18.9 C
Athens

ΑΕΚ: Ταβάνι δεν έχουν τα όνειρα και ο ουρανός!

ΑΕΚ δίχως σασπένς, είναι σαν γκόμενα ξενέρωτη! Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για το πρώτο «διπλό» στην Ουγγαρία που έστειλε την «Ένωση» στους ομίλους και αυτά που έπονται...

ΑΕΚ δίχως σασπένς, είναι σαν γκόμενα ξενέρωτη! Όχι πως θα άλλαζε τίποτα αν ισοφάριζε η Βίντι. Και πάλι η πρόκριση της ΑΕΚ θα ήταν στα χέρια και στα πόδια των «κιτρινόμαυρων». Απλά γλιτώσαμε τη μουρμούρα… Και ευτυχώς που δεν έγινε και 0-3 για να έχει και ενδιαφέρον η ρεβάνς!

Ο «δικέφαλος» άνοιξε τα φτερά του και ξεκίνησε την πτήση για τα αστέρια. Η ΑΕΚ συνεχίζει να γράφει ιστορία. «Έσπασε» το δικό της ρεκόρ αήττητης πορείας στην Ευρώπη, πέτυχε το πρώτο της «διπλό» στην Ουγγαρία, έπαιξε με 8 (!!!) Έλληνες στην αρχική της ενδεκάδα (Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Μπακασέτας και Κλωναρίδης) και με Έλληνα προπονητή στον πάγκο (σ. σ. Ουζουνίδη) όχι απλά πέρασε αλώβητη και από αυτή τη δοκιμασία, αλλά έδειξε πως μπορείς να περιμένεις εσύ ο οπαδός της πολλά περισσότερα!

Η ΑΕΚ θα πρέπει να «αυτοκτονήσει» για να μην κουνήσει σεντόνι. Για να μην ακουστεί άλλες έξι τουλάχιστον φορές -μετά τη ρεβάνς με τη Βίντι στο ΟΑΚΑ την άλλη εβδομάδα, αυτός ο υπέροχος ύμνος. Αυτό το αποτέλεσμα ωστόσο, είναι προϊόν ατελείωτης δουλειάς και αγάπης. Ατελείωτης καψούρας και μεράκι. Δίψα για διάκριση, δόξα και χρήμα.

Η ΑΕΚ τα έχει κάνει πλέον όλα. Και συνεχίζει να προχωράει με σταθερά βήματα για τον επόμενο στόχο. Έναν κάθε φορά. Όπως ο αετός ανοίγει τα φτερά του, έτσι και οι «κιτρινόμαυροι» πετάνε ψηλά. Και κάθε φορά που εσύ θα πεις, εδώ είναι το ταβάνι τους, αυτοί θα σε διαψεύσουν πανηγυρικά!

Οι παίκτες του «Δικεφάλου» αντιμετώπισαν την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας, η οποία ήταν για δέκα ματς της φετινής σεζόν στο εθνικό τους πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, αήττητη. Είχαν μειονέκτημα διότι αντιμετώπιζαν μία ομάδα με δέκα επίσημα ματς στα πόδια της, την ώρα που οι ίδιοι είχαν μόλις δύο, αυτά με τη Σέλτικ! Κόντρα λοιπόν σε μία ομάδα που δεν είχε απουσίες, αλλά όλα της τα «όπλα» στη φαρέτρα, με ρυθμό αγώνων, σε ένα γήπεδο ποδοσφαιρικό όπου η παράδοση ήταν αρνητική, κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά την κιτρινόμαυρη σημαία!

Μιλώντας «καθαρά» ποδοσφαιρικά, η «Ένωση» δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα μέχρι την αποβολή του Χούσζτι, η οποία δεδομένα αλλάζει τις ισορροπίες του ματς. Από εκείνο το σημείο οι παίκτες του Ουζουνίδη κάνουν πάρτι. Με αριθμητικό πλεονέκτημα; Ναι. Θα σπεύσει να μου πει κάποιος ναι αλλά ήταν αυστηρή η αποβολή του Ούγγρου μέσου. Άντε να το δεχθώ. Είναι ή δεν είναι απευθείας κόκκινη το μαρκάρισμα του Νεγκό στον Μάνταλο έξι λεπτά πιο μετά; Στον ίδιο παίκτη μάλιστα πάλι για μαρκάρισμα στον Μάνταλο δεν βγάζει δεύτερη κίτρινη…

Και επειδή πολλά μας τα έχουν πει κάποιοι και είναι βαρετό να τους ακούς επειδή βλέπουν συνεχώς φαντάσματα, η ΑΕΚ στη Γλασκώβη δεν έμεινε με παίκτη λιγότερα άδικα (από την αποβολή του Γαλανόπουλου) λίγο μετά την έναρξη του β’ ημιχρόνου, Σήκωσε καμία σημαία επανάστασης; Όχι… Προχωράμε λοιπόν.

Έστω και με παίκτη παραπάνω, η ΑΕΚ έβγαλε φάσεις και αυτοματισμούς. Πέτυχε ένα γκολ και θα μπορούσε να είχε πετύχει και άλλα. Έβγαλε πολλές φάσεις. Με το τετ α τετ του Κλωναρίδη, το φάουλ του Μάνταλου, το πλασέ του Μπακασέτα, την προβολή που πήγε να κάνει ο αρχηγός, αλλά δεν πρόλαβε τη μπάλα… Παράλληλα κινδύνευσε μόνο στη φάση με την κεφαλιά του Φιόλα, αλλά εκεί υπήρχε και πάλι ο Μπάρκας.

Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου ο Μπακασέτας «τελειώνει» το ματς και κάνει την υπόθεση πρόκριση, παιχνιδάκι. Παρά την αποβολή του τέσσερα λεπτά αργότερα (σ. σ. εδώ οι ειδήμονες συνομωσιολόγοι του πληκτρολογίου δεν έχουν να μας πούνε κάτι για τη… μαφία που σε δεύτερο από τα τρία της ευρωπαϊκά παιχνίδια η ΑΕΚ μένει με παίκτη λιγότερο, ή για το ότι αποβάλλεται παίκτης της άδικα), είναι η ομάδα που δημιουργεί και απειλεί να πετύχει και άλλο γκολ. Το άγγιξε ο Μάνταλος με την κεφαλιά, αλλά ο Κόβατσικ του είπε «όχι».

Πότε αλλάζει το παιχνίδι; Στο 66′ με την αλλαγή του Γαλανόπουλου. Ο… μικρός έχει κάνει εξαιρετικό παιχνίδι. Έπαιξε με απίστευτη ωριμότητα και αυτοπεποίθηση. Από τη στιγμή όμως πυο έχει κάρτα από το 37′ ο Ουζουνίδης ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ σκεπτόμενος τον αντικαθιστά, για να μη μείνει η ομάδα του με εννιά παίκτες. Ο Άλεφ όμως που μπαίνει στη θέση του, χρειάζεται χρόνο και λόγω σωματοδομής για να προσαρμοστεί. Και επειδή έχει αλλάξει και η διάταξη των Ούγγρων σε 4-3-2 (με τον Σκέποβιτς κορυφή, ελεύθερο τον Λάζοβιτς και τον Κόβακς να κάνει όλο το παιχνίδι βρίσκοντας χώρους και ξεκινώντας τις βαθιές διαγώνιες μπαλιές, η ΑΕΚ «πιέζεται».

Μέχρι λοιπόν να βρει τα πατήματά του ο Άλεφ η ΑΕΚ παίζει με… 9 η Βίντι μειώνει και για ένα εικοσάλεπτο το ματς γίνεται ροντέο. Απολύτως φυσιολογικά! Διότι η Βίντι δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα απολύτως. Η ΑΕΚ οπισθοχωρεί χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο, αλλά μάλλον αυτό ήταν κάτι που έγινε ακούσια σε μία προσπάθεια αυτοσυντήρησης. Ο Ουζουνίδης πάντως από τον πάγκο φώναξε στους παίκτες του να ανέβουν. Ήμουν ακριβώς από πάνω και το είδα με τα μάτια μου. Το ζητούμενο ήταν ότι η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια της και για αυτό υπέφερε. Αλλά και πάλι τα κατάφερε.

Το τελικό σφύριγμα βρήκε την ΑΕΚ με 1,5 πόδι τους ομίλους και σχεδόν 20 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Είναι τεράστια υπόθεση αυτό για την ομάδα. Της εξασφαλίζει πάρα πολλά. Και της δίνει τη δυνατότητα να εκτοξευτεί… Ετοιμαστείτε λοιπόν για πτήσεις στα πιο όμορφα ποδοσφαιρικά γήπεδα του κόσμου…

ΥΓ: Πρέπει να αναλογιστεί κανείς που ήταν η ομάδα πριν από 5 χρόνια και που είναι τώρα. «Για κάποιο λόγο ‘γιναν όλα» που λέει και το λαϊκό άσμα… Το ζητούμενο είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση από όλους αυτής της επιτυχίας. Από τη διοίκηση, τον προπονητή, τους παίκτες και τον κόσμο.

ΥΓ 2: Ο Ουζουνίδης από την προετοιμασία προσπαθεί να περάσει πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Είδαμε μόλις στο τρίτο επίσημο ματς να βγαίνουν αυτοματισμοί… Περιμένετε λίγο ακόμα και σκεφτείτε ότι ακόμα δεν υπάρχουν στο κάδρο οι Τσιγκρίνσκι, Μπογέ, Πόνσε, ακόμα και ο Αλμπάνης. Ο Άλεφ ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμος, ενώ περιμένουμε δύο ακόμα προσθήκες.

ΥΓ 3: Είναι «υποχρέωση» της διοίκησης να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ουζουνίδη. Να του φέρει έναν «κόφτη» και έναν εξτρέμ. Άλλωστε το πρώτο στοίχημα να κάνει το βήμα παραπάνω το κέρδισε και ήταν και… χρυσό! Εξελίξεις θα έχουμε σύντομα. Έτσι και αλλιώς η κλεψύδρα αδειάζει.

ΥΓ 4: Ακολουθούν δύο πολύ κρίσιμα παιχνίδια. Τώρα είναι η ώρα του κόσμου. Στο αχανές ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τα Γιάννινα, πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 χιλιάδες κόσμο. Για να αποθεώσουν τους πρωταθλητές και να τους φτιάξουν ενόψει της ρεβάνς με τη Βίντι. Εκεί όπου το βράδυ της Τρίτη η 40άρα πρέπει να σπάσει για πλάκα!

ΥΓ 5: Η μεγαλύτερη μαγκιά, είναι αυτών των παιδιών που ξεκίνησαν από τη Football Leagueκαι έφτασαν εδώ. Έχουν διαψεύσει πανηγυρικά και τους πλέον ειδικούς για το ποιο είναι το ταβάνι τους.

ΥΓ 6: Βάλτε δυνατά τον ήχο και ακούστε τον ήχο… Δεν είναι υπέροχος;

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς