22.4 C
Athens

Μόνο η ΕΠΟ μπορεί να ανατρέψει απόφαση της ΕΠΟ

Ο Χρήστος Υφαντής εξηγεί γιατί η Super League δεν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει οπουδήποτε προκειμένου να ανατρέψει αποφάσεις της Ε.Ε. της ΕΠΟ

Την απόφαση της να προσφύγει εναντίον της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για το θέμα της εναρμόνισης των προκηρύξεων των δύο επαγγελματικών Λιγκών σχετικώς με τον προβιβασμό και υποβιβασμό «στα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα» δημοσιοποίησε η Super League μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου την Παρασκευή 24.08.2016 και… γύρισε πλευρό στο κρεββάτι.

Προηγουμένως, είχε αποφασίσει, επίσης, πως θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τη δική της προκήρυξη, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα λάβει υπόψη της την απόφαση της ΕΠΟ «και αν θέλουν να έρθουν να το καταργήσουν»…

Πολεμικοί, υποτίθεται, οι τόνοι μεταξύ της πρώτης τη τάξει διοργανώτριας και της Ομοσπονδίας. Τρικυμία εν ποτηρίω απαντούν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τη διοικητική οικονομία του ποδοσφαίρου και μπαίνουν στον κόπο να αναγνώσουν κανονισμούς.

Οι απειλές της Super League, περί προσφυγής στα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα, ήταν το τυράκι που κατάπιαν κάποια από τα μέλη της για να συναινέσουν στην έναρξη του πρωταθλήματος κανονικά και σωστά αποφάσισαν να το καταπιούν.

Προς δική τους ικανοποίηση αναγγέλεται πως η Super League δεν έχει καμία δυνατότητα να προσφύγει σε κανένα θεσμοθετημένο όργανο εναντίον της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για μερικούς πολύ συγκεκριμένους και γνωστούς στους ειδικούς λόγους.

Στα πολιτικά δικαστήρια δεν μπορεί να προσφύγει, καθώς υπάρχουν σκληρότατες καταστατικές και κανονιστικές δεσμεύσεις, που απαγορεύουν ρητώς ακόμη και τη σκέψη ανάλογης προσφυγής, καθώς μια τέτοια ενέργεια παράγει σε βάρος της Ένωσης βαρύτατες ποινές, που φθάνουν μέχρι την αναστολή ιδιότητας μέλους. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή η παράθεση των άρθρων αλλά είναι γνωστά στους πάντες.

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου που νόμιμα θα μπορούσε, ως αρμόδιο θεσμοθετημένο όργανο για την σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επίλυση όλων των  διαφορών μεταξύ Ένωσης και ΕΠΟ, να προσφύγει, απλώς … δεν μπορεί να το πράξει. Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου, δεν προσβάλλονται ενώπιον ουδενός οργάνου και για κανένα λόγο. Άρα δεν προσβάλλονται ούτε ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου.

Σε απλά ελληνικά «από παντού της την έχουν στημένη» της Super League και οι δημοσιοποιήσεις ανάλογων δήθεν σημαντικών αποφάσεων είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Με άλλα λόγια « λέμε και καμία μα….. κία να περάσει η ώρα» για να θυμηθούμε και το γνωστό ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι.

Μοναδική περίπτωση να αλλάξει η απόφαση της ΕΠΟ είναι να κινήσει η ίδια η Ομοσπονδία διαδικασία αλλαγής με δικές της συντεταγμένες πολιτικές προϋποθέσεις, εκτιμώντας ότι απαιτείται αλλαγή. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση και για κανένα λόγο.

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς