Ανακοίνωση Θύρας 4: Οι οργανωμένοι είπαν ό,τι δεν τολμούν να πουν οι «υπάλληλοι»

  Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για την παρέμβαση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ αλλά και για την τελευταία ευκαιρία να πάρει δραστικές αποφάσεις, προτού κάνουν την εμφάνισή τους στην Τούμπα πατσαβούρες και ιπτάμενες παντόφλες

  Τελικά, έπρεπε να μιλήσουν δημόσια οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ για να μπουν στον «Δικέφαλο» τα πράγματα σε μια τάξη και να ιεραρχηθούν οι ευθύνες για μια ακόμη αποτυχημένη αγωνιστικά χρονιά πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

  Βλέπετε, οι δημοσιολογούντες «συνάδελφοι τους» των διάφορων ΜΜΕ (της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν πραγματικές ή φανταστικές δικαιολογίες για να βγάλουν από την εικόνα τις ευθύνες της οικογένειας Σαββίδη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «ηρεμήσουν το πόπολο», χωρίς να αντιλαμβάνονται πως οι οπαδοί είναι χρόνια μπροστά από αυτούς και δεν είναι διατεθειμένοι να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες κανενός, ούτε καν τις δικές τους στην εξέδρα (κι έχουν μεγάλες).

  Η ανακοίνωση των οπαδών είναι απείρως ψυχραιμότερη από τις εμβριθείς αναλύσεις των «δημοσιογράφων» της ομάδας. Το σημαντικότερο; Ιεραρχεί τη σημερινή κατάσταση στην ομάδα και στην εταιρεία και διευκολύνει (όσο και αν αυτό μοιάζει απίστευτο) την οργανωμένη εκτόνωση της αφάνταστης πίεσης που έχει αγκαλιάσει και σφίγγει έως ασφυξίας τον Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές.

  Πως το πετυχαίνει αυτό; Ιεραρχώντας τις ευθύνες, κατανέμοντας λάθη και παραλείψεις, χωρίς, όμως, να αφορίζει τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές ή να αποδίδει μονομερώς (λες και είναι μονοκαλλιέργεια) τις ευθύνες στην πλευρά του κ. Σαββίδη, ακόμη κι αν σε πρώτη ανάγνωση οι μνήμες των περιόδων Μπατατούδη και Γούμενου μοιάζουν ανατριχιαστικές.

  - Advertisement -

  Σε δεύτερη ανάγνωση, δηλαδή στην ουσία, οι οπαδοί αναδεικνύουν μια εξαιρετικά πραγματιστική διάθεση απέναντι στις εξελίξεις, ασκούν κριτική «με ότι έχουν» και όχι «με όσα φαντάζονται ότι έχουν», δεν εξαφανίζουν από το κάδρο, ούτε της ευθύνης, ούτε της λύσης τον κ. Σαββίδη, αντίθετα σε αυτόν προσβλέπουν και πάλι, απλώς επιχειρούν να τον κατευθύνουν σε μια πραγματική πηγή προβλημάτων, αυτή που οι ίδιοι θεωρούν τη σημαντικότερη, που είναι η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας.

  Στο πρόσωπο του «νταμπλ Κυριάκου» (λογικά εκπροσωπεί και τους υπόλοιπους) και όσα ο ίδιος εκτιμούσε με μια παράλογη βεβαιότητα των περασμένο Αύγουστο ως δεδομένα (ένα νέο νταμπλ δηλαδή) η Θύρα 4 επικεντρώνει μια δηλητηριώδη κριτική, χωρίς να φείδεται χαρακτηρισμών, είτε για τον ίδιο, είτε για τις αρμοδιότητες του.

  Το μεγάλο κέρδος του «Δικεφάλου» από την ανακοίνωση των οπαδών του είναι πως, επιτέλους, τίθεται το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων, το πραγματικό, το αφετηριακό πρόβλημα της ΠΑΕ δημοσιοποιείται οργανωμένα και όχι με ατομικές κρίσεις στα social media, όπου στην κριτική του καθενός για το στυλ διοίκησης της ομάδας απαντάνε δέκα «άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα».

  Από την εξέλιξη αυτή κερδισμένος θα βγει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ, δηλαδή η οικογένεια Σαββίδη, με την έννοια πως διευκολύνεται να εξετάσει (σε πρώτη φάση) το δίκαιο των επισημάνσεων των οπαδών και αν συμφωνεί με τις υποδείξεις τους να αναλάβει πρωτοβουλίες.

  Ο κ. Σαββίδης θα πρέπει να αισθάνεται απενοχοποιημένος μετά την δημόσια θέση των οπαδών απέναντι σε όλα τα πρόσωπα που συγκροτούν και έχουν από ετών αναλάβει (δικές του επιλογές είναι) να διοικήσουν την εταιρεία και την ομάδα, αν θα προχωρήσει σε ένα επόμενο βήμα να αναζητήσει ατομικές ευθύνες από τα στελέχη του μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

  Που βρίσκεται «ο λάκκος»; Ίσως, στο ότι αυτή η ευκαιρία που έχει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση (αν το επιθυμεί) είναι μια από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία.

  Οι οπαδοί δείχνουν διατεθειμένοι να «κάνουν την καρδιά τους πέτρα» και να δεχθούν τις όποιες διορθωτικές κινήσεις, αρκεί αυτές να προέρχονται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και όχι από διάφορους απεσταλμένους του, δίκην προφητών μιας θρησκείας η οποία έχει από καιρό ξεφτίσει.

  Δεν είναι καθόλου περίεργο να υποψιαστεί κανείς πως μια επόμενη επίσκεψη ενός απεσταλμένου του κανονικού ιδιοκτήτη στην ομάδα για να την νουθετήσει ή να καταθέσει διάφορες απαιτήσεις (όπως τις «εφτά νίκες σε εφτά ματς έως τα Χριστούγεννα») θα αντιμετωπιστεί με πατσαβούρες ή ιπτάμενες παντόφλες.

  Σε μια χρονιά αγωνιστικά χαμένη από την 11η αγωνιστική ο κ. Σαββίδης βρίσκεται, όσο και αν ακούγεται παλαβό, σε πλεονεκτική θέση, καθώς έχει άπλετο χρόνο και μικρές διορθωτικές κινήσεις να κάνει τον Ιανουάριο και ένα νέο όραμα να επικοινωνήσει για τη νέα περίοδο.

  Εκτός, εάν άλλες είναι οι προτεραιότητες του και σε αυτές ο ΠΑΟΚ δεν ιεραρχείται σε υψηλή θέση, με άλλα λόγια «ως εδώ ήταν, καιρός να πάμε για άλλα», επιλογή αυτοκτονική, καθώς θα χάσει όλα τα εκατομμύρια που έχει επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο έως τώρα, που ούτε λίγα είναι, ούτε εύκολα τα παρατάει κανείς όσα κι αν έχει στο σεντούκι του.

  ΤΙ δεν μπορεί να κάνει πλέον ο κ. Σαββίδης; Να σωπαίνει.