17 C
Athens

Δυστύχημα ΗΣΑΠ: Το όχημα κινούταν ανεξέλεγκτα, οι εργαζόμενοι πήδηξαν στις ράγες

Σοκ έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ η απώλεια ενός συναδέλφου τους μόλις 41 ετών, από την ανεξέλεγκτη κούρσα θανάτου στις γραμμές του ΗΣΑΠ.

Συντετριμμένος ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων λειτουργίας Μετρό Αθηνών, Σπύρος Ρεβύθης μίλησε στο iefimerida.gr, ζητώντας εκ μέρους των συναδέλφων του να πέσει άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας.

Πώς έγινε το δυστύχημα

«Ήταν μία ειδική μηχανή που λειαίνει τις γραμμές από εργολαβική εταιρεία της Δανίας. Έκανε λείανση της γραμμής 1 πάνω στην Κηφισιά και όπως ξεκινούσαν το πρωί έσπασαν τα φρένα της μηχανής. Το όχημα άρχισε να κινείται ανεξέλεγκτα καθώς στο σημείο υπήρχε μεγάλη κατηφόρα και οι συνάδελφοι όταν είδαν ότι η ταχύτητα είχε φτάσει τα 50 χιλιόμετρα πήδηξαν για να το εγκαταλείψουν. Εάν δε σταματούσε στον συρμό με τον οποίο συγκρούστηκε θα έφτανε μέχρι το Φάληρο.

Το θέμα είναι ότι ή δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες για να σταματήσουν την μηχανή ή αυτές δεν λειτούργησαν. Θα έπρεπε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όπως έχουν τα τρένα. Όταν σπάνε τα φρένα υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί που ακινητοποιούν τους συρμούς. Εδώ όλα δείχνουν ότι δεν υπήρχε τέτοιο σύστημα. Το μηχάνημα θα έπρεπε να έχει κάποιες πιστοποιήσεις και κάποιος να το είχε ελέγξει. Σε αυτή την ανεξέλεγκτη κούρσα θανάτου δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο παρά να πηδήξουν. Εάν έμεναν μέσα με τη σύγκρουση θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Θέλουμε να διερευνηθούν τα αίτια του. Είμαστε συντετριμμένοι».

Ανακοίνωση από τη ΣΤΑΣΥ

Την οδύνη τους για το χαμό εν ώρα καθήκοντος ενός συναδέλφου τους επί σειρά ετών και μέλους της οικογένειας των σταθερών συγκοινωνιών, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του εργοδηγού, υπαλλήλου επιδομής των Σταθερών Συγκοινωνιών, επήλθε το πρωί της Τρίτης 16/11/2021, σε δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης της Γραμμής 1 του Μετρό. Αποτέλεσμα του δυστυχήματος, ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ακόμη εργαζομένων, ενός υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ και ενός υπαλλήλου της αυστριακής εταιρείας που εκτελούσε το έργο.

Έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί η ΣΤΑΣΥ σε συνεργασία με τις Αρχές.

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς