17 C
Athens

Τσελέντης: Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε 15 εκατοστά – Αδύνατες οι επισκευές όσο υπάρχουν μετασεισμοί

Στον χορό των Ρίχτερ συνεχίζει να χορεύει η Κρήτη, καθώς τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών, που έπληξε το Αρκαλοχώρι το πρωί της Δευτέρας, έχουν ακολουθήσει δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ το απόγευμα της Τρίτης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στο MEGA για το φαινόμενο, τονίζοντας πως η περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού «έπεσε» 15 εκατοστά, ενώ τόνισε πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί για 3-4 μήνες.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Είναι βέβαια απόλυτα φυσιολογική και την περιμένουμε. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει», τόνισε ο κ. Τσελέντης, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν επισκευές όσο η περιοχή βρίσκεται στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.

«Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν επισκευές όσο βρίσκεσαι σε μετασεισμική ακολουθία, όπως επίσης και ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές για πάρουν πράγματα τους γιατί μπορεί να πέσουν».

Σύμφωνα με καθηγητή, οι καταστροφές οφείλονται στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που καταγράφηκε τόσο μεγάλη κατακόρυφη επιτάχυνση, που έφτασε στα 0,85G. «Φανταστείτε ότι στο 1G είναι η επιτάχυνση με την οποία σηκώνεται ένας άνθρωπος από το έδαφος», επισήμανε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότεροι από 2.000 προσεισμοί.

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας, κοντά ή πάνω από τα 5 Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς