17.7 C
Athens

Εμπλοκή στο Eurogroup για «μαξιλάρι» και επιμήκυνση δανείων

Η συζήτηση διεκόπη στις 7 μ.μ. και ακολούθησαν τριμερείς διαβουλεύσεις • Σκληρή γραμμή από Γερμανία • Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελική συμφωνία

Στο χρόνο επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και στο ύψος της δόσης προς την Ελλάδα, «κόλλησαν» λίγο πριν τις 7 το απόγευμα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες και χρειάστηκε να διακοπεί η συζήτηση στο Eurogroup, για να γίνουν διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις.

Σα να μην έφυγε ποτέ ο Σόιμπλε…

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει και για το «μαξιλάρι» ασφαλείας που επρόκειτο να έδιναν στην Ελλάδα και το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σ’ αυτό το σημείο το Βερολίνο διαφωνεί και για το λόγο αυτό γίνονταν διαρκείς συσκέψεις. Το κλίμα είναι σαν να μην έφυγε ποτέ ο… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι, αφού και ο διάδοχός του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, παρουσιάζεται το ίδιο άτεγκτος σε κάποια θέματα.

Οι πληροφορίες θέλουν αρχικά να κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τα επιτελεία τους. Παρόλο που οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο ήταν φειδωλές, ωστόσο, όλοι μιλούσαν για ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που κυρίως πήγαζε από το «όχι σε όλα» της γερμανικής πλευράς.

Τριμερής Τσακαλώτου με Λεμέρ και Σολτς

Λίγο αργότερα πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ, ενημέρωσε για συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας, Μπρούνο Λεμέρ και Ολαφ Σολτς, με κύριο θέμα συζήτησης το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και τον χρόνο επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ελάφρυνσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 85 δισ. ευρώ. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά.

Ο στόχος, πάντως, για επίτευξη συνολικής συμφωνίας σήμερα, όπως τον εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, κατά την έναρξη του Eurogroup παραμένει.

Ποιες θα είναι οι δεσμεύσεις

Με δεδομένο πως το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν θα είναι το σχέδιο, βάσει του οποίου θα βαδίσει η χώρα ως το 2022, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κείμενο-παράρτημα που ενδέχεται να συνοδεύει την απόφαση του Eurogroup.

Εκεί θα αναφέρονται καθαρά τα χρονικά όρια υλοποίησης των δεσμεύσεων (όπως συμβαίνει και στα μνημόνια). Εκδοχές (draft) κυκλοφορούν από χθες στο Λουξεμβούργο ωστόσο μένει να φανεί αν θα κλειδώσει απόψε η τελική μορφή του κειμένου των δεσμεύσεων και αν θα δημοσιοποιηθεί.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι γνωστό ότι θα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δεσμεύσεις:

  • Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων
  • Η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) θα εφαρμοστούν κανονικά.
  • Τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.
  • Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ
  • Αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020. Ενδέχεται να κρύβει νέες αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές»
  • Περαιτέρω κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
  • Αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας ως τα μέσα του 2019 με καθολική εφαρμογή της νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση»
  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις των μονίμων διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο
  • Συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με την ΤτΕ
  • Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών
  • Μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας με την τεχνική βοήθεια του SRSS, δηλαδή της μόνιμης δύναμης τεχνοκρατών της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης
  • Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων
  • Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020
  • Aνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς