17.7 C
Athens

Ένα βήμα πριν την επίταξη των ιδιωτών γιατρών η κυβέρνηση: Ποια η διαδικασία

Υπ’ ατμόν είναι οι ιδιώτες γιατροί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, καθώς η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη, εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν έχουν δηλώσει οικειοθελώς να εργασθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ.

Μία διαδικασία που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου τους είχε δώσει διορία έως το τέλος της εβδομάδας.

Το υπουργείο Υγείας αναζητά σε πρώτη φάση 100 ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους κυρίως για να στηρίξουν τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν απευθύνει τη σχετική πρόσκληση στα μέλη τους με επιστολές που απέστειλαν. Οι ιδιώτες γιατροί είναι επιφυλακτικοί να εργασθούν στα δημόσια νοσοκομεία κυρίως λόγω της αστικής ευθύνης που μπορεί να προκύψει από τη διαχείριση περιστατικών covid στο ΕΣΥ, γι’ αυτό οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων ζήτησαν από τον Θάνο Πλεύρη να υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης. Παράλληλα πολλοί ιδιώτες γιατροί έχουν χρόνια να εργασθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν και τους δικούς τους ασθενείς τους οποίους θα πρέπει εάν ενταχθούν στο ΕΣΥ να παραμελήσουν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι αρκετοί ιδιώτες γιατροί που είχαν επιστρατευθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας παραμένουν απλήρωτοι από τα νοσοκομεία στα οποία εργάσθηκαν ακόμη και σήμερα. Θεωρείται πιθανό ότι δε θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο νέο εγχείρημα της κυβέρνησης, γι’ αυτό και είναι ήδη έτοιμο το σενάριο της επίταξης.

Η διαδικασία

Με βάση τον σχετικό νόμο, στην επίταξη, το λεγόμενο και «φύλλο πορείας» θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία. Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Όμως έχουν προβλεφθεί και οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του, οπότε προβλέπονται εξαιρέσεις. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος γιατρός επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί ακόμη και άκυρο νομικά εάν δεν αναφέρεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λανθασμένη ταχυδρομική διεύθυνση.

ΠΗΓΗΈθνος
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς