17 C
Athens

Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι δεν πείθονται από τους γιατρούς, αλλά από τον θάνατο

«Πολεμικό» χαρακτήρισε το σκηνικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συρροής περιστατικών Covid ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τόνισε πως σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες. 

«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ. Οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου το 93% των ασθενών».

Ο κ. Τουχτίδης έκανε μάλιστα λόγο για αύξηση της θνητότητας, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία νοσηλεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή 168 εργαζόμενοι:

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει ότι η ένταξη ιδιωτών στο σύστημα πρέπει να σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο «Άγιο Παύλος», η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», τονίζει. 

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτιμά ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, επισημαίνει ότι «δε λαμβάνονται για να πείσουμε του ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά για να τους προστατεύσουμε», επισημαίνοντας πως «δεν τους πείθουμε εμείς οι γιατροί, αλλά τους πείθει ο θάνατος».

Για τον περιορισμό της διασποράς επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό. 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς