19 C
Athens

Συναγερμός στη NASA για μεγάλο αστεροειδή που θα περάσει επικίνδυνα κοντά στη Γη

Αν έπεφτε στην επιφάνεια του πλανήτη μας θα μπορούσε να ισοπεδώσει μια ολόκληρη πόλη σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους

Συναγερμό έχει σημάνει το πέρασμα πολύ κοντά στη Γη του αστεροειδή 2016 NF23, ο οποίος κινείται με ταχύτητα περίπου 20.000 μιλίων την ώρα.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, ο 2016 NF23, με διάμετρο 160 μέτρων, αναμένεται να περάσει σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας, γεγονός που δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Κατά καιρούς αμέτρητα ουράνια σώματα που διατρέχουν το διάστημα, συμπεριλαμβάνουν στο… δρομολόγιό τους και την δική μας πλανητική γειτονιά. Η Γη δέχεται συχνά επισκέψεις από αστεροειδείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στην ατμόσφαιρα και «σβήνουν» σε μία εντυπωσιακή λάμψη στη φυσική ασπίδα του πλανήτη μας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο 2016 NF23, αναμένεται να περάσει σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας, και το γεγονός ότι κινείται με ταχύτητα περίπου20.000 μιλίων την ώρα τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση πρόσκρουσης, όπως προειδοποιεί η NASA.

Με τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες της NASA, το σενάριο να πέσει ο 2016 NF23 πάνω στη Γη είναι απίθανο, ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη πάνω του, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αλλαγή πορείας. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνος που έπεσε στην περιοχή Chelyabinsk, στη Ρωσία, το 2013, και ο οποίος είχε προκαλέσει προβλήματα υγείας σε τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Ο αστεροειδής θα περάσει κάποια εκατομμύρια μίλια απόσταση από τη Γη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA, ωστόσο βρίσκεται εντός της ζώνης που επιβάλλεται, βάσει του πρωτοκόλλου, η στενή παρακολούθησή του.

Όπως ανέφεραν επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας, σε περίπτωση που πέσει πάνω στον πλανήτη μας, η ενέργεια που θα απελευθερωθεί, θα είναι ικανή να ισοπεδώσει μία ολόκληρη πόλη, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς