21.8 C
Athens

Ραϊκόνεν: Αν γύριζα πίσω τον χρόνο δεν θα άλλαζα τίποτα στην καριέρα μου

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Κίμι Ραϊκόνεν, αποφάσισε να αποχωρήσει από την Φόρμουλα Ενα.

Μετά από μία πλούσια καριέρα που είχε διάρκεια 19 ετών και απολογισμό 21 νίκες σε Grand Prix κι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο Φινλανδός «πιλότος» θα οδηγήσει μονοθέσιο για τελευταία φορά, στον αγώνα που θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 12/12 στο Αμπου Ντάμπι και θα κρίνει τον εφετινό πρωταθλητή, ανάμεσα στον Λιούις Χάμιλτον και στον Μαξ Φερστάπεν.

Με αφορμή την απόφασή του, 42χρονος Ραϊκόνεν παραχώρησε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), επισημαίνοντας ότι δεν θα άλλαζε τίποτε από την καριέρα του.

Ο Κίμι Ραϊκόνεν, έχει διανύσει 92.202 (!) χιλιόμετρα σε Grand Prix, κάτι που σημαίνει ότι εντός πίστας, έχει κάνει 2,3 φορές τον Γύρο της Γης. Και ερωτηθείς για τις αναμνήσεις του, απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι με τα χρόνια κάνεις πολλούς γύρους και χιλιόμετρα. Και προφανώς, κατακτώντας το πρωτάθλημα (σ.σ. το 2007 με τη Ferrari). Γι’ αυτό είμαστε όλοι εδώ, για να προσπαθήσουμε να πάρουμε τον τίτλο. Αυτή, είναι ίσως η καλύτερη ανάμνηση, αν και υπάρχουν κι άλλες».

Στην συνέχεια, ο έμπειρος οδηγός ξεκαθάρισε ότι δεν θα άλλαζε τίποτε από όλα αυτά τα χρόνια: «Όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα», ενώ αναφερόμενος στην καλύτερη χρονιά του, σχολίασε: «Εάν κοιτάξεις τα αποτελέσματα, το 2007. Διαφορετικά, κάθε χρόνο υπάρχουν καλές στιγμές και κακές στιγμές, όπως στην ζωή. Μερικές ημέρες είναι χειρότερες από άλλες, επειδή κοιμήθηκες άσχημα ή επειδή είναι απλά σάπιες! Εάν για πάρα πολλά χρόνια, ήταν απλά χειρότερο από ωραίο, ποτέ δεν θα είχα μείνει τόσο πολύ. Δεν είναι πάντα ευχάριστο να φεύγεις από το σπίτι για μια πτήση 10 ωρών. Ποτέ δεν ανυπομονώ και λέω στον εαυτό μου κάθε φορά: «Και σκ..ά»! Αλλά όταν βρεις τον εαυτό σου, κάνοντας αυτό για το οποίο ήλθες την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, είναι μια χαρά! Υπό αυτήν την οπτική, χαίρομαι που βλέπω το τέλος».

Οσον αφορά τον καλύτερο αντίπαλο του, ο Ραϊκόνεν δεν διστάζει στιγμή ν΄ απαντήσει: «Ο Μίκαελ (σ.σ. Σουμάχερ), νομίζω. Αγωνιζόμουν εναντίον του για πολλά χρόνια και κάναμε πολλούς καλούς αγώνες», ενώ για τον αγαπημένο “ομόσταυλό” του, είπε: «Είχα καλή σχέση με όλους, ακόμα κι εάν, φυσικά, μπορεί να γίνει λίγο “καυτή” μερικές φορές για πολλούς λόγους. Ίσως ο Σεμπάστιαν Φέτελ, επειδή γνωριζόμασταν καλύτερα. Και με τον Αντόνιο Τζιοβινάτσι γνωριζόμασταν από την Ferrari πριν γίνουμε μέλη της ομάδας. Και αυτό έκανε την διαφορά».

Αναφερόμενος στις ομάδες του, ο έμπειρος «πιλότος», τόνισε: «Όλες οι ομάδες μου ήταν από διαφορετικές χώρες και χρειάζονται αλλαγές για να συνεργασθείς με διαφορετικές εθνικότητες (σ.σ. Sauber το 2001, Alfa Romeo μεταξύ 2019 και 2021, McLaren 2002-2006, Lotus 2012-2013, Ferrari 2007-2009 και 2014-2018). Όμως, στις περισσότερες ομάδες, έμεινα αρκετά, κάτι που δείχνει ότι περνούσα καλά».

Ακολούθως, ο Ραϊκόνεν κλήθηκε ν΄αποκαλύψει την καλύτερη συμβουλή που δέχθηκε: «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να μου δώσουν συμβουλές, αλλά πραγματικά, δεν άκουγα! Πάντα σκεφτόμουν να προσπαθήσω να ζήσω με τον καλύτερο τρόπο για εμένα. Στην εργασία, εάν είχα επιλογή, δεν θα έκανα τα περισσότερα από αυτά που μου ζητούσαν, αλλά στον τρόπο που ζεις την προσωπική σου ζωή, πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Εάν προσπαθήσεις να κάνεις αυτό που θέλουν οι άλλοι, μπορεί να χρειασθούν ένα ή δύο χρόνια, αλλά δεν θα… τελειώσει καλά. Χαίρομαι που έζησα σε αρμονία με τον εαυτό μου. Καλά ή κακά, μπορώ να το δεχτώ γιατί είναι οι αποφάσεις μου».

Ο Ραϊκόνεν μίλησε και για τις λακωνικές απαντήσεις, που τον χαρακτήρισαν κατά την διάρκεια της καριέρας του: «Δεν ξέρω ποιο είναι το μυστικό. Ετσι λειτουργεί στο κεφάλι μου. Τα λέω όπως είναι», ενώ μιλώντας για τον φόβο για την ζωή μετά την F1, σχολίασε: «Όχι, ανυπομονώ. Εφυγα από τη F1 για δύο χρόνια (σ.σ. το 2010 και το 2011). Μην ανησυχείτε. Η F1 απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά ποτέ δεν ήταν το κύριο πράγμα για εμένα. Η ζωή μου ήταν πάντα έξω. Υπάρχουν άλλοι πιο σημαντικοί τομείς. Σήμερα το πρόγραμμά μου επηρεάζει τα πάντα. Η οικογένειά μου και εγώ ανυπομονούμε να μην έχουμε τίποτα και σχεδιάζουν να κάνουν ό,τι θέλουν».

Οπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, ο γιος και η κόρη του Ραϊκόνεν, θα ήθελαν να ακολουθήσουν τα βήματα του πατέρα τους, αφού τους αρέσουν οι… κινητήρες. Και τι σκέπτεται γι΄ αυτό, ο Φινλανδός οδηγός; «Δεν έχω ιδέα, ειλικρινά! Το μέλλον θα δείξει. Ό,τι κι αν αποφασίσουν, θα προσπαθήσουμε να τους στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Ραϊκόνεν κλήθηκε να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «Kimi President», που του έχουν δώσει οι θαυμαστές του: «Αυτό θα ήταν αστείο! Περισσότερη Φινλανδία παρά F1. Η F1 είναι πολύ πολιτική. Κοιτάξτε τι κάνουμε εδώ (σ.σ. στην Σαουδική Αραβία), είναι τα χρήματα που μιλάνε».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς