21 C
Athens

Αλβανία: Γήπεδο ομάδας που έπαιζε στην Ευρώπη πριν από 11 χρόνια έγινε μαντρί για κατσίκες

Μπορεί στην Ελλάδα να γίνεται έντονη κριτική για το πώς δεν αξιοποιήθηκαν τα Ολυμπιακά έργα του 2004, όμως στην Αλβανία πήγαν τη γενικότερη εγκατάλειψη σε άλλο level.

Από κει που το γήπεδο της γνωστής στην Ελλάδα, Μπέσα, υποδεχόταν ευρωπαϊκούς αγώνες, σήμερα οι φιλοξενούμενοι του δεν είναι ομάδες αλλά αγριοκάτσικα που βρήκαν μία μόνιμη οικία…

Καβάι, 2010. Έντεκα περίπου χρόνια πριν ο Ολυμπιακός είχε επισκεφθεί την συγκεκριμένη πόλη για να αντιμετωπίσει την Μπέσα, ενόψει προκριματικών του Europa League. Η ομάδα της γειτονικής χώρας μπορεί να ηττήθηκε με 0-5 στο επίμαχο παιχνίδι (και 6-1 στο Καραϊσκάκης) όμως το γεγονός πως έφτασε μέχρι αυτό το σημείο έφερε χαμόγελα στους οπαδούς της.

Το Bessa Stadium μπορεί να μην αποτελούσε ένα σύγχρονο «διαμάντι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εντούτοις ήταν αρκετά αξιοπρεπές για να φιλοξενεί αγώνες μίας μεσαίας ομάδας της Kategoria Superiore (Α’ Εθνική της Αλβανίας).

Καβάι, 2021. Ο σύλλογος τον οποίο απέκλεισαν οι Ερυθρόλευκοι τότε, πλέον βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Oι Κίτρινοι όχι απλά δεν αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία, αλλά προσπαθούν μάλιστα να παραμείνουν στην δεύτερη.

Η οικονομική κατάσταση της ομάδας την ανάγκασε να μετακομίσει στο πολύ μικρότερο Λοζ Βογκέλ, με αποτέλεσμα η προηγούμενη έδρα της να μείνει στο έλεος του Θεού. Η μάλλον καλύτερα στο έλεος των… γιδιών. Κι όμως, από κει που το Bessa Stadium φιλοξενούσε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η Γκρασχόπερς, σήμερα φιλοξενεί κατσίκες. Τα συγκεκριμένα ζώα βόσκουν στον χλοοτάπητα και η κύρια κερκίδα έχει μετατραπεί σε στάβλο.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς