20.8 C
Athens

Pfizer: Αποτελεσματική η 3η δόση του εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον

Η 3η δόση του εμβολίου για τον Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσει και τη μετάλλαξη Όμικρον, ανακοίνωσαν από κοινού οι Pfizer Inc. και BioNTech SE.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι μπορεί οι δύο δόσεις του σκευάσματος τους να είχαν χαμηλότερη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της νέας παραλλαγής, ωστόσο η τρίτη δόση προκάλεσε αύξηση των αντισωμάτων κατά 25 φορές, ανάλογη δηλαδή με αυτή που παρατηρήθηκε μετά τις δύο δόσεις απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και τις μετέπειτα μεταλλάξεις.

BioNTech και Pfizer επιβεβαίωσαν ότι εάν χρειαστεί, θα είναι σε θέση να χορηγήσουν σύντομα, τον επόμενο Μάρτιο, ένα εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε: «Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση. Το να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο πρώτες δόσεις και την ενισχυτική παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για να αποτραπεί η μετάδοση της COVID-19», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σημείωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς