19.7 C
Athens

Ζενίτ – Ολυμπιακός 84-78: Ρωσικό τζετ λαγκ χτύπησε ξανά τους Ερυθρόλευκους

Την τρίτη του ήττα στη φετινή Euroleague γνώρισε ο Ολυμπιακός στην Αγία Πετρούπολη, εκεί όπου είδε τη Ζενίτ να επιβάλλει το δικό της παιχνίδι και να φεύγει νικήτρια με σκορ 84-78.

Οι Πειραιώτες έμειναν μακριά από το καλό τους αμυντικό πρόσωπο, γεγονός που τους στοίχισε και πλέον θα αναζητήσουν την επόμενη αγωνιστική την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στην Τουρκία, εκεί όπου θα κοντραριστούν την Τετάρτη 17/11 με την Εφές.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν κατάφεραν να πιέσουν αρκετά αυτούς του Πασκουάλ, οι οποίοι καθοδηγούμενοι από τους Φράνκαμπ και Λόιντ πήραν την 6η τους φετινή νίκη και πλέον ισοαθμούν στο 6-3 με τους Ερυθρόλευκους.

Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός πιέστηκε από τη Ζενίτ στο ξεκίνημα του αγώνα αφού η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης είδε τους Λόιντ και Φράνκαμπ να μπαίνουν καλά στο παρκέ και να σουτάρουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ο γηπεδούχοι δεν πιέστηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο ιδιαίτερα από την άμυνα του Ολυμπιακού και έτσι τρία λεπτά πριν το τέλος του, είχαν πάρει διαφορά 8 πόντων (20-12 ). Σε αυτό το διάστημα ο Γουόκαπ είχε σημειώσει δέκα πόντους για την ομάδα του Μπαρτζώκα, ενώ ο φαλ είχε συμπληρώσει δύο ακόμα.

Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ βρήκαν στόχο από τα 6.75 πηγαίνοντας το σκορ στο 20-18, ενώ ο Γουόκαπ στην επόμενη φάση βγήκε στον αιφνιδιασμό και ισοφάρισε το σκορ, ενώ είχε την ευκαιρία και να σκοράρει από το σημείο των βολών, όμως αστόχησε. Ο Πόιθρες έβαλε ξανά μπροστά τη Ζενίτ με δύο πόντους, ο Φαλ με κάρφωμα ισοφάρισε σε 22-22 και ένα τρίποντο του Ζακάροφ διαμόρφωσε το 25-22 της πρώτης περιόδου.

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο έμεινε χωρίς πόντο στα δύο πρώτα λεπτά και η Ζενίτ με ένα 4-0 πήρε διαφορά επτά πόντων (29-22). Ο Λαρεντζάκης όμως ευστόχησε σε τρίποντο και ξεκόλλησε τους Ερυθρόλευκους. Η Ζενίτ πάντως εξακολουθούσε να έχει το πάνω χέρι στο σκορ, αφού ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε ένα ξέσπασμα, ενώ και αμυντικά δεν είχε ανεβάσει το γκάζι όσο συνηθίζει. Οι Ρώσοι συντηρούσαν τη διαφορά μεταξύ τεσσάρων και έξι πόντων και οι φιλοξενούμενοι έψαχναν να βρουν την αντίδραση προκειμένου να πάρουν αυτοί κεφάλι στο σκορ.

Πέντε λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου το σκορ ήταν στο 38 -34, όμως ένα 5-0 της Ζενίτ της έδωσε διαφορά εννιά πόντων (43-34). Ήταν η σειρά του Φαλ να βρει στόχο. Ο Γάλλος με καλάθι και φάουλ μείωσε σε 43-37 και στη συνέχεια ο Σλούκας με jump shot μείωσε στους τέσσερις πόντους (43-39). Το ρεσιτάλ του Φράνκαπ συνεχίστηκε κι έστι η Ζενίτ γρήγορα πήγε στο 47-39 και έδειχνε ότι δύσκολα θα έχανε τα σκήπτρα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έδειχνε διάθεση να ανατρέψει την κατάσταση, όμως η άμυνά του δεν ήταν αυτή που μας έχει συνηθίσει φέτος και άφηνε σουτ στους Ρώσους οι οποίοι τα εκμεταλλεύονταν και διατηρούσαν το προβάδισμα. Ένα καλάθι του Πρίντεζη μείωσε στους 6 (47-41), ενώ ο Φράνκαπ με λέι απ έκανε το 49-41 και έκλεισε το ημίχρονο με 16 πόντους! Το ημίχρονο έκλεισε πάντως με κάρφωμα του ΜακΚίσικ ο οποίος διαμόρφωσε το 49-43.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου η άμυνα του Ολυμπιακού έσφιξε για τα καλά. Ολυμπιακός και Ζενίτ σκόραραν με το σταγονόμετρο αφού και οι Ρώσοι έπαιζαν σκληρά και στα πρώτα τέσσερα λεπτά το σκορ έγραφε 51-47 υπέρ των γηπεδούχων. Ο Μίκι έκανε το 53-47, ο Φαλ απάντησε με 2/2 βολές για το 53-49 και πλέον από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι είχαν βρει τον τρόπο ν α δράσουν στην άμυνα, έψαχναν το στοιχείο που θα τους ξεκλειδώσει στην επίθεση. Όσο αυτό δεν συνέβαινε η Ζενίτ συνέχιζε να το φέρνει εις βάρος του Ολυμπιακού, αφού συνέχιζε να συντηρεί τη διαφορά των τεσσάρων πόντων. Ένα τρίποντο του Πονίτκα έκανε το 58-51, όμως ο Ντόρσεϊ απάντησε για το 58-54 και ο Παπανικολάου με μια βολή κατέβασε τη διαφορά στους τρεις καλάθι (58-55).

Τελικά με δύο βολές του Φαλ, η tρίτη περίοδος έληξε με τη Ζενίτ να έχει ελαφρύ προβάδισμα και τον Ολυμπιακό να δείχνει το γνωστό του πρόσωπο στα αμυντικά του καθήκοντα. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι στην πρώτη περίοδο οι γηπεδούχοι σκόραραν 25 πόντους, στη δεύτερη 24 και στην τρίτης μόλις 9. Ο Ολυμπιακός είχε βρει τον εαυτό του και πλέον αναζητούσε το ξέσπασμα που θα του έδινε το παιχνίδι.

Με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου ο Φαλ έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες για πρώτη φορά στον αγώνα. O Κουζμίνσκας έβαλε ξανά μπροστά τη Ζενίτ, ενώ στη συνέχεια οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν πολύ σκληροί κι έφτασαν στο 67-62. O Λόιντ ζεστάθηκε αρκετά και με πέντε σερί δικούς του πόντους αύξησε τη διαφορά στους 8 (72-64).

Η Ζενίτ είχε ξεκάθαρο προβάδισμα για τη νίκη αφού ο Ολυμπιακός είχε χάσει το πρόσωπο της τρίτης περιόδου. Οι Ρώσοι όσο περνούσε ο χρόνος ανέβαζαν σταδιακά τη διαφορά και 1.20” πριν το τέλος ήταν στο +9 (80-71). Ο Ολυμπιακός έκανε ίσως το χειρότερό του φετινό παιχνίδι στη διοργάνωση και οι Ρώσοι είναι ομάδα που δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Το τελικό 84-78 έστειλε τον Ολυμπιακό στον Πειραιά άπραγο για τρίτη φορά φέτος, αφού οι Ερυθρόλευκοι ακόμα δεν έχουν νίκη μακριά από το ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 49-43, 58-57, 84-78

 

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς