραγματικότητα και είναι σαφές ότι η ομάδα αποδιοργανώθηκε μετά την καθολική επικράτηση επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στις τάξεις του τμήματος.

Σχεδόν όλες οι ομάδες, όμως, αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση και οι Ερυθρόλευκοι καλούνται άμεσα να επανέλθουν στο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο που βρίσκονταν μέχρι τις γιορτές. Το ρεκόρ είναι μια χαρά (12-7) για τα δεδομένα αυτής της ανταγωνιστικής διοργάνωσης, αν και δύο-τρεις ήττες μακριά από το ΣΕΦ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και η Ευρωλίγκα φρόντισε να ζορίσει ακόμα περισσότερο τους Πειραιώτες, με τα τρία εξ αναβολής ματς να ορίζονται μέσα στον Μάρτιο και να αυξάνουν το έτσι και αλλιώς επιβαρυμένο πρόγραμμα της ομάδας, που θα δώσει 9 ματς μέσα σε διάστημα 24 ημερών.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ, όπως και στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε, την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας ένα κάκιστο τρίτο δεκάλεπτο. Η Μακάμπι πήρε ψυχολογία, ο Ζίζιτς έστησε πάρτι στη ρακέτα και ορισμένες κακές επιθετικές επιλογές, σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη (15). Η ισραηλινή ομάδα ήταν πιο συγκρεντρωμένη, υπέπεσε μόλις σε 4 λάθη σε όλο το ματς, ενώ οι Πειραιώτες τη βρήκαν σε περίεργη συγκυρία. Η Μακάμπι προερχόταν από 8 σερί ήττες στην Ευρωλίγκα και αγωνιστική απραξία τριών περίπου εβδομάδων, οπότε έβγαλε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο.

https://athlosnews.gr/makkisik-den-xero-ti-symvainei-prepei-na-vroume-ti-ftaiei-kai-na-to-diorthosoume/

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν μόλις 6 πόντους από τους γκαρντ στο πρώτο ημίχρονο (4 ο Ντόρσεϊ, 2 ο Σλούκας), τρεις από τον Βεζένκοβ, αλλά βρίσκονταν μόλις στο -2 και μέσα στο παιχνίδι. Οι Πρίντεζης, ΜακΚίσικ και Παπανικολάου είχαν κρατήσει την ομάδα σε αυτό το διάστημα, κυρίως επιθετικά (με 9, 9 και 7 πόντους αντίστοιχα). Για να παραμείνει, όμως, ο Ολυμπιακός ανταγωνιστικός μέχρι το φινάλε έπρεπε να ανεβάσουν «στροφές» οι γκαρντ και οι ηγέτες της ομάδας. Αυτό δεν έγινε και μοιραία ήρθε η ήττα.

Ο Ολυμπιακός έχει ομοιογενές σύνολο και ένα από τα φετινά του «όπλα» είναι πως εμφανίζει σχεδόν σε κάθε ματς και διαφορετικό πρωταγωνιστή. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, πάντως, κάποιοι παίκτες πρέπει να είναι σταθερά αποδοτικοί και συνεπείς στο σκοράρισμα, για να τραβούν στα δύσκολα το κάρο από τη λάσπη. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να προστατευτεί η «παντοδυναμία» του ΣΕΦ και το εντυπωσιακό 9-0 να γίνει… 10-0 στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί «διαβολοβδομάδα» και νέα διπλή έξοδος κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια στην Ισπανία.

To δείγμα είναι μικρό για να ειπωθεί πως η ομάδα κάνει αγωνιστική «κοιλιά», αλλά είναι δεδομένο πως όλες οι ομάδες έχουν περάσει από αυτήν τη διαδικασία. Ήδη, ορισμένες την έχουν συναντήσει. Η άμυνα, λοιπόν, πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ξανά και να ξεπεράσει άμεσα το γεγονός του επηρεασμού από την πανδημία. Ο Ολυμπιακός βρίσκει ρυθμό στην επίθεση μέσα από την άμυνα, το επιθετικό τρανζίσιον, την κίνηση χωρίς την μπάλα, αλλά και τη γρήγορη κυκλοφορία στο σετ παιχνίδι. Όλα αυτά «απουσίαζαν» στις δύο συνεχόμενες ευρωπαϊκές ήττες. Θα έρθουν και τέτοιες κακές βραδιές, το θέμα είναι να μη γίνουν συνήθεια από εδώ και πέρα.

Και κάτι για τον Γιώργο Πρίντεζη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην τρέχουσα σεζόν και πρέπει να επισημανθεί. Με τον Έλληνα φόργουορντ τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και το Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη παρουσία του στην αναμέτρηση και συγκεκριμένα τη δεύτερη περίοδο. Και στα δύο ματς, ο αρχηγός της ομάδας μπήκε αλλαγή ξανά προς το φινάλε του αγώνα (μένοντας πολλή ώρα στον πάγκο), όταν το ματς είχε κριθεί και ενώ ήταν εμφανώς εντός κλίματος. Δεν έχει χαριστεί κάτι στον εμβληματικό αθλητή του μπασκετικού τμήματος, αλλά παραμένει χρησιμότατος και το αποδεικνύει στην πράξη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς